Sól morska, kamienna i kuchenna – wybierz sam!

Sól towarzyszy człowiekowi od wieków, używana była jako przyprawa poprawiająca smak potraw, jako środek konserwujący umożliwiający długie przechowywanie produktów spożywczych (mięso, ryby) a także jako środek leczniczy. Sól jest potrzebnym i ważnym składnikiem diety natomiast należy wiedzieć która sól jest najlepsza (najzdrowsza), oraz jakie ilości soli można spożywać.

Rodzaje soli

Sól KuchennaW Polsce najpopularniejszą z soli jest sól kuchenna (chemicznie oczyszczana). Określenie w nawiasie powinno wywołać ciarki na naszych plecach. Sól kuchenna (rafinowana) zwana również przez dietetyków „biała śmierć”. Sól ta zawiera chlorek sodu, jest oczyszczana metodą ługowania. Sól taka poddawana jest procesom chemicznym podczas których traci wszystkie wartości odżywcze oraz mikroelementy. Następnie zostaje sztucznie wzbogacona w jod, ale jest to ilość nieporównywalna do tej którą powinna zawierać prawdziwa sól. Podczas oczyszczania sól traktowana jest między innymi kwasem siarczkowym. Kolejnym krokiem jest podgrzanie substancji do 400 stopni (suszenie). następnie substancja ta zostaje wsypana do naszych solniczek. Spożywanie soli rafinowanej wpływa korzystnie na powstawanie nadciśnienia tętniczego, które jest groźne dla ludzkiego zdrowia i życia.

Sól KamiennaSól kamienna to sól kopalniana wydobywana spod ziemi w kopalniach soli. Sól taka nazywana jest halitem i jest to związek chemiczny (czysty chlorek sodu). Sól kamienna powstała poprzez odparowanie zbiorników wodnych które nie mają odpływu. Sól kamienna nie rafinowana dostarcza do organizmu niezbędnych pierwiastków i składników odżywczych magnezu, chromu, miedzi, wapnia. Niestety jest ona uboższa od soli morskiej w składniki odżywcze i minerały.

Sól MorskaSól morska jest to sól powstałą poprzez odparowanie wody morskiej. Bogate źródło minerałów, wymaganych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sól morska zawiera: lit, magnez, selen, cynk, jod. Sól morska jest filtrem oczyszczającym organizm z resztek przemiany materii i toksyn. Naturalna sól morska ma zbawienny wpływ na wygląd i kondycję naszej skóry, pomocna w leczeniu trądziku, oraz poprawia krążenie.  

Spożywanie Soli.

Sól jest przyprawą kuchenną dodajemy ją głównie do potraw mięsnych i warzywnych. Należy pamiętać iż przeciętny człowiek nie powinien spożywać więcej niż 1 - 6 gramów soli dziennie. Osoby pracujące fizycznie oraz sportowcy mogą zbliżyć się do górnej wartości zalecanej dawki dziennej spożycia soli, ponieważ sól jest wypacana z organizmu wraz z potem. Osoby chorujące na nadciśnienie lub nerki nie powinny spożywać soli lub ewentualnie powinny trzymać się ilości z dolnej granicy dziennego zapotrzebowania na sól. 

Sól Morska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl