Ciecierzyca – cieciorka – groch włoski (Cicer arietinum)

CiecierzycaJest to najstarsza roślina uprawiana przez człowieka z rodziny motylkowatych. Jest bardzo bogata w białko ma go w swoim składzie aż 25%. Osoby będące na dietach wegetariańskich powinny ją stosować zamiast mięsa. Ciecierzyca jest głównym składnikiem humusu, dostarcza organizmowi oprócz białka składniki odżywcze żelazo, fosfor, witaminy z grupy B oraz potas. Wskazana jest dla osób w podeszłym wieku oraz dzieci. Spożywając ciecierzycę poprawiamy wygląd i kondycję skóry oraz włosów, wzmacniamy odporność organizmu, obniżamy poziom cholesterolu we krwi. Spożywając sałatki czy też zupy z ciecierzycy poczujemy się silniejsi i zdrowsi a nasza skóra nabierze młodzieńczego wyglądu. Cieciorka ma również działanie afrodyzyjne, oraz przeciwbólowe.

Zupa krem z Ciecierzycy

Składniki:

Sucha ciecierzyca

Gałązka rozmarynu

4 ząbki czosnku

Puszka pomidorów

4 łyżki oliwy z oliwek

1-2 szklanki bulionu

natka pietruszki

sól, pieprz, szałwia

Makaron spaghetti

Przygotowanie:

Ciecierzycęprzygotowujemy podobnie jak groch należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie następnie wymieniamy wodę na czystą zalewając cieciorkę taka by cała była zanurzona. Dodajemy dwa ząbki czosnku gałązkę szałwii i gotujemy na małym ogniu aż groch stanie się miękki. Resztę czosnku drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu pomidorami i oliwą. Całość gotujemy przez 15-20 minut, dodajemy bulion, odcedzona ciecierzycę i posiekaną  natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pierzem i podgotować jeszcze przez kilka minut. Po tych czynnościach pozostaje wyjąć rozmaryn z wywaru, połowę zupy zmiksować połączyć z powrotem i podawać na gorąco z makaronem.  
Ciecierzyca-cieciorka-groch włoski

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium