Dieta osób chorujących na cukrzycę powinna być dokładnie przemyślana. Niestety, osoby cierpiące na tę przypadłość muszą przestrzegać kilku ograniczeń w zestawianiu codziennego menu. Ich potrawy powinny być zdrowe i zbilansowane, niektóre składniki nie wchodzą więc w grę. Mimo to obiady diabetyków wcale nie muszą być nudne i niesmaczne. Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy obiad dla osób cierpiących na cukrzycę, który zadowoli nawet najbardziej kapryśne podniebienia.
Obiad dla diabetyka - najważniejsze zasady
W czasie gotowania obiadu dla osób cierpiących na cukrzycę trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Najważniejsza - dania nie mogą być zbytnio rozgotowane. Czy to kasza gryczana niepalona, czy ryż, tego typu artykuły powinny być gotowane na sypko. Makaron najlepiej przygotowywać al dente, warto też pamiętać o ograniczeniach w czasie gotowania warzyw. Diabetycy powinni również unikać potraw smażonych i wszystkich nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a także gazowanych napojów. W zbilansowanej diecie dla diabetyków ważną rolę mogą natomiast odgrywać ryby, kasze czy większość surowych warzyw.
Przepisy na dania obiadowe dla diabetyków
W daniach dla osób zmagających się z cukrzycą najlepiej również ograniczyć sól. Ważny jest za to błonnik oraz zdrowy tłuszcz z gotowanych bądź pieczonych mięs. Do powyższych wytycznych pasuje kilka ciekawych i smacznych dań.
Pulpety z kaszą jęczmienną
Produktami bezpiecznymi dla diabetyków są również grzyby oraz kasza jęczmienna. Cena posiłku, w skład którego wejdą te składniki, a wraz z nimi drobiowe mięso mielone, nie będzie zbyt duża. Pulpety z takiego mięsa z sosem grzybowym i kaszą jęczmienną będą natomiast smacznym i sycącym daniem. Do sosu najlepiej dodać nieco szczypiorku i cebuli, całość będzie się świetnie komponowała z kiszonymi ogórkami. Kaszę jęczmienną może też zastąpić kasza gryczana biała - cena dania nie wzrośnie.
Zupa krem z cukinii
Osoby cierpiące na cukrzycę mogą korzystać także z wielu smacznych zup. Prostym do przygotowania posiłkiem będzie zupa krem z cukinii. Startą na tarce cukinię wrzucamy do bulionu, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę. Gotujemy przez kilkanaście minut, potem dodajemy przyprawy do smaku i trochę śmietany - danie nadaje się do jedzenia. Krem zyska dodatkowe nuty smakowe, jeśli będziemy go podawać z prażonymi ziarnami słonecznika.
Owsiany omlet z pomidorem
To posiłek, który będzie nie tylko dobrze smakował, ale również świetnie wyglądał. Podstawę stanowi masa ze zmielonych żółtek jaj, szpinaku i liści bazylii, z dodatkiem soli i pieprzu. Do tego dokładamy płatki owsiane, które są kolejnym bezpiecznym produktem dla diabetyków. Osobno trzeba ubić pianę z białek jaj, którą wraz z masą wylewa się na rozgrzaną patelnię delikatnie wysmarowaną oliwą. Wystarczy smażyć całość kilka minut, na koniec na omlecie umieszczamy drobne plasterki pomidora i szczypiorek. Można dodać jeszcze trochę startego żółtego sera.