Jagody acai są to owoce pochodzące z Brazylii, najczęściej spotykane w lasach deszczowych Amazonii. Owoce Acai w rejonach występowania używane były przez rdzenna ludność tubylczą od setek lat. Stosowanie Jagód Acai miało dodać wigoru, zdrowia i energii. Jagody Acai bogactwo cennych składników odżywczych i antyoksydantów przez wielu na świecie uważane są za super pożywienie.
Jagody Acai są jednymi z niewielu owoców posiadających największą ilość antyutleniaczy w swoim składzie. Ilość antyoksydantów zawartych w jagodach acai przewyższa poprzedniego rekordzistę, czyli czerwone winogrona, 16 krotnie. Jak to zwykle bywa najwięcej pożądanych wartości odżywczych jak i witamin, a w jagodach acai antyoksydantów, znajduje się w skórce lub tuż pod jej samą powierzchnią. Skórka owoców w tym również acai powstała na etapie ewolucji aby chronić nasiona, miąższ i w końcu cały owoc przed nadmiernym , szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Im więcej promieni słonecznych pada na owoce Acai tym więcej antyoksydantów zawierają jagody, dlatego najbardziej wartościowe owoce pochodzą z obszarów równikowych gdzie promieniowanie słoneczne jest najsilniejsze.
O tym iż Owoce a dokładnie skórka owoców Acai bogata jest w antyoksydanty powiedziano wcześniej, ale jakie korzyści niesie ze sobą dostarczanie antyoksydantów (antyutleniaczy) do ludzkiego organizmu? Odpowiednia ilość antyutleniaczy redukuje procesy stresu antyoksydacyjnego, który to niszczy struktury komórek ludzkiego organizmu. W prostym języku antyoksydanty hamują procesy starzenia się, procesy uszkadzania komórek, w tym także procesy samobójcze komórek, mutowanie i powstawanie nowotworów. Antyoksydanty skutecznie zwalczają wolne rodniki z których to właśnie tworzą się nowe twory komórkowe.
Kolejnym bardzo ważnym składnikiem owoców acai są kwasy tłuszczowe Omega, Omega 3, Omega 6, Omega 9. Kwasy tłuszczowe przede wszystkim dbają o prawidłowy rozwój i pracę układu nerwowego. Kwasy tłuszczowe Omega wspomagają pracę mózgu, zapobiegając depresji, chorobie Alzcheimera, otępieniu starczym. Kwasy Omega to również zdrowa wątroba, a zdrowa wątroba to niski poziom cholesterolu, odpowiednia gospodarka cukrem w organizmie, zdrowy układ krwionośny i serce.
Jagody Acai zawierają aminokwasy jest ich 19 w tych owocach, aminokwasy są budulcem białka. Jagoda acai to również bogactwo błonnika pokarmowego, poprawiającego funkcję układu trawiennego i wydalniczego organizmu. Fitosterole zawarte w jagodach acai obniżają poziom złej frakcji cholesterolu.
Acai to także dobre źródło witamin i minerałów. W jagodach, można znaleźć witaminy A, B1 ,B2 ,B3, C i E. Ponadto znajduje się tam potas, wapno, magnez, miedź i cynk.
W krajach europejskich jak i Stanach Zjednoczonych Owoce Acai dostępne są w formie sproszkowanej jako kapsułki, lub proszek z acai. Do naszych granic dociera również sok z jagód Acai. Na rynku można spotkać soki tłoczone z jagód Acai bezpośrednio w Brazylii lub Ameryce południowej i transportowane do Europy lub soki które powstają z zagęszczonego soku z jagód Acai albo też soki powstające z ekstraktu z jagód Acai. Niema możliwości transportowania jagód Acai z Brazylii w formie świeżej jagody, ponieważ po zerwaniu owoce Acai szybko się psują.