Opcje przeglądania
CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 250 g - LIMA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 500 g - LIMA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
CYKORIA INSTANT BEZGLUTENOWA BIO 100 g - LIMA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA MIELONA ARABICA Z CHAGA I CORDYCEPS BIO 350 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA MIELONA ARABICA Z REISHI I ASHWAGANDHĄ BIO 350 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA MIELONA ARABICA Z REISHI I LION'S MANE BIO 350 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI COLLAGEN BOOSTER VEGAN 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI ELIXIR BIO 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI I CORDYCEPS BIO 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI I MACA BIO 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI I MATCHĄ BIO 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI KETO ACAI BIO 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ROZPUSZCZALNA ARABICA Z REISHI KETO BIO 100 g - ANI
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA Z KORZENIA CYKORII BIO 200 g - DARY NATURY
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA Z NASION KONOPI BIO 200 g - DARY NATURY
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA Z TOPINAMBURU Z KORZENIEM MNISZKA LEKARSKIEGO BIO 200 g - DARY NATURY
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ZBOŻOWA INSTANT BIO 125 g - ALCE NERO
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ZBOŻOWA INSTANT ORKISZOWA BIO 200 g - PROBIO
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Kawy zbożowe i inne napoje
Kto z nas nie lubi smaku i zapachu świeżo zaparzonej kawy o poranku? Nie chodzi tylko o jej smak, ale także o rolę jaką pełni - pobudza do działania. Obecnie na rynku mamy sporo alternatyw dla klasycznej kawy - żołędziówka, kawa orkiszowa, kawa z topinamburu, kawa z nasion konopii, kawa z mniszka lekarskiego, czy kawa z cykorii.
Tradycyjna kawa a kawa zbożowa
Dlaczego warto zastąpić tradycyjną kawę kawą zbożową? Tradycyjna kawa z kofeiną wpływa na podniesienie ciśnienia i nie jest wskazana dla wszystkich. Kawy zbożowe są nie tylko bezpieczne (nawet dla dzieci i kobiet w ciąży, ale na wszelki wypadek warto sprawdzić na opakowaniu), mają działanie uspokajające i relaksujące, ale także pozytywnie wpływają na zdrowie. Niektóre z kaw wpływają na poprawę odporności, obniżają cholesterol, działają detoksująco.
Czym zastąpić tradycyjną kawę?
Warto rozważyć zastąpienie tradycyjnej kawy z kofeiną na bezkofeinowe zbożowe kawy ze względu na ich prozdrowotne, uspokajające i relaksujące.
Żołędziówka - kawa powstaje z gotowanych żołędzi, które następnie są prażone i mielone. Odznacza się wysoką zawartością magnezu, fosforu i potasu. Wzmacnia układ trawienny, pomaga w lepszym funkcjonowaniu żołądka i śledziony oraz likwiduje uczucie głodu. Jej oryginalny smak współgra z kardamonem, cynamonem, cykorią, mlekiem i miodem. Polecana szczególnie w diecie bezglutenowej. Żołędziówka nie ma właściwości pobudzających - relaksuje i uspokaja.
Kawa orkiszowa - powstaje z palonych ziaren orkiszu. Jest polecana przy problemach żołądkowych, a także problemach z sercem i układem krążenia. Usuwa toksyny, wzmacnia i regeneruje organizm. Kawa nie zawiera kofeiny, a więc nie podnosi ciśnienia - śmiało mogą ją pić osoby zmagające się z nadciśnieniem. Kawę orkiszową mogą pić nawet dzieci, a także kobiety w ciąży.
Kawa z topinamburu - przygotowuje się ją z kłączy słonecznika bulwiastego, który kształtem przypomina imbir. Często kawa oprócz prażonego kłącza topinamburu występuje z dodatkiem korzenia mniszka lekarskiego. Polecana jest cukrzykom, ze względu na niski indeks glikemiczny. Wpływa na poprawę odporności, obniża cholesterol, pomaga usunąć toksyny z organizmu. Ceniona jest za swój korzenny smak, dobrze komponuje się z dodatkiem mleka lub śmietanki.
Kawa z mniszka lekarskiego - powstaje z prażonego kłącza mniszka lekarskiego. Jest bezkofeinowa, więc nie podnosi ciśnienia krwi. Wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także na funkcjonowanie żołądka i wątroby. Chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV i zanieczyszczonym środowiskiem, a także negatywnym działaniem wolnych rodników spowodowanym stresem.
Kawa z cykorii - kawa z cykorii powstaje z prażonego lub suszonego korzenia cykorii; często także proszek z cykorii jest dodawany do innych kaw zbożowych. Kawa z cykorii jest źródłem cennych minerałów: potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, witaminy B3, błonnika i inuliny. Inulina stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej.








