SZAFRAN NITKI ORYGINALNY 1G SWOJSKA PIWNICZKA
Opis
Szafran właściwości – szafran czyli wysuszone słupki krokusa, najdroższa przyprawa świat swoją cenę uzyskuje poprzez specyfikację zbioru tej drogocennej przyprawy. Do produkcji 1 kg szafranu potrzebne jest ponad 150 tysięcy ręcznie zrywanych kwiatów krokusa. Uprawy kwiatów krokusa do pozyskania przyprawy szafranu najliczniej zlokalizowane są na terenach Turci, Iraku, Hiszpani oraz Indii. Charakterystyczna jaskrawopomarańczowa barwa przyprawy szafranu wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jaki kosmetologii i przemyśle farmaceutycznym.
Jak smakuje szafran?
Nie tylko kolor ale i smak jest unikatowy. Intensywnie korzenno-miodowy z lekką domieszką goryczki to właśnie szafran. Intensywny smak pręcików szafranu powoduje iż wystarczy zaledwie dodać dwie niteczki przyprawy do dania aby uzyskać pożądany efekt. Co należy uwzględnić podczas przygotowywania dań, gdyż zbyt duża porcja szafranu może spowodować gorzknienie całego dania. Zastosowanie szafranu jako przyprawy z powodzeniem sprawdza się w kuchni orientalnej jaki coraz częściej jest wykorzystywany w kuchni europejskiej. Szafran chętnie przyjmą dania rybne, potrawy z owoców morza, wariacje makaronu i ryżu jak również na słodko ciasta , torty zarówno masy jak i wypieki. Swoich zwolenników znajdzie także w śród smakoszy likierów i nalewek.
Szafran jak używać
Przyprawa szafran swoje właściwości smakowe i aromatyczne uwalnia
dzięki temperaturze więc zalecane jest początkowo podpiec przyprawę w piekarniku
przez parę minut w temperaturze 40-50°C. Następnie pręciki szafranu trafia do
moździerza gdzie następuje roztarcie go na proszek i gotowe.
Szafran
bardzo lubi towarzystwo innych przypraw takich jak kardamon, goździk, gałka
muszkatołowa, dobrze komponuje się w potrawach z miodem i mlekiem. Jego
właściwości silnie barwiące wchodzą w reakcje z gumą, metalem, tworzywami
sztucznymi. Jest bardzo czuły na światło i wilgoć prze co także może utracić
swoje właściwości więc zaleca się przechowywanie w szczelnym, szklanym
opakowaniu w miejscu nienasłonecznionym.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto:1g |
SKŁDNIKI: | składniki: Nitki Szafranu ( Crocus Sativus) |
KRAJ POCHODZENIA: | IRAN |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem: 02.2024 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energetyczna: 310kcal/1298kJ |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze:5,85g w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany: 65,37g w tym cukry |
BIAŁKO: | Białko: 11,43g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |