
Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
KREM Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH Z KAWAŁKAMI ORZESZKÓW BIO 250 g - TERRASANA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z PRAŻONYCH MIGDAŁÓW BIO 250 g - TERRASANA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z PRAŻONYCH ORZECHÓW NERKOWCA BIO 250 g - TERRASANA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z PRAŻONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH ACTIVE BEZGLUTENOWY 470 g - PRIMAVIKA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
TAHINI JASNE ACTIVE (PASTA SEZAMOWA) BEZGLUTENOWE 460 g - PRIMAVIKA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - DAKTYLOWY CLASSIC BEZGLUTENOWY BIO 280 g - ORGANICHOUSE (DAKTYNELLA)

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - DAKTYLOWY MALINA BEZGLUTENOWY BIO 280 g - ORGANICHOUSE (DAKTYNELLA)

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - DAKTYLOWY ORZECHY LASKOWE BEZGLUTENOWY BIO 280 g - ORGANICHOUSE (DAKTYNELLA)

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - DAKTYLOWY POMARAŃCZA BEZGLUTENOWY BIO 190 g - ORGANICHOUSE (DAKTYNELLA)

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - DAKTYLOWY Z SEZAMEM I POMARAŃCZĄ BEZGLUTENOWY BIO 190 g - ORGANICHOUSE (DAKTYNELLA)

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - MIGDAŁOWY BIO 250 g - RAPUNZEL

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM KOKOSOWO - MIGDAŁOWY Z DAKTYLAMI BIO 250 g - RAPUNZEL

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM MIGDAŁOWY BIO 250 g - RAPUNZEL

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM MIGDAŁOWY KLASYCZNY BEZGLUTENOWY 290 g - MASLOVE

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM MIGDAŁOWY Z OLEJEM MCT BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY KETO BIO 200 g - COCOA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM MIGDAŁOWY Z WANILIĄ KETO BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY 190 g - BATON WARSZAWSKI

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Kremy orzechowe
Co to jest krem orzechowy? - najprostszą odpowiedzią i w ogóle nie skomplikowaną jest to iż krem orzechowy jest to uprażony ( bywają również surowe) i przetarty orzech. W obiegowych nazwach występują trzy określenia nazwy przecieranych orzechów. Od zawsze przecierane orzechy nazywały się masłem orzechowym, niemniej jednak od kilku lat kiedy urzędnicy europejscy zajęli się normalizacją nazw produktów ustalono iż słowo "Masło" - zostało zarezerwowane dla produktu mleczarskiego jakim jest masło ze śmietany jako nabiał. Od tego momentu producenci ograniczeni przepisem zastosowali dwie różne nazwy dla przecieranego orzecha i funkcjonują one równolegle są to Kremy orzechowe lub Pasty Orzechowe. Nazwy te są zbieżne ze sobą i oznaczają dokładnie to samo czyli - odwieczne Masło orzechowe.
Zdrowe kremy orzechowe
- kremy orzechowe - pod nazwę tego produktu można podciągnąć kremy orzechowe czyste czyli masła orzechowe, ale mogą to być również kremy które w swoim składzie mają również inne dodatki sprawiające że smak jest bardziej atrakcyjny. Przykładem może tutaj być krem orzechowy z oferty sklepu Swojska Piwniczka - krem orzechowy naturalny marki "Opowieści Zdrowej Treści". Produkt ten w swoim składzie oprócz mielonych orzechów posiada miąższ kokosowy, mleko kokosowe w proszku, mąkę z orzechów ziemnych, cukier kokosowy. Produkt ten jest słodki, przyjemny w smaku dla większego grona odbiorców w tym również dzieci. Produkt jest mniej wytrawny i bardziej smaczny niż czystej pasty orzechowej, a składniki jego są naturalne i zdrowe.
- kremy czekoladowe bez oleju palmowego - wielu producentów popularnych kremów czekoladowych, ze względów ekonomicznych używa do produkcji swoich produktów okrzykniętego złą sławą oleju palmowego, który swoim składem przypomina skład olejów odzwierzęcych prze co przy nadmiernym spożywaniu przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia. My proponujemy państwu kremy czekoladowe bez dodatku oleju palmowego. W naszej ofercie znajdziecie państwo krem czekoladowy z dodatkiem pyłku pszczelego, bez dodatku niezdrowych tłuszczy. Proponujemy również krem czekoladowy oparty na ekologicznym oleju kokosowym, bez dodatku białego cukru, bez wspomnianego oleju palmowego, bez konserwantów.
Masło orzechowe - właściwości
Masło orzechowe to przetarte na pastę prażone orzechy, najbardziej popularnym masłem orzechowym jest masło z orzechów ziemnych, uprażone i przetarte orzechy ziemne - mają w swoim składzie składniki które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi, oraz chronią przed chorobami układu krążenia: zawierają one białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe oraz wiele innych składników mineralnych takich jak sód, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo cynk.
Przecierane orzechy arachidowe to nie tylko masło z orzechów ziemnych, większość orzechów dostępnych na rynku po wyprażeniu można przecierać na pasty orzechowe i dlatego w ofercie wielu producentów pojawiły się masła orzechowe:
- z orzechów nerkowca
- z orzeszków pinii
- z orzechów laskowych
Wszystkie te masła przyjmują właściwości z orzechów z których są zrobione. Cała gama tych produktów tak jak ich składniki bogata jest w zdrowe tłuszcze i składniki mineralne oraz witaminy ma korzystny wpływ na organizm.
Masło orzechowe skutki uboczne.
Jak każdy produkt spożywczy tak i ten ma wpływ na nasze samopoczucie i organizm. Czy zatem spożywanie masła orzechowego może przynieść negatywne skutki? Do stwierdzenia czy przetarte orzechy mogą dawać negatywny wpływ należy podejść z rozsądkiem. Z pewnością przetarte orzechy mogą powodować reakcje alergiczne, więc osoby z alergiami na składniki maseł muszą z nich zrezygnować. Kolejnym ważnym aspektem i chyba najważniejszym jest umiar. Nie należy się przejadać masłami orzechowymi, może to doprowadzić do zaburzenia równowagi kwasów omega. Dodatkowo pasta orzechowa jest bardzo kaloryczna, dlatego zaleca się w codziennej diecie zjadać 1-2 łyżki orzechów. 1 łyżka masła orzechowego to również około 140kcal ( mowa tutaj o maśle z orzecha ziemnego)
Masło orzechowe skład
Skład masła orzechowego - naturalnego powinien być prosty, czyli zawierać w swoich składnikach tylko i wyłącznie przetarte uprażone orzechy. Należy unikać maseł z dodatkiem oleju palmowego, lub innego oleju. Niema żadnej potrzeby aby w paście z orzecha "jakiegokolwiek" pojawiały się inne dodatki. Można spotkać dobre masła orzechowe z dodatkiem soli czy cukru bądź syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu ale są to dodatki typowo smakowe. Wszystkie inne dodatki jak olej palmowy, czy innego rodzaju oleje i tłuszcze dodawane są przez producentów aby obniżyć koszty produkcji. Masło orzechowe nie wymaga również konserwowania, ani pasteryzacji.