Opinie o Nas

Produkt dnia

795 816 067 | 533 232 691
795 816 067 | 533 232 691
0
,2080,2283,
Melasa, czym jest i jak ją wykorzystać w kuchni?
Melasa, czym jest i jak ją wykorzystać w kuchni?

Dla tych, którzy poszukują niepowtarzalnej słodyczy, a chcą zrezygnować z białego cukru, idealnym rozwiązaniem jest melasa buraczana. Jej słodki smak urzeka. A satysfakcja z otrzymania dużej dawki energii oraz witamin i minerałów zachęca, aby stosować syrop buraczany jako dodatek do deserów, wypieków, sałatek, a także innych dań. Poznaj fenomen melasy z buraka cukrowego.

Melasa słodka jak pszczeli miód

Melasę buraczaną wyróżnia ciemnozłoty kolor, gęsta konsystencja oraz głęboki, słodki smak z delikatną nutą goryczy. Dostępna jest w postaci syropu pochodzącego w 100% z natury. Melasa znana jest już od dawien dawna. Kiedyś wytwarzano ją metodami domowymi z buraka cukrowego i wykorzystywano jako środek działający na wiele chorób. Dziś ciemny, lepki syrop buraczany dostępny jest w niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Na nowo zyskuje popularność w kuchni poprzez swój wyjątkowy, słodki, nieco lukrecjowy smak. Melasa buraczana idealnie się sprawdza jako słodzik zastępujący biały cukier lub miód.

Jak powstaje melasa i jak wpływa na nasze zdrowie

Melasa buraczana powstaje jako produkt końcowy w procesie produkcji cukru. To lepka masa, która nie ulega już krystalizacji. Głównym składnikiem ciemnego, o gęstej konsystencji syropu przypominającego pszczeli miód jest sacharoza, jak również inne substancje organiczne i nieorganiczne.
W melasie buraczanej zachowują się wszystkie składniki odżywcze, które zanikają w rafinowanym cukrze. Mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Melasa wykorzystywana była od dawna jako środek do leczenia wielu chorób. Między innymi stosowano ją do walki z zapaleniem i zwyrodnieniami stawów, z żylakami, z zaburzeniami skórnymi, w przypadku chorób sercowo-naczyniowymi i układu krążenia, a była też znana jako lek stosowany na niestrawność.

Pamiętaj, że w ciemnym syropie buraczanym znajdziesz takie skarby odżywcze, jak: cenny potas, białko, magnez oraz żelazo.

Zastosowanie melasy buraczanej w kuchni

Kto poznał słodki, lukrecjowy smak melasy, ten pewnie nie szybko z niego zrezygnuje. Tym bardziej, że syrop buraczany znajduje zastosowanie jako składnik wielu potraw. Zacznijmy od najprostszych i najbardziej znanych. Z melasy możesz przygotować pyszny napój, dodając do wody 2 łyżeczki syropu i sok z cytryny. Ciemna i gęsta konsystencja doskonale sprawdza się jako masa do smarowania chleba. Oprócz tego melasę z powodzeniem wykorzystasz jako składnik dodawany:

  • do pierników
  • do chleba
  • do różnego rodzaju słodkich wypieków
  • do ciemnych sosów
  • do puddingu
  • do herbaty
  • do mlecznych koktajli
  • do soków owocowych

 

Copyright © 2017
Wszystkie znajdujące się w serwisie znaki towarowe i nazwy firm, zostały użyte jedynie w celu informacyjnym i są wyłączną własnością tychże firm. Cennik nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego.

Żaneta Wenda "ProWend.com" | ul. Zawadka 96A | 34-100 Wadowice | woj. małopolskie | tel:.795816067 | e-mail:sklep@swojskapiwniczka.pl

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl