Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

PEKTYNA 100g Na 6 kg OWOCÓW amidowana

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,23 zł 9.23
ilość + -szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 3
Producent: SWOJSKA PIWNICZKA
Kod produktu: 5902751324143

Opis

Pektyna amidowana to naturalny polisacharyd występującym w roślinach, szczególnie w owocach cytrusowych i jabłkach. Jest to substancja stosowana głównie jako zagęstnik, żelujący i stabilizator w przemyśle spożywczym. Amidowanie pektyny cytrusowej polega na zwiększeniu jej zdolności żelujących pod wpływem kwasu, czyli im owoc bardziej kwaśny tym pektyna powinna lepiej żelować - tworząc amidy.

Stosowanie pektyny amidowanej w przemyśle spożywczym obejmuje:

  • Żelowanie i zagęszczanie: Dodaje się ją do produktów spożywczych, takich jak dżemy, galaretki, musy owocowe, aby nadać im pożądaną konsystencję.
  • Stabilizacja: Pełni rolę stabilizatora w produktach, zapobiegając rozwarstwianiu się i separacji składników.
  • Poprawa tekstury: Może poprawić teksturę lodów, jogurtów i innych produktów mlecznych.
  • Kontrola wody: Pomaga w kontrolowaniu zawartości wody w żywności, co jest istotne dla produktów, takich jak dżemy i konfitury.
  • Redukcja splątywania się włókien: Jest używana w sokach owocowych, aby zapobiec powstawaniu osadu i splątywaniu się włókien.

W zależności od rodzaju produktu i pożądanej konsystencji, zalecane stężenie pektyny amidowanej cytrusowej może się różnić.

Jest to popularny składnik, który umożliwia kontrolę nad jakością i konsystencją swoich produktów spożywczych. Warto jednak stosować go z umiarem, aby zachować równowagę między teksturą a smakiem produktu.

Przepis na domowy dżem z 1kg Owoców z użyciem Pektyny:

Umyj i oczyść owoce z zanieczyszczeń szypułek i liści. Przygotuj 0,5kg cukru ( Cukier należy dobierać odpowidnio do różnego rodzaju owoców, miej na uwadze że różne owoce zawierają różną ilość i cukrów i naturalnych pektyn). Zawsze dobieraj ilość cukru i ilość pektyny do konkretnnych owoców oraz zawartości cukru i soku w owocach. 

  • Owoce zawierające mało naturalnych pektyn: rabarbar, gruszki, borówka amerykańska, truskawki, wiśnie, czereśnie, dziki bez. (do tych owoców można smiało dołożyć 15-20g pektyny na 1kg owoców).
  • Owoce zawierające średnią ilość naturalnych pektyn: maliny, morele, jeżyny, wczesna borówka amerykańska (do tych owoców dokładamy średnio od 10-15g pektyny na 1kg Owoców)
  • Owoce zawierające dużą ilość pektyny naturlanej: czerwone porzeczki, czarne porzeczki, agrest, żurawina, śliwki, mirabelki, pigwa, jabłka - dodaje się do nich znikomą ilość pektyny lub powinny się przy odpowiednio długim gotowaniu same zagęścić. 

Do oczyszczonych owoców należy wlać 1/4 szklanki wody i zagotować, nastepnie uwzględniając powyższe, około 15-20g pektyny rozmieszać z pół szklanki cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3-5 minut Następnie dosłodzić pozostałą ilością cukru lub do smaku. Gotwać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w niewielkiej ilośći gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i gorący dżem przelać do słoików. Następnie zapasteryzować przez około 20minut. 

Uwagi!

  • Zawsze dodawaj pektynę do owoców rozmieszaną z cukrem, aby nie powstały grudki, tylko pektyna ładnie rozprowadziła się po owocach.
  • Kwasek cytrynowy potrzebny jest przy mało kwaśnuch owocach
  • w czasie gotowania warto niewielką ilość dżemu ( dosłwnie kroplę ) przełożyć na mały tależyk i włożyć na chwilkę do lodówki, jak dżem ostygnie bedzie wiadomo jaką bedzie miał konststencję po wystygniećiu - w razie potrzeby dodać jeszcze pektyny. 

Dane techniczne

MASA NETTO: Masa netto: 100G
SKŁDNIKI: Pektyna nisko metoksylowana (Amidowana) (E440ii), Dekstroza
KRAJ POCHODZENIA: NIEMCY
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Najlepiej spożyć przed końcem: 04.2025
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: Wartość energetyczna: 1130 kJ/ 270kcal
TŁUSZCZE: Tłuszcz: 0,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
WĘGLOWODANY: Węglowodany: 44g w tym cukry 44g
BIAŁKO: Białko:0,5g
SÓL: Sól: 3,8g
BŁONNIK: Błonnik: 46g
KONSERWANTY: Produkt Bez Konserwantów

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium