Sól Nigari – poznaj zdrowszą alternatywę soli kuchennej
Sól Nigari – poznaj zdrowszą alternatywę soli kuchennej

Sól kuchenna jest używana do przyrządzania niemal wszystkich potraw. To ważny element wzbogacający ich smak, do tego jest niezbędnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Jej nadmiar szkodzi jednak zdrowiu, nie jest wskazany zwłaszcza osobom z nadciśnieniem. Alternatywę dla powszechnie stosowanej soli kuchennej może stanowić sól Nigari. Ta sól morska pochodząca z Azji ma kilka ciekawych właściwości i warto mieć ją na kuchennej półce.

Rola soli w diecie

Sól jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. To pierwiastek ważny dla naszego organizmu. Jego rolą jest między innymi zapewnienie równowagi kwasowo-zasadowej, wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Nadmiar sodu, wywołany zwykle zbyt dużą ilością soli w diecie, jest jednak szkodliwy dla zdrowia. Z czasem może sprzyjać otyłości, arytmii serca czy osteoporozie.

Jak powstaje sól Nigari?

Alternatywę dla soli kuchennej może stanowić sól Yoshikawa Nigari. Jest ona pozyskiwana z wody morskiej jako produkt uboczny w czasie produkcji soli morskiej. Sól Nigari występuje w postaci krystalicznych płatków, jej głównym składnikiem jest chlorek magnezu. Pozyskuje się ją głównie w Azji, nazwa “Nigari” wywodzi się z Japonii. W Chinach określa się ją mianem “Lushui”.

Sól morska Yoshikawa Nigari - właściwości

Dlaczego warto stosować Yoshikawa Nigari jako zamiennik tradycyjnej soli kuchennej? To sól niejodowana, która zawiera znacznie więcej wartościowych dla człowieka substancji odżywczych niż ta, która na co dzień gości na naszych stołach. Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów, ale przede wszystkim stanowi dobre źródło magnezu w diecie - pomaga regulować jego niedobór. Stosowanie Nigari ma także obniżać poziom toksyn w pożywieniu i pozytywnie wpływać na krążenie krwi. Niektórzy przypisują jej nawet właściwości, które mają zapobiegać powstawaniu komórek nowotworowych.

Sól Nigari - zastosowanie

Nigari ma słono-gorzki jest składnikiem używanym w kuchniach azjatyckich. Jest stosowana jako przyprawa, ale służy również do produkcji tofu z mleka sojowego. Może być z powodzeniem wykorzystywana jako przyprawa do potraw. Właściwości Nigari przyspieszają proces gotowania. To dobrze sprawdza się na przykład w przypadku gotowania warzyw - nie rozpadają się tak szybko, jak zazwyczaj, do tego są bardziej chrupkie. Nigari stosuje się czasami również jako składnik mieszanek mlecznych dla niemowląt. Ale ta sól króluje nie tylko na stołach - bywa stosowana jako produkt kosmetyczny. Nadaje się do zmiękczania szorstkiej skóry, dlatego na liście swoich produktów mają ją niektóre salony spa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl