Kasza na śniadanie - tak czy nie?
Kasza na śniadanie - tak czy nie?

Kasza na obiad to dodatek do wielu sycących i smacznych dań. Mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, część z nich nadaje się do spożycia nawet dla osób, które nie tolerują glutenu. Ten smaczny i pożywny artykuł spożywczy może być jednak również podstawą pełnowartościowych śniadań. Dlaczego? Przedstawiamy zalety jedzenia kaszy na śniadanie i najciekawsze sposoby na to, jak przyrządzić ją o poranku.

Kasza na śniadanie - dlaczego warto?

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Specjaliści od zdrowego żywienia przekonują, że nie powinniśmy wychodzić z domu bez zjedzenia choćby lekkiego posiłku. Układ pokarmowy człowieka właśnie po zakończeniu nocnego snu jest najsilniejszy, dzięki czemu jest w stanie najbardziej skorzystać na przyswajanych wówczas składnikach.

Kompletne śniadanie powinno być zestawem łączącym węglowodany, białko i tłuszcze. Te pierwsze w łatwy i zdrowy sposób można dostarczyć do organizmu za pomocą kaszy. W tej roli sprawdzi się zarówno kasza gryczana biała - ma dużo błonnika, a zawarte w niej węglowodany świetnie się przyswajają - jak i nieco “lżejsza” kasza jaglana. Kasze nadają się do spożywania na słodko, ale i do bardziej treściwych śniadań. Zawarte w nich witaminy wspomogą układ nerwowy, który w ciągu dnia czeka wiele trudnych zadań.

Śniadania z kaszy - najciekawsze propozycje

Do śniadań nadają się właściwie wszystkie rodzaje kasz - wybór zależy jedynie od naszych upodobań. Wybraliśmy kilka propozycji dla miłośników słodkich przekąsek, ale także nieco innych smaków.

Pęczak z owocami

Sycącym i szybkim do przygotowania śniadaniem mogą być owoce i kasza pęczak. Cena takiego dania nie będzie zbyt wysoka. Gruba, jęczmienna kasza daje sił, których wystarczy aż do obiadu. Pęczak należy ugotować, dodać kilka łyżek miodu i jogurtu oraz wybrane owoce. Świetnie sprawdzą się suszona żurawina, jabłka i pomarańcza. Do tego łyżka naturalnego masła, odrobina cukru i pyszne śniadanie gotowe.

Kasza gryczana, mleko kokosowe i kakao

To połączenie wydaje Ci się dziwne? Kiedy go spróbujesz, zapewne szybko zmienisz zdanie. Do przygotowania takiego śniadania potrzeba pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej, niepełną szklankę mleka kokosowego oraz kilka dodatków. Mleko wlewamy do gotującej się kaszy, do której dokładamy drobno posiekane orzechy i daktyle oraz dwie łyżki kakao. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec wrzucamy jeszcze odrobinę miodu i parę plasterków banana.

Kasza jaglana z warzywami

Z tej propozycji mogą skorzystać osoby, które nie przepadają za słodkimi nutami na śniadanie. Przygotowanie posiłku będzie jednak bardzo szybkie. Woreczek ugotowanej kaszy jaglanej mieszamy z łyżką nierafinowanego oleju roślinnego i posiekanymi warzywami. Możemy wybrać dowolne składniki, ale świetnie sprawdzą się zwłaszcza świeże ogórki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Całość delikatnie doprawiamy. Najlepiej smakuje na ciepło. To świetna propozycja dla osób, które nie tolerują glutenu.

Kasza kukurydziana z dodatkami

Innym smacznym śniadaniem na ciepło będzie odpowiednio przyrządzona kasza kukurydziana. Charakteryzuje się największą zawartością węglowodanów spośród wszystkich kasz, więc takie śniadanie będzie prawdziwą bombą energii na cały dzień. Kaszę należy gotować w niewielkiej ilości wody tak długo, aż wchłonie całą ciecz. Ciepłą kaszę urozmaicamy mlekiem, dżemem i nasionami maku, dobrze sprawdzi się też syrop owocowy lub gęsty sok. Najlepiej zjeść ją jeszcze zanim wystygnie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium