Trawa jęczmienna a sok z młodego jęczmienia

Sproszkowany sok z jęczmieniaSproszkowany sok z trawy jęczmiennej czy napój ze zmielonych traw – co wybrać, aby żyć zdrowo?

Osobom, dla których zdrowy tryb życia jest priorytetem, na pewno dobrze znany jest młody zielony jęczmień. Tę dobroczynną dla organizmu człowieka roślinę można zakupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych aptekach. Problem zaczyna się jednak, gdy trzeba dokonać wyboru – którą z dostępnych form jęczmienia zakupić, aby nie przepłacić, a jednocześnie zyskać najlepszy efekt dla naszego zdrowia.

W sprzedaży dostępne są dwa główne rodzaje napoju z zielonego jęczmienia . Jego producenci udostępniają wielbicielom zdrowej diety sok powstający po rozpuszczeniu proszku jęczmiennego oraz napój uzyskiwany w wyniku mielenia traw jęczmienia. Na pierwszy rzut oka drugi z produktów wydaje się być bardziej kompleksowy i naturalny. Jest to jednak wrażenie mylne.

sproszkowany sok z młodego jęczmienia BIOAby uzyskać produkt końcowy w postaci soku wyciśniętego z trawy jęczmiennej w proszku, w procesie produkcji z jęczmienia wytłaczany jest sok. Efektem ubocznym takiego tłoczenia jest wytrącenie błonnika, który jęczmień zawiera w swoim składzie. Następnie jęczmień jest poddawany procesowi suszenia w niskiej temperaturze. W wyniku wszystkich tych zabiegów staje się uboższy o jeden ze składników odżywczych, w które wzbogaciła go natura i staje się produktem nieco mniej wartościowym dla ludzkiego organizmu. Jednak nie traci przy tym pozostałych wartościowych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, potas, wapń czy witaminy. Sok z trawy jęczmiennej w proszku jest więc produktem uznawanym za zdrowy i korzystny dla człowieka suplement diety, nie jest on jednak stuprocentowo wartościowym produktem. Jego niewątpliwym plusem jest jednak bardzo duża przyswajalność drogocennych dla ludzkiego organizmu elementów – produktem końcowym jest proszek złożony wyłącznie z naturalnych składników. W procesie produkcji nie dodaje się do niego żadnych sztucznych komponentów. 

Tymczasem by wytworzyć napój ze zmielonej trawy jęczmiennej, należy najpierw całkowicie ją wysuszyć, a następnie rozdrobnić. Wydaje się, że żadne ze składników odżywczych jęczmienia nie ulegają rozproszeniu przy tego rodzaju przetwarzaniu trawy. A jednak – poprzez suszenie traci ona wiele wartości i składników odżywczych, w wyniku których staje się produktem o niższej jakości dla zdrowia człowieka niż przed suszeniem. Ponadto wysuszona i zmielona trawa jęczmienia zawiera w sobie elementy nieprzetworzonych włókien, do trawienia których ludzki żołądek nie jest przystosowany. Składniki odżywcze jęczmienia nie są wówczas dobrze wchłaniane i nie przynoszą w pełni oczekiwanych efektów. Produkt końcowy powstający w wyniku mielenia suszonych traw nie jest więc w pełni bezpieczny dla ludzkiego organizmu, w przeciwieństwie do wyciskanego z nich soku, który nie zawiera szkodliwych włókien.

Tak kształtują się różnice pomiędzy sproszkowanym sokiem a napojem z mielonej trawy jęczmiennej, jeśli rozpatrujemy kwestię ich produkcji i zawartości składników odżywczych. Jak natomiast kształtuje się sprawa ceny obu produktów?

Napój ze zmielonych traw jest wyrobem tańszym, ponieważ koszt jego wyprodukowania jest znikomy. Niestety, związane jest to również z niską jakością końcowego produktu. Za sok wytłoczony z traw jęczmienia zapłacimy nieco wyższą cenę, co jest związane z większymi kosztami jego produkcji oraz z wykorzystaniem większej ilości przetwarzanych traw. Pozwala to na zachowanie dużej ilości wartości odżywczych, które przy prostszym technologicznie procesie uzyskiwania soku zostałyby utracone. Również opakowanie produktu musi być dostosowane do długotrwałego przechowywania proszku jęczmiennego, aby nie utracił on żadnego ze swoich drogocennych elementów. To także wpływa na zwiększenie kosztów produkcji.

Rozważając wszystkie wady i zalety obydwu dostępnych na rynku zdrowej żywności postaci młodego zielonego jęczmienia, należy wziąć pod uwagę, co jest najważniejsze dla użytkownika. Jeśli zależy nam na niskiej cenie, to z pewnością wybierzemy zmieloną trawę jęczmienną. Niestety, z niską ceną związana jest także niska jakość. Jeżeli jednak najważniejsze jest dla nas zachowanie zdrowego stylu życia, to wybierzemy sproszkowany sok z trawy jęczmieniasproszkowany sok z młodego jęczmienia BIO

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium