Ekologiczna żywność ceny

Żywność Ekologiczna - w Polsce utarło się określać jako zdrowa żywność, Prawdziwe jest to iż żywność ekologiczna jest zdrową żywnością posiadającą certyfikaty pochodzenia ekologicznego. Wielu ludzi pyta dlaczego zdrowa żywność ekologiczna jest droższa od tej konwencjonalnej, skoro w jej produkcji nie wykorzystuje się pestycydów, nawozów sztucznych, oraz innych środków ochrony roślin oraz nie uprawia się roślin genetycznie modyfikowanych co przecież podnosi koszty produkcji. W Polsce ceny produktów ekologicznych są średnio o 20-30% wyższe od cen tych samych produktów wyhodowanych czy też uprawianych metodami konwencjonalnymi. W krajach Unii Europejskiej gdzie zdrowa żywność ekologiczna jest bardziej rozpowszechniona i bardziej dostępna ta różnica jest dużo mniejsza. W Polsce trendy związane ze zdrową żywnością również idą w kierunku zwiększenia popytu i zainteresowania konsumentów, dlatego należy się spodziewać tendencji spadkowej w cenach produktów ekologicznych.

Niestety jednak zdrowa żywność ekologiczna nie będzie tak tania jak żywność konwencjonalna a składa się na to kilka czynników, które łatwo zobrazują tę zależność:

Po pierwsze rośliny uprawiane metodami ekologicznymi dają około 20% niższy plon od roślin genetycznie modyfikowanych czy też roślin wspieranych chemią w postaci nawozów sztucznych czy też pestycydów.
Kolejnym czynnikiem jest koszt pracy, ponieważ w uprawach ekologicznych większość zabiegów podczas upraw odbywa się ręcznie: plewienie, pielęgnacja, nawożenie (nawozami naturalnymi), co znacznie podnosi koszt uprawy, gdzie przy produkcji konwencjonalnej czynności te zastępuje znowu chemia(pestycydy itd.) Podobnie ma się produkcja zwierzęca, ponieważ do hodowli zwierząt w hodowlach ekologicznych używa się pasz powstałych ze zbóż ekologicznych, zwierzęta rosną wolniej ponieważ nie są faszerowane antybiotykami czy też sterydami wzrostu. Hodowle i uprawy to również większa powierzchnia aby zwierzęta miały swobodę ruchu.
Ostatnim wymienionym powodem będą koszty certyfikacji.

Pocieszającym jest to iż płacąc więcej za zdrową żywność wiemy iż mamy produkt wysokiej jakości, certyfikowany i sprawdzony przez odpowiednie instytucje. Inwestycja we własne samopoczucie oraz zdrowie kosztuje ale czyż nie lepiej zdrowo się odżywiać od początku życia do jego długiego końca, aniżeli w podeszłym wieku cierpieć na choroby cywilizacyjne spowodowane pestycydami, hormonami, antybiotykami, odkładającymi się w naszych organizmach? Inwestuj w zdrową żywność aby na starość zaoszczędzone pieniądze na żywności konwencjonalnej wyłożyć na leki.

Zdrowa żywność, ekologiczna żywność, żywność naturalna, żywność organiczna – Jak poznać że produkt pochodzi z hodowli czy też uprawy objętej certyfikacją ekologiczną. Wielu producentów pisze na swoich produktach że produkt jest naturalny, pochodzi z terenów ekologicznych, itd. Prawdą jest iż jedynie produkty posiadające znaczek pochodzenia ekologicznego tak naprawdę są tymi prawdziwymi produktami Bio,
Logo pochodzenia ekologicznego to zielony liść otoczony gwiazdkami (coś jak flaga Unii Europejskiej).

Zdrowa żywność

Dodatkowo na każdym produkcie powinien widnieć numer certyfikatu pochodzenia ekologicznego. Schemat opisu takiego certyfikatu wygląda mniej więcej w ten sposób.

Dla Polski:
PL-EKO-01, PL- EKO -02 itd.,
Dla Włoch:
IT-BIO-001, IT–BIO-002 itd.
Dla Niemiec:
DE-EKO-001, DE-EKO-002 itd.

Certyfikat Ekologiczny zazwyczaj wystawiany jest a 1 rok dla danego produktu, po upływie pełnego roku produkt znowu jest kontrolowany i badany. Obostrzenia w produkcji czy też hodowli Ekologicznej są bardzo rygorystyczne. Między wieloma innymi w kilku zdaniach można powiedzieć iż pole uprawne w uprawach zdrowej żywności ekologicznej, nie może znajdować się w pobliżu zakładów przemysłowych, z dala od szlaków komunikacyjnych. Gleba, woda są corocznie badane i testowane na obecność środków chemicznych czy też zanieczyszczeń biologicznych.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium