MAK BIAŁY NA ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 1KG SWOJSKA PIWNICZKA
Opis
Ziarno maku białego, Prawdziwy bakaliowy rarytas, używany w szczególności do wypieków świątecznych. Najbardziej znany wypiek z użyciem maku białego to rogale świętomarcińskie, wypiekane tradycyjne rogale z okazji uroczystości Św Marcina.
Mak Biały charakteryzuje się bardziej delikatnym smakiem i aromatem od maku czarnego czy niebieskiego. Jest też bardziej słodki od swoich ciemnych braci.
W
tradycji polskiej mak biały jest oznaką urodzaju, płodności i zdrowia, osoby
spożywające potrawy z makiem białym doświadczać będą tego szczęścia a
dziewczyny piekące ciasta z makiem białym szybciej wyjdą za mąż niż te nie
piekące lub piekące ciasto z makiem ciemnym :)
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto: 1Kg |
SKŁDNIKI: | ziarno maku białego |
KRAJ POCHODZENIA: | POLSKA |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2023 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energetyczna: 2072kJ / 495kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze:37 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany:Węglowodany - 18 g w tym cukry - 3 g |
BIAŁKO: | Białko: 22g |
SÓL: | Sól: 0g |
BŁONNIK: | Błonnik: 20,5g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |
Krzysztof WLKP
Nieco inny smak niż zwykły mak niebieski. Świeży i dobrej jakości
Katarzyna Cedro
Super produkt, serdecznie polecam ! :)