SÓL CZARNA HIMALAJSKA Grubo Mielona KALA NAMAK 500g
Opis
Sól Kala Namak jest orientalną indyjską przyprawą o chrakterystycznym zapachu i jajecznym smaku, używana głównie w kuchni indyjskiej. Sól KALA NAMAK powstaje poprzez wyprażenie soli himalajskiej w temperaturze około 800 st C z węglem drzewnym z rośliny Amla oraz z owocami tegoz drzewa. Przetopienie soli zamienia siarczan zawarty w surowcu w siarczki co nadaje jej charakterystycznego smaku i zapachu.
Sól Himalajska spożywcza jest solą Niejodowaną, według
przepisów prawa nakazujących jodowanie soli, aby zapobiegać niedoborowi jodu,
nie jest zalecana do bezpośredniego spożycia.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto: 500g |
SKŁDNIKI: | sól himalajska kalanamak |
KRAJ POCHODZENIA: | PAKISTAN |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem:12.2026 |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |
Bożena Arciszewska
Jeśli ktoś ma alergię na jajka, albo nie jada jajek, to polecam sól Kala Namak. Wegański majonez czy sałatka jarzynowa smakują doskonale.