Deser - Amarantus z jabłkami

Amarantus ziarnoKolejny artykuł z serii przepisów kulinarnych dla osób, które chciały by poznać nowe sposoby przyrządzania zdrowych posiłków. Tym razem pudding amarantusowy z jabłkami. 

Amarantus, ziarno spożywane w czasach Azteków, było czczone jako święte zboże dające życie. Zawiera mnóstwo protein i białka. Amarantus zawiera 17% więcej białka i protein niż mleko w dodatku nie zawiera glutenu. Badania wykazują że spożywanie amarantusa znacznie obniża poziom cholesterolu, powoduje również wzrost odporności na zachorowania z powodu chorób nowotworowych oraz zapobiega wylewom.   

Oprócz przedstawionego poniżej przepisu Amarantus można dodawać do zup jako zagęstnik. Stosuje się go również jako dodatek do pieczywa a także w formie ekspandowanej (popping) jako dodatek do deserów, jogurtów i musli.

Przechodząc do sedna przedstawiam przepis na Pudding Amarantusowy z jabłkami.

Składniki:

1/2 szklani ziaren Amarantusa (namoczonych w szklance wody z dodatkiem jednej łyżki soku z cytryny)
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 laski wanilii
3 łyżki rodzynek (niesiarkowanych)
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
1/4 szklanki (duszonych ćwiartek z jabłek) - można zastąpić również bananami (wyjdzie wtedy deser Bananowo - Amarantusowy)
Kora cynamonu, Odrobina gałki muszkatołowej

Namoczone ziarno Amarantusa z dodatkiem mleka kokosowego i soli doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu dodając wanilii i rodzynek. Całość gotuj około 20 minut aż nabierze  kremowej konsystencji. Całość zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy. Wymieszaj wszystko razem podawaj wraz z bananami lub ćwiartkami duszonych jabłek okraszonych cynamonem i odrobiną gałki muszkatołowej. 

 

Pudding Amarantusowy, Amarantuz z jabłkami

Amarantusowy deser z jabłkami !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium