Opinie o Nas

Produkt dnia

795 816 067 | 533 232 691
795 816 067 | 533 232 691
0
,2080,2283,
Alternatywy cztery dla krowiego mleka

Mleko jaglane, migdałowe, z ryżu i z nerkowca

Co zrobić, gdy lekarz zabroni pić krowiego mleka? Co mają zrobić Ci, którzy chcieliby skosztować białego płynu a nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego? Otóż mleko krowie można zastąpić na kilka sposobów. Na pewno każdy z Was trafił już na najpopularniejszy zamiennik czyli mleko sojowe. My proponujemy mleko z ryżu, migdałowe, jaglane i z nerkowca. Każde z nich ma swoje wady i zalety, ma swój smak i specyficzny skład ale każde z nich może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy, cierpiące na alergię na białko mleka krowiego oraz przez wegan.

Bardzo proste do przygotowania "mleko" z ryżu

Wszystko, czego potrzebujemy, to szklanka białego ryżu i litr wody (najlepiej mineralnej ze szklanej butelki, chyba, że jesteście pewni, że z waszych kranów leci niczym nie skażony życiodajny płyn) oraz sitko, gaza i blender. Zaczynamy od przygotowania ryżu. Ryż wsypujemy do miski i wlewamy pół litra wody. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dolewamy kolejne pół litra wody, wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Tak powstałą papkę przepuszczamy przez sitko wyłożone złożoną na cztery gazą. Przefiltrowany tym sposobem płyn wlewamy do butelki (to właśnie nasze ryżowe mleko), a wióry z powodzeniem możemy wykorzystać do zagęszczenia sosu zamiast mąki, możemy zagotować i zjeść. Ważne, by mleko przed spożyciem wstrząsnąć.

Właściwości mleka ryżowego ( napój ryżowy)

Ryż, zgodnie z zaleceniami instytucji, które czuwają nad tym, co trafia na nasze stoły, może być elementem każdej właściwie zbilansowanej diety, jednak nie powinien być jej podstawą. Monopole w diecie nigdy nie są pożądane. Mleko ryżowe świetnie nadaje się do koktajli i i shake’ów. Bez obaw mogą go pić osoby dotknięte hipertriglicerydemią czy hipercholesterolemią, czyli zaburzeniami gospodarki lipidowej w organizmie. W mleku ryżowym nie znajdziemy nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są najlepsze dla naszego zdrowia. Na co musimy uważać? Ryż jest rośliną, w której dochodzi do kumulacji arsenu. Wysokie stężenie arsenu zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów pęcherza, skóry czy płuc. Uważać muszą także diabetycy. Ryż ma podwyższony indeks glikemiczny! Mleko ryżowe nie dostarczy nam też, niestety, łatwo przyswajalnego białka a smak znacznie odbiega od smaku mleka krowiego.

Pyszne mleko migdałowe ( napój migdałowy)

Smakosze cenią sobie w mleku migdałowym delikatny, słodkawy smak z orzechową nutą. Dietetycy zwracają uwagę na świetne właściwości zdrowotne otrzymywanego z migdałów napoju. Przede wszystkim migdały są bogatym źródłem witaminy E, która korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne oraz na mózg. Zawarta w migdałach fenyloanilina to aminokwas, dzięki któremu czujemy się znacznie lepiej. Przeciwdepresyjnie działa także witamina B, której bogatym źródłem są właśnie migdały. Bez obaw po mleko migdałowe mogą sięgać diabetycy. W przypadku migdałów indeks glikemiczny wynosi zaledwie 15 (dla porównania indeks glikemiczny jabłka wynosi 48!) I najważniejsza właściwość migdałów, zwłaszcza dla tych, którzy rezygnują w diecie z białka zwierzęcego. Migdały mają więcej białka niż rośliny strączkowe! Mleko migdałowe świetnie nadaje się jako zabielacz do kawy, zup i sosów, jako składnik koktajli, można go też pić bez żadnych dodatków.

Mleko migdałowe - jak przyrządzić?

Przyrządzenie naszego mlecznego napoju jest bardzo proste. Migdały muszą być pozbawione skórki (zalewamy ziarna wrzątkiem i usuwamy brązowawą skórkę). Szklankę migdałów zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Potem już tylko miksujemy i cedzimy przez sitko wyłożone gazą. Napój przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięty, nie dłużej niż dwa, trzy dni. Podczas miksowania możemy dorzucić dwa daktyle lub łyżkę miodu.

Z tego, co zostanie nam na sitku zrobić możemy wegetariański serek do naleśników, możemy też zagęścić papką zupę lub sos.

Mleko jaglane ( napój jaglany)

Kasza jaglana, z której za kilka chwil powstanie nasze jaglane mleko, zrobiona jest z prosa. Zboże to nie jest tak bogate w błonnik jak inne gatunki, ale ma sporo zalet. Przede wszystkim dostarcza naszemu organizmowi krzemionki niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania stawów oraz dla zdrowych, pięknych włosów i paznokci. Produkty, które pochodzą od kaszy jaglanej mają także właściwości antywirusowe i wysuszające. Mleko jaglane przyda nam się do łagodzenia objawów przeziębienia. Bezglutenowy napój, jakim jest mleko jaglane, zawiera bardzo dużo energii! Warto też zwrócić uwagę na jeszcze jedną właściwość, która odróżnia je od innych roślinnych napojów mlecznych. Jest ono zasadotwórcze, co oznacza, że jest sprzymierzeńcem układu pokarmowego w neutralizacji nadmiaru kwasów w organizmie. Zwłaszcza kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się także do zagęszczania zup i sosów oraz do innych potraw jako prawie doskonały zamiennik śmietany i mleka krowiego. Jak przyrządzić nasz jaglany napój? Potrzebujemy szklankę kaszy ugotowanej „na sypko”, pół litra wody mineralnej oraz dodatki. Można dodać łyżkę znakomitego i zdrowego fińskiego ksylitolu, miodu lub innego słodzika oraz łyżkę nierafinowanego oleju kokosowego. Całość blendujemy, przepuszczamy przez nasze sito zrobione ze zwykłego sitka wyścielonego gazą i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.

Mleko z orzechów nerkowca ( napój z nerkowców)

Przepis na przygotowanie napoju z nerkowca nie różni się od przepisów na mleko z migdałów czy ryżu. Całonocne moczenie, woda, blendowanie, sitko i otrzymujemy smaczny, nieco wodnisty ale za to bardziej kremowy mleczny napój. Ze względu na lekko słodkawy smak, świetnie sprawdza się jako baza do owocowych koktajli. Mleko z nerkowca zachowuje też wszystkie zdrowotne właściwości tego nasionka nanercza zachodniego. Przede wszystkim napój bogaty jest w „dobre” tłuszcze. Jest źródłem białka oraz witamin A, D i E. Szklanka mlecznego napoju z nerkowca poprawi naszą kondycję, zarówno fizyczną jak i psychiczną, a także odporność oraz złagodzi objawy stresu. Do tego dostarczymy naszemu organizmowi wapnia, fosforu, żelaza, potasu i miedzi.


I na koniec trochę prawa. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej *„Mleko” oznacza wyłącznie zwykłą wydzielinę z wymion – bez żadnych dodatków ani niepoddaną ekstrakcji – otrzymywaną z co najmniej jednego doju. Dla porządku używajmy więc może słowa napój a nie mleko albo dodawajmy koniecznie przymiotnik, np. mleko migdałowe. Dura lex, sed lex.

Smacznego!

*pkt 1 części III załącznika VII do rozporządzenia nr 1308/2013

Copyright © 2017
Wszystkie znajdujące się w serwisie znaki towarowe i nazwy firm, zostały użyte jedynie w celu informacyjnym i są wyłączną własnością tychże firm. Cennik nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego.

Żaneta Wenda "ProWend.com" | ul. Zawadka 96A | 34-100 Wadowice | woj. małopolskie | tel:.795816067 | e-mail:sklep@swojskapiwniczka.pl

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl