AMARANTUS ZIARNO 25KG SWOJSKA PIWNICZKA
Opis
Co to
jest Amarantus?
Szarłat bo tak brzmi Polska nazwa amarantusa, jest
to pradawna roślina, uprawiana przez Majów zamieszkujących tereny Południowej
Ameryki, do Europy przywędrowała wraz z odkrywcami Ameryki i statkami Krzysztofa
Kolumba została przywieziona, jako roślina ozdobna do europejskich ogródków.
Przez kolejne wieki musiała czekać na swoje odkrycie i tak dopiero w XXI wieku
została zbadana i okazało się że jest ona bardziej wartościowa niż większość
rodzimych europejskich zbóż w tym żyta, pszenicy czy jęczmienia.
Obecnie
szarłat uprawiany jest praktycznie na całym świecie, prym jednak wiodą Kraje
Ameryki Południowej, Indie i część krajów Afryki. Polska nie odstaje od innych i
u nas również uprawiane jest to cenne para zboże, głównym ośrodkiem upraw
polskiego Amarantusa jest Lubelszczyzna, to na Lubelszczyźnie uprawia się około
90% polskiego Szarłatu.
Amarantus
oprócz tego że rodzi cenne dla ludzi ziarenka, ma jeszcze jedną bardzo cenną
cechę dla naszej egzystencji a mianowicie jest on bardzo dobrym pochłaniaczem
dwutlenku węgla, pochłania go znacznie więcej niż nasze rodzime rośliny. Dlatego
Masowa uprawa tej rośliny przyczynia się również do oczyszczania powietrza.
Jak jeść Amarantus?
Ziarenka Amarantusa są tej
wielkości co ziarenka maku, jasno brązowe o delikatnym smaku lekko orzechowym,
gotuje się jak kaszę w lekko osolonej wodzie, następnie odsącza i płucze w
zimnej wodzie, tak przygotowane ziarno stanowi doskonały i pożywny dodatek do
wszelkiego rodzaju sałatek, mussli, czy zup. Amarantus występuje również w
postaci płatków
z Amarantusa, albo w postaci preparowanej – czyli jest on ekspandowany –
oznacza to że został poddany działaniu temperatury i wystrzelił jak popcorn. Tak
preparowane ziarno nazywamy
Poppingiem z Amarantusa . Popping można spożywać bezpośrednio z paczki,
posypywać nim sałatki, czy dodawać do zup.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa netto: 25kg |
SKŁDNIKI: | Ziarno amarantusa |
KRAJ POCHODZENIA: | Indie |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem: 01.2025 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość energetyczna: 1692 kJ / 401 kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze: 6,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany: 66g w tym cukry - 1,7g |
BIAŁKO: | Białko: 15g |
SÓL: | Sól: 0g |
BŁONNIK: | Błonnik: 6,7 g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |