Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Co to
jest Amarantus? Szarłat bo tak brzmi Polska nazwa amarantusa, jest
to pradawna roślina, uprawiana przez Majów zamieszkujących tereny Południowej
Ameryki, do Europy przywędrowała wraz z odkrywcami Ameryki i statkami Krzysztofa
Kolumba została przywieziona, jako roślina ozdobna do europejskich ogródków.
Przez kolejne wieki musiała czekać na swoje odkrycie i tak dopiero w XXI wieku
została zbadana i okazało się że jest ona bardziej wartościowa niż większość
rodzimych europejskich zbóż w tym żyta, pszenicy czy jęczmienia.
Obecnie
szarłat uprawiany jest praktycznie na całym świecie, prym jednak wiodą Kraje
Ameryki Południowej, Indie i część krajów Afryki. Polska nie odstaje od innych i
u nas również uprawiane jest to cenne para zboże, głównym ośrodkiem upraw
polskiego Amarantusa jest Lubelszczyzna, to na Lubelszczyźnie uprawia się około
90% polskiego Szarłatu.
Amarantus
oprócz tego że rodzi cenne dla ludzi ziarenka, ma jeszcze jedną bardzo cenną
cechę dla naszej egzystencji a mianowicie jest on bardzo dobrym pochłaniaczem
dwutlenku węgla, pochłania go znacznie więcej niż nasze rodzime rośliny. Dlatego
Masowa uprawa tej rośliny przyczynia się również do oczyszczania powietrza.
Jak jeść Amarantus? Ziarenka Amarantusa są tej
wielkości co ziarenka maku, jasno brązowe o delikatnym smaku lekko orzechowym,
gotuje się jak kaszę w lekko osolonej wodzie, następnie odsącza i płucze w
zimnej wodzie, tak przygotowane ziarno stanowi doskonały i pożywny dodatek do
wszelkiego rodzaju sałatek, mussli, czy zup. Amarantus występuje również w
postaci płatków
z Amarantusa, albo w postaci preparowanej – czyli jest on ekspandowany –
oznacza to że został poddany działaniu temperatury i wystrzelił jak popcorn. Tak
preparowane ziarno nazywamy
Poppingiem z Amarantusa . Popping można spożywać bezpośrednio z paczki,
posypywać nim sałatki, czy dodawać do zup.
Dane techniczne
MASA NETTO:
Masa netto: 25kg
SKŁDNIKI:
Ziarno amarantusa
KRAJ POCHODZENIA:
Indie
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:
Najlepiej spożyć przed końcem: 01.2025
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g:
Wartość energetyczna: 1692 kJ / 401 kcal
TŁUSZCZE:
Tłuszcze: 6,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5g
WĘGLOWODANY:
Węglowodany: 66g w tym cukry - 1,7g
BIAŁKO:
Białko: 15g
SÓL:
Sól: 0g
BŁONNIK:
Błonnik: 6,7 g
KONSERWANTY:
Produkt Bez Konserwantów
Opinie o produkcie (0)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.