Hibiskus – Zdrowie i smak

Hibiskus – Zdrowie i smak

 Herbata z hibiskusa najpopularniejsza w rejonach Morza Śródziemnego pije się ją tam dla orzeźwienia (lekko kwaskowaty smak) oraz dla zdrowia o czym napisano w dalszej części artykułu.

Hibiskus znany był już w starożytnym Egipcie oraz w Afryce Północnej. Gdzie do dzisiejszych czasów pijany jest jako tradycyjny napój. Hibiskus zawiera wiele substancji zdrowotnych między innymi antocyjany, polifenole, flawonoidy – związki przedłużające młodość i chroniące przed chorobami. Kwiaty hibiskusa to bogactwo witaminy C oraz kwasów organicznych.

 Zdrowie z Hibiskusem

Badania naukowe wykazują że ekstrakty hibiskusowe obniżają ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi. Hibiskus pomaga w walce o utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie. Wyciągi (herbata) z suszonych kwiatów Hibiskusa chroni wątrobę, zwalcza wolne rodniki co chroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Kolejną zaletą Hibiskusa jest działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwskurczowe, moczopędne oraz lekko przeczyszczające. Dzięki dużej zawartości witaminy C stosuje się go przy leczeniu przeziębień oraz profilaktycznie w okresach obniżonej odporności.

Hibiskus zwiększa zdolności pamięciowe. Wspomaga odchudzanie i leczenie cukrzycy hamując enzym amylazy w przewodzie pokarmowym. Bez tego enzymu nie było by możliwości trawienia węglowodanów.

Jak Spożywać Hibiskus

Najczęściej Hibiskus pijemy w postaci herbaty zaparzając kwiaty tej rośliny. Można również robić z kwiatów hibiskusa dżemy, lody, galaretki, puddingi, czy też desery i ciasta. Liście Hibiskusa to wyśmienita sałatka dodawana do potraw mięsnych i warzywnych. Prażone ziarna hibiskusa to świetny zamiennik zwykłej kawy, świeże natomiast to delikatesowa podstawa do przyrządzania zup i sosów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium