Moringa

Liście moringa – jakie mają właściwości?

Popularność zdrowej żywności wciąż rośnie, co nie powinno dziwić ze względu na jej zbawienny wpływ na nasze ciało. Zdrowy styl życia to regularny ruch, a także odpowiednie odżywianie – często kluczowe dla naszego samopoczucia. Odpowiednia, bogata w wartościowe składniki dieta to podstawa, aby czuć się dobrze i młodo. Dlatego warto sięgnąć po liście „drzewa młodości” – drzewa Moringa. Nie bez powodu się tak o nich mówi – liście drzewa Moringa należą do jednych z bardziej wartościowych dla naszego organizmu produktów żywieniowych. Warto zapoznać się z właściwościami tej rośliny i zastanowić się nad wprowadzeniem jej do diety.

Skąd pochodzi Moringa?

Moringa to drzewo pochodzące z Indii, jednak obecnie popularne jest również w innych państwach Azji oraz w Ameryce Południowej i Afryce. Od setek lat sproszkowane liście Moringa, a także olej produkowany z nasion tej rośliny były uznawane za kluczowy element zdrowej diety, a nawet środków leczniczych. Obecnie zalicza się je do tzw. „super-foods”, a więc żywności niezwykle wartościowej, o wysokiej zawartości składników odżywczych wpływających zbawiennie na nasze organizmy.

Co może dać nam ta roślina?

Liście drzewa młodości mają niezwykłe właściwości, dzięki dużej ilości witamin, przeciwutleniaczy, a nawet środków przeciwzapalnych. Oprócz tego w suszonych liściach znajdziemy niezwykle wysoką ilość witaminy A, potasu, wapnia, a także witamin z grupy B. Oznacza to, że regularne ich zażywanie może się okazać doskonałym uzupełnieniem niezbędnych organizmowi składników, których nie potrafimy uzupełnić ilością spożywanych warzyw, owoców czy też nabiału.

Witaminy to nie wszystko

Dobrze wiemy, że dostarczanie organizmowi witamin jest absolutnie niezbędne. Co jednak z pozostałymi istotnymi elementami potrzebnymi naszemu ciału? Liście drzewa Moringa mają też dużą zawartość aminokwasów, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega. Dzięki temu posiadają właściwości antyoksydacyjne, które pomagają chronić nas przed chorobami, a także utrzymują organizm w zdrowiu i młodości. Moringa to nie tylko sposób na uzupełnienie podstawowego zapotrzebowania organizmu na witaminy, ale także źródło siły, której organizm potrzebuje do walki z wolnymi rodnikami.

Moringa w codziennej diecie

Jak widać, liście moringa mają wiele cennych właściwości, zatem warto je włączyć do diety. Jak zatem wprowadzić je do codziennego menu? Warto skonsultować to z dietetykiem, który będzie wiedział najlepiej, czego dokładnie brakuje naszemu organizmowi. Zaleca się stosować niewielkie, ale regularne dawki, które można dodawać do posiłków. Świeże liście Moringa można dodawać do lekkich potraw, jednak to sproszkowane liście mają większą, skondensowaną moc wartościowych składników.

Moringa – super liście

Dla niektórych włączanie do codziennej diety super-foods jest zaledwie modą, jednak coraz więcej osób decyduje się na długoterminowe korzystanie z ich dobrodziejstw. Liście drzewa Moringa są wartościowe, że z pewnością powinny zagościć w naszym zdrowym menu na stałe. Warto pamiętać o korzyściach, które płyną z ich spożywania, a do których należą ogromne ilości witamin, pierwiastków, przeciwutleniaczy i aminokwasów. W naprawdę niewielkiej dawce sproszkowanych liści znajdziemy klucz do zdrowia i młodości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium