Soki jabłkowe nieklarowane – tłoczone na zimno.
Jabłka uważane są za króla owoców z kilku względów, przede wszystkim ze względu na zawartość składników odżywczych, witamin, mikroelementów. Kolejną zaletą jabłek jest ich szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ogrodniczym, oraz kuchni.
Jabłka są bogate w składniki odżywcze, można ich wyróżnić ponad 20, wysoka zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C, E. Jabłka są wspaniałym regulatorem przemiany materii. Bogate w błonnik pęczniejący, który powiększa po spożyciu powiększa swoją objętość i wypełnia żołądek redukując uczucie głodu. Jabłka zalecane są w dietach niskokalorycznych oraz w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorych.
Jabłko a zdrowie człowieka.
Jabłka bogate w przeciwutleniacze mają działanie antyrakowe, pomocne są również w leczeniu stanów depresyjnych i nerwic a także choroby Alzheimera i Parkinsona.
Pektyny zawarte w owocach jabłoni mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki pektynom jabłka działają zarówno przeciwzaparciowo jak i przeciwbiegunkowo. Kolejną zaletą jabłek dzięki pektynom jest działanie antytoksyczne i oczyszczające. Jabłka usuwają z organizmu szkodliwe pierwiastki i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Jabłka są bardzo bogate w potas który wpływa korzystnie na pracę serca i układu nerwowego, dodatkowo wzmacniając system odpornościowy. Kolejnym pierwiastkiem którego nie brakuje w jabłkach jest krzem mający korzystny wpływ na kondycję włosów i paznokci.
Soki nieklarowane (tłoczone) z jabłek.
Na polskim rynku istnieje wielu producentów produkujących soki jabłkowe klarowane (czyste, przejrzyste), niestety poprzez klarowanie sok jabłkowy pozbywany jest ważnych składników biologicznych wymienionych powyżej i są to głównie witamina C i bioflanowoidy.
Według przeprowadzonych badań najwięcej wartościowych bioflanowoidów mają soki mętne, czyli nieklarowane. Tylko naturalne flanowoidy, chronią jelito grube przed uszkodzeniami DNA a w rezultacie nowotworami. W sokach tłoczonych na zimno zawartość pektyn jest taka jak w świeżym owocu jabłka. Związki fenolowe otoczone pektynami znajdującymi się w zmętnieniu soków, są stabilne, i tylko w takiej postaci wykazują działanie antynowotworowe.
Soki dostępne w sklepie swojska piwniczka dodatkowo wzbogacono różnymi dodatkami. Są to dodatki naturalne nie tylko ulepszające smak soków ale również podnoszące wartości zdrowotne soków. Soki tłoczone oferowane w sklepie nie są słodzone, zawierają tylko cukry znajdujące się w owocach.
Sok Korzenny: imbir, cynamon, goździk.
Dzięki tym dodatkom sok ma korzystny wpływ na jamę ustną, gardło, działa przeciwzapalnie i przeciw przeziębieniom a także przeciw grypie. Korzystnie wpływa na wrzody żołądka, niweluje zgagę, przeciwdziała chorobom lokomocyjnym. Działa pobudzająco na układ odpornościowy, łagodzi bóle stawowo-mięśniowe.
Żurawina działa przeciwzapalnie, antyrakowo, obniża poziom cukru we krwi, jest bogata w witaminę C. Reguluje i poprawia stan dróg moczowych, zapobiegając infekcjom i zapaleniom układu moczowego.
Mięta ma korzystny wpływ na czynności żołądka i wątroby zwiększając ilość soków żołądkowy i soków żółciowych co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.