Menu
Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 250g Swojska Piwniczka

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Cena: 8,60 zł 8.60
ilość + -szt
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: SWOJSKA PIWNICZKA
Kod produktu: 5902751324754

Opis

Cukier trzcinowy nierafinowany, jest to rodzaj cukru który nie został poddany rafinacji, czy oczyszczeniu z melasy.  Historia cukru trzcinowego sięga tysięcy lat p.n.e, jako pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei , stamtąd trzcina cukrowa trafiła na Bliski Wschód, później do Persji, Europy i wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki. Z Ameryki natomiast rozlała się już praktycznie na cały świat. Cukier Trzcinowy szeroko używany jest szczególnie w daniach kuchni azjatyckiej i Indyjskiej.
Cukier trzcinowy produkowany jest w dość prosty sposób, mianowicie trzcina cukrowa, przeciskana jest przez prasy mechaniczne i wyciska się z niej sok. Sok z trzciny cukrowej następnie zostaje ogrzewany i odparowany nadmiar wody, po ogrzaniu powstaje melasa, dalsze ogrzewanie i odparowywanie doprowadza do zgęstnienia i całkowitego osuszenia melasy, która zamienia się w grudki cukru. Taki sposób produkcji wytwarza najbardziej naturalny cukier trzcinowy zwany muscovado lub panela w Ameryce Łacińskiej. Jest to cukier bardzo mocno brązowy, zbrylający się i lepki o mocno karmelowym smaku i zapachu.
Kolejnym rodzajem cukru bardziej oczyszczonym z melasy o regularnych kryształkach jest cukier Damerara, nazwę swą wziął od miejscowości w której zaczęto go produkować. Damerara jest najbardziej popularnym cukrem trzcinowym, jest on neutralny smakowo jeśli chodzi o zawartość melasy, jest delikatnie melasowy i przy normalnym słodzeniu nie nadaje karmelowego posmaku.
Najbardziej przetworzonym cukrem i oczyszczonym z melasy jest cukier Turbinado – cukier powstaje w wirówkach, od których nazw wzięła się również nazwa cukru. Turbinado jest jasny, sypki i praktycznie nie zawiera w sobie melasy, która mogła by mieć jakikolwiek wpływ na smak słodzonych potraw.

Dane techniczne

MASA NETTO: Masa netto: 250g
SKŁDNIKI: Cukier Trzcinowy nie rafinowany
KRAJ POCHODZENIA: Kolumbia
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: Najlepiej spożyć przed: 07.2023
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal
TŁUSZCZE: Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
WĘGLOWODANY: Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g
BIAŁKO: Białko: 0,0g
SÓL: Sól: 0,0g
ALERGENY: Produkt może zawierać alergeny w tym gluten.
KONSERWANTY: Produkt Bez Konserwantów

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl