
W cukrze trzcinowym znajdziesz to wszystko, czego potrzebujesz. Słodki smak, cudowny aromat, bogactwo składników odżywczych i radość z kreowania wyśmienitych dań oraz deserów. Poznaj historię cukru trzcinowego, który wniesie do Twojej kuchni egzotyczny powiew wyjątkowej słodyczy.
Gdzie uprawiana jest trzcina cukrowa
Syrop trzcinowy posiada złocistą barwę i karmelowy posmak. Pozyskiwany jest z trzciny cukrowej. Tę ciepłolubną roślinę spotkasz w klimacie tropikalnym. Najczęściej uprawia się ją na plantacjach na Kubie, w Brazylii, Indiach oraz w Chinach. Trzcina cukrowa idealnie rozwija się tylko w wysokich temperaturach sięgających od 26°C do 30°C. Jej łodyga osiąga średnicę około 30 cm, a wysokość nawet 6 m.
Szczypta słodkiej historii
Trzcinę cukrową uprawiali rolnicy najprawdopodobniej już w V wieku p.n.e. Najwcześniej pojawiła się ona w regionach należących do Azji Wschodniej. Znana była też ludom zamieszkującym Nową Gwineę i Chiny. Kolejnym terytorium, na którym zachwycano się słodkim smakiem cukru otrzymywanego z trzciny cukrowej, był Bliski Wschód. Tu ciepłolubna roślina dotarła w I wieku naszej ery. W wyniku ekspansji arabskiej trzcinę cukrową poznali także mieszkańcy Europy.
Syrop z trzciny cukrowej i jego zalety
Cukier z trzciny cukrowej oraz syrop trzcinowy aż do XVIII wieku uchodziły za luksusowy środek spożywczy oraz leczniczy. Jednak liczne chemiczne procesy przetwarzania doprowadziły do tego, że dziś złocisty cukier nie jest już tak wartościowy jak dawniej. Zachowało się w nim zbyt mało składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Znacznie więcej korzyści zdrowotnych zyskasz, decydując się na gęsty syrop otrzymywany z trzciny cukrowej. Ta słodka substancja wyróżnia się piękną, złocistą barwą i świetnie się sprawdza we współczesnej kuchni. Syropem z trzciny cukrowej wzbogacisz smak różnorodnych deserów, wypieków, ciast, sosów, marynat oraz dipów. Osłodzisz nim też gorzką herbatę i kawę, a także owocowe napoje.
Składniki odżywcze i działanie lecznicze syropu trzcinowego
Syrop trzcinowy od wieków był używany jako lek przeciwdziałający wielu schorzeniom. Choć dziś nie jest już tak powszechnie stosowany w lecznictwie, to jednak nadal zawiera w sobie wiele cennych składników mających pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Przede wszystkim słodki syrop z trzciny cukrowej znany jest z tego, że zawiera niezbędne dla organizmu pokłady żelaza, wapnia, potasu oraz magnezu. Doceniany jest za działanie przeciwzapalne. Skutecznie hamuje też uporczywy kaszel.