Zdrowa żywność - Cała prawda

zdrowa żywnośćZdrowa ekologiczna żywność staje się coraz popularniejsza ponieważ coraz więcej osób zaczyna ją kupować i zachwala jej walory smakowe jak również zdrowotne, potępiając przy tym walory smakowe i zdrowotne żywności konwencjonalnej (przetworzonej, wzbogaconej chemią). Większa część tych osób już zna dobrodziejstwa , które przynosi spożywanie zdrowej żywności ekologicznej, ale część osób kupuje ją tylko okazjonalnie. W większości z nas świadomość spożywania zdrowej żywności jest oczywista. Chcemy jeść zdrowo i smacznie. W dalszym ciągu zdrowa żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej, poniżej przedstawię sytuację która uświadomi Ci czy warto i kiedy warto zjadać zdrową żywność.

 Co to jest ekologiczna zdrowa żywność?

Myśląc o ekologicznej zdrowej żywności mamy na myśli żywność wyprodukowaną bez użycia środków ochrony roślin, chemicznych ulepszaczy oraz hormonów wzrostu. Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi nie są napychane paszami przez 100% czasu ich życia. Rosną tuczą się naturalnie a do ich leczenia i wzmacniania odporności nie używa się antybiotyków oraz nie podaje się im hormonów wzrostu.   

Czy ekologiczna zdrowa żywność jest dla mnie lepsza?

Odwołując się do niektórych badań zdrowa ekologiczna żywność ma w sobie więcej wartości odżywczych niż żywność konwencjonalna. Powodem który przekonuje prawie każdego o wyższości BIO pożywienia jest to iż wolna jest ona od pestycydów i innych chemicznych „ulepszeń”. Tylko z tym że ulepszenia są dla producentów i handlowców a nie dla konsumentów.  Rośliny z upraw ekologicznych są bogatsze w antyoksydanty, witaminy i mikroelementy.

Pamiętajmy również iż żywność konwencjonalna która tak nafaszerowana jest pestycydami że w niektórych warzywach da się wyczuć ich zapach, może powodować różnego rodzaju dolegliwości od bólów głowy, poprzez choroby nowotworowe aż po uszkodzenia noworodków i płodów. Jednakże wielu badaczy twierdzi iż dawki pestycydów zawarte w żywności konwencjonalnej nie są szkodliwe dla dorosłego człowieka. Podkreślając „Dorosłego”. Z mojego punktu widzenia, jeśli chemia szkodzi płodom oraz małym dzieciom, nie będzie ona także obojętna dla dorosłych ludzi, prawdopodobnie bardzo powoli ale jednak odciśnie swoje piętno na naszych organizmach z biegiem czasu. Antybiotyki podawane zwierzętom hodowlanym pozostają w mięsie, które również przedostają się do naszego organizmu i sukcesywnie uodparniają nas na ich działanie, dzięki czemu za kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat antybiotyki nie będą na nas działać i staniemy się bezbronni w walce z bakteriami.   


Czy zdrowa żywność ekologiczna jest dobra dla środowiska?

  1. Gospodarstwa produkujące zdrową żywność ekologiczną zużywają mniej energii elektrycznej oraz paliw co przyczynia sie do ochrony środowiska.
  2. Gospodarstwa z ekologiczne nie wykorzystują pestycydów, które przedostają się później do wody pitnej, więc oczyszczają wodę z zanieczyszczeń.
  3. Pola z ekologiczną zdrową żywnością prowadzone są zgodnie z naturalnymi zasadami współistnienia człowieka z przyrodą.

Kiedy warto starać się I kupować zdrową I ekologiczną zywność?

Na to pytanie powyżej chciałoby się powiedzieć zawsze i w każdym momencie, jednakże nie wszystkich nas stać na tego typu żywność, warto jednak pamiętać im więcej osób będzie ją kupować tym będzie ona stawała się tańsza. Jeżeli masz możliwość zaopatrzyć się w zdrową żywność u zaprzyjaźnionego hodowcy czy rolnika zrób to, nie kupuj konwencjonalnej żywności w marketach. Czytaj etykiety na produktach sprawdź ile w danym produkcie jest chemii i zamienników oczekiwanych przez ciebie produktów. Ostatnio przeczytałem na jednej z „ogólnie” dostępnych kiełbas tradycyjnych: skład 25% - mięso z kurczaka (czyt: antybiotyki, pasze, mączki), 25% mięso mechanicznie oddzielone z kurczaka (czyt: antybiotyki, pasze, mączki, kości, pióra, chrzęści, pazurki), 15% mięso wieprzowe (czyt: pasze, hormony wzrostu antybiotyki), 10% kasza, 5% skrobia kukurydziana modyfikowana, 5% skrobia ziemniaczana, Cały zestaw E123…., i najlepsze dodatek smakowo zapachowy Aromat wędzarniany. (teraz już nawet nie wędzą wędlin, tylko malują i aromatyzują). Cała paczuszka chyba 1kg koszt 8 zł. Rewelacja tylko że w kiełbasie było tylko 15% mięsa wieprzowego.

            Wracając do tematu podpunktu. Jeśli nie mamy możliwości kupować cały czas żywności ekologicznej zwróćmy uwagę na produkty wypisane poniżej, która wymagają najwięcej ochrony środkami ochrony roślin przy produkcji konwencjonalnej:

- Brzoskwinie, truskawki, nektarynki, jabłka, szpinak, seler, por, papryka, wiśnie, ziemniaki, sałata, oraz importowane winogrona.

 
Bezpieczne warzywa I owoce to :

- szparagi, awokado, kapusta, dynia, kabaczki, grejpfruty, kiwi,  ananasy, fasolka szparagowa, słodkie ziemniaki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium