Co zrobić, aby kasza jaglana nie była gorzka? Kompleksowy poradnik
Co zrobić, aby kasza jaglana nie była gorzka? Kompleksowy poradnik

Wszelkie rodzaje kasz powinny na stałe znaleźć się w naszej codziennej diecie. Posiadają bowiem wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Są również niezwykle sycące oraz idealnie komponują się z licznymi dodatkami. Z tego powodu bardzo często na naszych stołach gości amarantus, kasza jęczmienna czy chociażby kasza gryczana biała. Niestety czasami zapominamy o tym, jak smaczna i zdrowa może być również kasza jaglana. Wszystko przez to, że niekiedy wyczuwalna jest w niej charakterystyczna goryczka. Dlaczego? Co zrobić, żeby kasza jaglana nie była gorzka? Sprawdź!

Dlaczego kasza jaglana jest gorzka?

Kasza bulgur po turecku skradła wasze serca, jednak całkowicie inaczej jest z ziarnem prosa? Zapytani o to, jak smakuje kasza jaglana, zawsze odpowiadacie, że wyczuwacie w niej charakterystyczną goryczkę? Oczywiście się nie mylicie. Ten rodzaj nasion bardzo często ma właśnie taki posmak. Dlaczego? Wszystko za sprawą sporej zawartości tłuszczów. W ziarnach znajdziemy bowiem ich bardzo duże pokłady. Są to oczywiście zdrowe i wartościowe tłuszcze, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy unikać. Przez ich obecność, proso staje się jednak gorzkawe. Zamknięte w nasionach związki zaczynają bowiem po pewnym czasie jełczeć. Przez to ziarna zmieniają swój smak. Bardzo gorzka kasza jaglana jest zatem oznaką, że zawarty w niej tłuszcz po prostu się “zestarzał”. Nie oznacza to, że nie możemy już spożyć takiego produktu, jeśli jego data przydatności do spożycia jest jeszcze w porządku. Powinniśmy jednak pilnować, aby kaszę jaglaną zużywać na bieżąco. Wtedy nie powinniśmy zauważyć takich problemów. 

Co zrobić, żeby kasza jaglana nie była gorzka?

Nawet jeśli będziemy pilnować, aby zawsze spożywać świeżą kaszę jaglaną, może zdarzyć się, że i tak wyczujemy w niej gorzkawy posmak. Jednym będzie on przeszkadzał, inni natomiast przymkną na to oko. Osoby należące do tej drugiej grupy, prawdopodobnie zastanawiają się, co zrobić, aby kasza jaglana nie była gorzka. Istnieje oczywiście kilka skutecznych sposobów. Jakich?

Sposób nr 1 – prażenie przed gotowaniem

Zacznijmy od tego, że niestety większość z nas nie wie, jak powinna być prawidłowo gotowana kasza jaglana. Gorzka nuta musi zostać bowiem usunięta z produktu jeszcze przed włożeniem go do garnka. Najlepiej zrobić to za pomocą lekkiego i delikatnego prażenia ziaren. W tym celu wysypujemy proso na suchą patelnię i nieco ją nagrzewamy. Cały czas mieszamy kaszę, aby ta nie przywarła do powłoki naczynia. Gdy zaczniemy wyczuwać lekko orzechową woń, prażenie należy zakończyć. Musimy jednak cały czas pilnować, by nasiona nie zaczęły się przypalać. Wtedy niestety mogą stać się jeszcze bardziej gorzkie. 

Sposób nr 2 – namaczanie przed obróbką termiczną

Wiemy już, że w naszej kuchni może zagościć prażona kasza jaglana. Co zrobić, żeby nie była gorzka, jeśli nie chcemy wysypywać jej na patelnię i przyrządzać w taki sposób? Możemy wtedy skorzystać z kolejnego sposobu, jakim jest namaczanie ziaren. W tym celu nasiona przesypujemy do naczynia i zalewamy zimną wodą. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny. Po ok. 1 h kaszę należy odcedzić i ugotować w klasyczny sposób. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki oraz sprawimy, że związki utrudniające przyswajanie składników odżywczych zostaną niemalże całkowicie usunięte z naszego produktu. 

 

Co zrobić żeby kasza jaglana nie była gorzka?

Zalewając kaszę jaglaną, pamiętajmy, by woda całkowicie przykryła wszystkie ziarna. Dzięki temu pozbędziemy się całej goryczki

Sposób nr 3 – przelewanie kaszy zimną wodą i wrzątkiem

Jak jeszcze może zostać potraktowana kasza jaglana? Gorzki smak szybko zniwelujemy również poprzez przelewanie ziaren. Należy wtedy wysypać proso na sitko i polewać je na zmianę raz zimną, a raz ciepłą wodą. Czynność tę powtarzamy aż do momentu, gdy spływająca ciecz przestanie być mętna i stanie się przejrzysta. Na koniec całość możemy jeszcze dodatkowo przelać wrzątkiem. 

Porada: aby mieć pewność, że kasza jaglana nie będzie gorzka, możemy najpierw ją uprażyć lub namoczyć, a dopiero później przelać ciepłą i zimną wodą. 

Sposób nr 4 – gotowanie z dużą ilością przypraw i odrobiną oleju

Kasza jaglana, żeby nie była gorzka, może zostać również ugotowana z dużą ilością przypraw oraz odrobiną oleju. Najlepiej sprawdzi się oczywiście sól, jednak warto wykorzystać również pieprz, czosnek czy inne ciekawe dodatki. Warto wtedy mieć na uwadze fakt, do czego zostanie później wykorzystana taka kasza. Dzięki odrobinie tłuszczu, ziarna wspaniale “przejdą” przyprawami i jak się można domyśleć, będą one dość mocno wyczuwalne w ugotowanym produkcie.

Z czym kasza jaglana zawsze będzie smakowała wyśmienicie?

Jeśli zależy nam na całkowitym zniwelowaniu goryczki w kaszy jaglanej, warto również pamiętać o tym, jak duże znaczenie mają dodatki do naszej potrawy. Gdy będziemy spożywać ją na “sucho”, oczywiście możemy wciąż nieco wyczuwać nieciekawy smak. Dobrze zatem za każdym razem przygotować do ziaren sos lub wyraziste dodatki, o czym piszemy również w artykule https://swojskapiwniczka.pl/kasza-w-wielu-smakach-czyli-co-zrobic-by-polubic-kasze. Kasza jaglana idealnie komponuje się przecież z gulaszem, sosem pieczarkowym czy nawet i guacamole oraz hummusem. Równie dobrze smakuje na słodko – z syropem malinowym, miodem bądź mlekiem czy napojem roślinnym. Eksperymentujmy zatem w kuchni i cały czas cieszmy się dobrodziejstwem tego bogatego w składniki odżywcze produktu! 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl