CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 250g Swojska Piwniczka
Opis
Cukier
trzcinowy nierafinowany, jest to rodzaj cukru który nie został poddany
rafinacji, czy oczyszczeniu z melasy. Historia cukru trzcinowego sięga tysięcy
lat p.n.e, jako pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej
Gwinei , stamtąd trzcina cukrowa trafiła na Bliski Wschód, później do Persji,
Europy i wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki. Z Ameryki natomiast rozlała się
już praktycznie na cały świat. Cukier Trzcinowy szeroko używany jest szczególnie
w daniach kuchni azjatyckiej i Indyjskiej.
Cukier trzcinowy
produkowany jest w dość prosty sposób, mianowicie trzcina cukrowa, przeciskana
jest przez prasy mechaniczne i wyciska się z niej sok. Sok z trzciny cukrowej
następnie zostaje ogrzewany i odparowany nadmiar wody, po ogrzaniu powstaje
melasa, dalsze ogrzewanie i odparowywanie doprowadza do zgęstnienia i
całkowitego osuszenia melasy, która zamienia się w grudki cukru. Taki sposób
produkcji wytwarza najbardziej naturalny cukier trzcinowy zwany
muscovado lub panela w Ameryce Łacińskiej.
Jest to cukier bardzo mocno brązowy, zbrylający się i lepki o mocno karmelowym
smaku i zapachu.
Kolejnym rodzajem cukru bardziej oczyszczonym z melasy o
regularnych kryształkach jest cukier Damerara, nazwę swą wziął
od miejscowości w której zaczęto go produkować. Damerara jest najbardziej
popularnym cukrem trzcinowym, jest on neutralny smakowo jeśli chodzi o zawartość
melasy, jest delikatnie melasowy i przy normalnym słodzeniu nie nadaje
karmelowego posmaku.
Najbardziej przetworzonym cukrem i oczyszczonym z melasy
jest cukier Turbinado – cukier powstaje w wirówkach, od których nazw wzięła się
również nazwa cukru. Turbinado jest jasny, sypki i praktycznie
nie zawiera w sobie melasy, która mogła by mieć jakikolwiek wpływ na smak
słodzonych potraw.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa netto: 250g |
SKŁDNIKI: | Cukier Trzcinowy nie rafinowany |
KRAJ POCHODZENIA: | Kolumbia |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed: 07.2023 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g |
BIAŁKO: | Białko: 0,0g |
SÓL: | Sól: 0,0g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |