FIGI NATURALNE GRECKIE 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA
Opis
Głównymi plantatorami figi są kraje basenu Morza Śródziemnego takie jak Turcja , Hiszpania, Włochy, Grecja czy Portugalia. Plantacje fig zlokalizowane są również w Ameryce południowej, Afryce czy Australii. Wspaniały owoc o kształcie przypominającym naszą gruszkę od środka wypełniony jest słodkimi miąższem z nasionami zamkniętym w „skórzanej” otoczce owocu.
Zbiór figi przypada zwykle dwa razy do roku w czerwcu i wrześniu w tedy to do dostarczane są najświeższe suszone figi. Suszona figa przyjmuje kształt sprasowanego krążka o bursztynowej lub brązowej barwy. Jeśli chodzi o przechowywanie figi suszona są bardzo wytrwałe, najlepszym miejscem do długotrwałego przechowania figi jest lodówka i szczelny pojemnik, jednak śmiało można wykorzystać także suche, ciemne miejsce o temperaturze od 5-20 stopni Celsjusza.
Figi suszone jakie mają właściwości?
Figa suszona to doskonałe źródło witamin A oraz beta-karotenu. Szereg minerałów jak potas, fosfor, magnez, oraz żelazo skutecznie pozwalają na lepsze funkcjonowanie organizmu. Wysoka zawartość błonnika również wspomaga procesy trawienne
Z czym jeść figi suszone?
Figa suszona przez wielu
jest bardziej pożądana niż figa świeża ze względu na większą słodycz suszu.
Dzięki temu idealnie komponuje się ze wszelakimi płatkami śniadaniowymi,
codzienną owsianką zwłaszcza zima gdy dostęp do świeżych owoców jest utrudniony,
z powodzeniem wkomponuje się w postaci dodatki do domowych batoników, ciast czy
jako dopełnienie aromatycznej deski serów podczas rodzinnych biesiad. Amatorów
jak i profesjonalistów sportowych zachęcamy do zastępowania batoników
energetycznych na właśnie suszone figi , które z powodzeniem wykażą się podczas
regeneracji po solidnych treningach. Trafionym pomysłem jest również zastąpienie
niezdrowych przekąsek dzieci i młodzieży podczas przerw szkolnych właśnie
suszonymi figami. Ich słodycz śmiało rywalizuje z cukierkami czy
batonikami.
Figi suszone, które wybrać?
Naj
smaczniejsze i najbardziej pożądane figi suszone to miękkie w dotyku,
bursztynowego koloru mięsiste owoce. Często spotykamy się z pytaniem odnośnie
białego nalotu na suszonym owocu figi jest to nic
innego jak cukier, który wytrąca się podczas procesu suszenia owocu. Figi z
białym nalotem to owoce zebrane dojrzałe i soczyste przez co ich forma suszona
jest najbardziej pożądana wśród smakoszy.
.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto: 1Kg |
SKŁDNIKI: | Figi suszone |
KRAJ POCHODZENIA: | GRECJA |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem: 05.2023 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energetyczna: 1231kJ/ 290kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcz: 1,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone:0,2g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany:65g w tym cukry 65g |
BIAŁKO: | Białko: 3,6g |
SÓL: | Sól: 0,10g |
BŁONNIK: | Błonnik: 2,5g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |
Jola
Pyszne. Polecam.