Najlepsze zamienniki białego cukru, czyli ksylitol i cukier kokosowy
Najlepsze zamienniki białego cukru, czyli ksylitol i cukier kokosowy

Jeśli chcesz poprawić swoją kondycję fizyczną, a także ustrzec się przed dolegliwościami związanymi z pogarszającym się stanem zdrowia, poszukaj zdrowej słodyczy. Doskonałym środkiem słodzącym idealnie zastępującym biały cukier są ksylitol brzozowy fiński oraz cukier kokosowy.

Biały cukier - dlaczego warto z niego zrezygnować

Nie od dziś wiadomo, że biały cukier bardzo negatywnie wpływa na Twoje zdrowie. Niestety, to właśnie on jest przyczyną wielu cywilizacyjnych chorób, do których zaliczają się: cukrzyca typu 2, miażdżyca, próchnica zębów oraz nadwaga. Wytwarzany przemysłowo biały cukier prowadzi do powstania w organizmie odczynu kwasowego, co wpływa korzystnie na rozwój bakterii, komórek rakowych, a także na zakłócanie równowagi hormonalnej. Pamiętaj też, że biały cukier ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, a to jest najczęstszą przyczyną hiperglikemii oraz otyłości.

Ksylitol najbardziej korzystny zamiennik białego cukru

Zalety ksylitolu

Ksylitol wyróżnia się wieloma cechami, które bardzo pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie. Na pewno jego zaletą jest ochrona zębów przed próchnicą. Ksylitol może być wykorzystywany jako środek do szczotkowania zębów oraz do płukania jamy ustnej.
Mocną stroną białej, krystalicznej substancji jest jej wyjątkowo słodki smak. Ksylitol idealnie się sprawdza jako środek słodzący dodawany do napojów i wypieków. Zawiera on aż o 40% mniej kalorii niż zwykły biały cukier. Po jego spożyciu poziom cukru we krwi tylko minimalnie wzrasta. Jeśli jesteś na diecie, to nie musisz rezygnować ze słodkości. Wiele zdrowych słodyczy zawdzięcza swój słodki smak właśnie ksylitolowi.

Słabsze strony ksylitolu

Za 1 kilogram ksylitolu zapłacisz około 30 złotych. Jednak po porównaniu zalet ksylitolu z niekorzystnym wpływem na Twój organizm białego cukru stwierdzisz, że ten zamiennik jest wart swojej ceny. Pamiętaj też, że przy zbyt wysokim spożyciu zdrowej, krystalicznej substancji mogą wystąpić dolegliwości przeczyszczające.

Cukier palmowy jako wyjątkowa słodycz

Cukier palmowy to jeden z najbardziej popularnych zamienników cukru białego. Zwany częściej cukrem kokosowym używany jest do słodzenia deserów, wypieków, sałatek oraz różnorodnych potraw kuchni azjatyckiej. Dodatkowo smak cukru pozyskiwanego z soku palmy kokosowej zaskakuje przyjemną karmelową słodyczą.

W porównaniu do ksylitolu cukier kokosowy ma o wiele wyższy indeks glikemiczny. Warto też wiedzieć, że jego IG też niewiele się różni od IG przypisanego dla białego cukru. Muszą o tym pamiętać diabetycy.

Co jeszcze warto wiedzieć o cukrze palmowym i cukrze kokosowym:

  • w 10 gramach cukier z palmy zawiera około 30 kcal
  • cukier kokosowy cena kształtuje się w wysokości od 19,00 zł do 23,00 zł za kilogram
  • głównym składnikiem cukru kokosowego jest sacharoza
  • w cukrze pozyskiwanym z palmy kokosowej znajdują się następujące składniki odżywcze: witaminy z grupy B, witamina C, cynk, potas, magnez oraz żelazo

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium