SKŁADNIKI cykoria*. (*certyfikowany składnik ekologiczny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać jedną łyżeczkę cykorii do kubka i zalać wrzącą wodą lub wsypać pół łyżeczki cykorii i pół łyżeczki kawy i zalać wrzącą wodą.
SKŁADNIKIcykoria* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISCykoria, znana i ceniona w całej Europie, przed wprowadzeniem kawy, powstaje ze starannie prażonych i zmielonych korzeni cykorii.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać jedną łyżeczkę cykorii do kubka i zalać wrzącą wodą.
SKŁADNIKI cykoria* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISCykoria, znana i ceniona w Europie przed wprowadzeniem kawy, powstaje ze starannie prażonych i zmielonych korzeni cykorii.Odpowiedni dla wegan.
SKŁADNIKIprażone i mielone nasiona konopi* 98%, przyprawy*: goździki*, cynamon*, kardamon*, imbir* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS Ekologiczna kawa z prażonych nasion konopi siewnych charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. Wspaniale komponuje się z mlekiem, miodem czy cukrem brzozowym.
SKŁADNIKIJĘCZMIEŃ* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna kawa zbożowa w 100 % z prażonego jęczmienia. Idealny napój na śniadanie lub podwieczorek.
SKŁADNIKI prażony i mielony JĘCZMIEŃ (orzo mondo)* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS Kawy zbożowe nie zawierają kofeiny.SPOSÓB PRZYGOTOWANIAporcja na 1 filiżankę: wsypać 2-3 łyżeczki kawy do filtra ekspresu do kawy.
SKŁADNIKI prażone i mielone ziarna PSZENICY ORKISZ* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS Kawa ORKISZOWA może być spożywana przez dzieci, dorosłych i starszych. Nie zawiera kofeiny.
SKŁADNIKIprażone ziarna zbóż: JĘCZMIEŃ*, ŻYTO*, PSZENICA*, cykoria*, ciecierzyca* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISKawy zbożowe nie zawierają kofeiny.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umieścić kawę w filtrze do zaparzania kawy, dodać gorącą wodę i pozostawić do zaparzenia.
SKŁADNIKIzmielone i prażone żołędzie* (98,5 %), przyprawy w różnych proporcjach: kardamon*, cynamon*, goździki* (*certyfikowany składnik ekologiczny).OPISKawa z żołędzi, nie zawiera kofeiny.
Kto z nas nie lubi smaku i zapachu świeżo zaparzonej kawy o poranku? Nie chodzi tylko o jej smak, ale także o rolę jaką pełni - pobudza do działania. Obecnie na rynku mamy sporo alternatyw dla klasycznej kawy - żołędziówka, kawa orkiszowa, kawa z topinamburu, kawa z nasion konopii, kawa z mniszka lekarskiego, czy kawa z cykorii.
Tradycyjna kawa a kawa zbożowa
Dlaczego warto zastąpić tradycyjną kawę kawą zbożową? Tradycyjna kawa z kofeiną wpływa na podniesienie ciśnienia i nie jest wskazana dla wszystkich. Kawy zbożowe są nie tylko bezpieczne (nawet dla dzieci i kobiet w ciąży, ale na wszelki wypadek warto sprawdzić na opakowaniu), mają działanie uspokajające i relaksujące, ale także pozytywnie wpływają na zdrowie. Niektóre z kaw wpływają na poprawę odporności, obniżają cholesterol, działają detoksująco.
Czym zastąpić tradycyjną kawę?
Warto rozważyć zastąpienie tradycyjnej kawy z kofeiną na bezkofeinowe zbożowe kawy ze względu na ich prozdrowotne, uspokajające i relaksujące.
Żołędziówka - kawa powstaje z gotowanych żołędzi, które następnie są prażone i mielone. Odznacza się wysoką zawartością magnezu, fosforu i potasu. Wzmacnia układ trawienny, pomaga w lepszym funkcjonowaniu żołądka i śledziony oraz likwiduje uczucie głodu. Jej oryginalny smak współgra z kardamonem, cynamonem, cykorią, mlekiem i miodem. Polecana szczególnie w diecie bezglutenowej. Żołędziówka nie ma właściwości pobudzających - relaksuje i uspokaja.
Kawa orkiszowa - powstaje z palonych ziaren orkiszu. Jest polecana przy problemach żołądkowych, a także problemach z sercem i układem krążenia. Usuwa toksyny, wzmacnia i regeneruje organizm. Kawa nie zawiera kofeiny, a więc nie podnosi ciśnienia - śmiało mogą ją pić osoby zmagające się z nadciśnieniem. Kawę orkiszową mogą pić nawet dzieci, a także kobiety w ciąży.
Kawa z topinamburu - przygotowuje się ją z kłączy słonecznika bulwiastego, który kształtem przypomina imbir. Często kawa oprócz prażonego kłącza topinamburu występuje z dodatkiem korzenia mniszka lekarskiego. Polecana jest cukrzykom, ze względu na niski indeks glikemiczny. Wpływa na poprawę odporności, obniża cholesterol, pomaga usunąć toksyny z organizmu. Ceniona jest za swój korzenny smak, dobrze komponuje się z dodatkiem mleka lub śmietanki.
Kawa z mniszka lekarskiego - powstaje z prażonego kłącza mniszka lekarskiego. Jest bezkofeinowa, więc nie podnosi ciśnienia krwi. Wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także na funkcjonowanie żołądka i wątroby. Chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV i zanieczyszczonym środowiskiem, a także negatywnym działaniem wolnych rodników spowodowanym stresem.
Kawa z cykorii - kawa z cykorii powstaje z prażonego lub suszonego korzenia cykorii; często także proszek z cykorii jest dodawany do innych kaw zbożowych. Kawa z cykorii jest źródłem cennych minerałów: potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, witaminy B3, błonnika i inuliny. Inulina stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.