Jest to najstarsza roślina uprawiana przez człowieka z rodziny motylkowatych. Jest bardzo bogata w białko ma go w swoim składzie aż 25%. Osoby będące na dietach wegetariańskich powinny ją stosować zamiast mięsa. Ciecierzyca jest głównym składnikiem humusu, dostarcza organizmowi oprócz białka składniki odżywcze żelazo, fosfor, witaminy z grupy B oraz potas. Wskazana jest dla osób w podeszłym wieku oraz dzieci. Spożywając ciecierzycę poprawiamy wygląd i kondycję skóry oraz włosów, wzmacniamy odporność organizmu, obniżamy poziom cholesterolu we krwi. Spożywając sałatki czy też zupy z ciecierzycy poczujemy się silniejsi i zdrowsi a nasza skóra nabierze młodzieńczego wyglądu. Cieciorka ma również działanie afrodyzyjne, oraz przeciwbólowe.
Zupa krem z Ciecierzycy
Składniki:
Sucha ciecierzyca
Gałązka rozmarynu
4 ząbki czosnku
Puszka pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 szklanki bulionu
natka pietruszki
sól, pieprz, szałwia
Makaron spaghetti
Przygotowanie:
Ciecierzycęprzygotowujemy podobnie jak groch należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie następnie wymieniamy wodę na czystą zalewając cieciorkę taka by cała była zanurzona. Dodajemy dwa ząbki czosnku gałązkę szałwii i gotujemy na małym ogniu aż groch stanie się miękki. Resztę czosnku drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu pomidorami i oliwą. Całość gotujemy przez 15-20 minut, dodajemy bulion, odcedzona ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pierzem i podgotować jeszcze przez kilka minut. Po tych czynnościach pozostaje wyjąć rozmaryn z wywaru, połowę zupy zmiksować połączyć z powrotem i podawać na gorąco z makaronem.