Jakie nasiona na kiełki wybrać? Poradnik dla początkujących!
Jakie nasiona na kiełki

Warzywa powinny stanowić podstawę odżywiania każdego z nas. To właśnie one dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Warto zatem zadbać o to, aby w naszym codziennym jadłospisie znalazło się przynajmniej kilka porcji takich produktów. Ostatnio niezwykle dużą popularnością zaczęły cieszyć się jednak wszelkiego rodzaju kiełki. Te mini warzywa świetnie smakują i kryją w sobie mnóstwo dobroci. Jakie nasiona na kiełki wybrać, jeśli chcesz rozpocząć samodzielnie ich hodowlę? Sprawdź!

Kiełki – co to takiego?

Kiełki, zwane przez niektórych mini warzywami, to najprościej mówiąc wzrastające i budzące się do życia nasiona. Są bogactwem wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych i co ciekawe, wielokrotnie posiadają ich zdecydowanie więcej niż dojrzałe warzywa. Mogą zatem stanowić wspaniałe uzupełnienie naszej codziennej diety. Co prawda z kilku powodów nie zastąpią nam na stałe warzyw. Jakich? Przede wszystkim mają zdecydowanie mniejszą ilość kalorii oraz objętość, zatem nie sposób się nimi najeść. Dodatkowo posiadają całkowicie inne walory smakowe, choć wcale nie gorsze. 

Jakie nasiona warto hodować na kiełki?

Kiełki oczywiście możemy wyhodować samodzielnie w swoim domu. Zanim jednak przejdziemy do tego, jak je uprawiać, warto poznać ich najciekawsze rodzaje. W sklepach znajdziemy bowiem niezliczoną ilość rodzajów nasion na kiełki lub też gotowych i zapakowanych do pudełka mini warzyw. Które z nich są jednak najsmaczniejsze oraz najzdrowsze?

Kiełki brokuła

Na początek zacznijmy od kiełków brokuła, które posiadają wielu swoich wiernych fanów. Dlaczego? Znajdziemy w nich liczne pokłady witamin A, B, C, E czy K oraz minerałów, takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. W ich wnętrzu nie brak także związków zapobiegających powstawaniu oraz namnażaniu komórek rakowych. Jedząc je, możemy zatem zadbać o siebie od środka. Dodatkowo kiełki brokuła cenione są za swój lekko pikantny i wyrazisty smak. Idealnie podkreślą zatem wiele licznych dań oraz szybkich przekąsek. 

jakie nasiona na kiełki

Nasiona na pyszne kiełki brokuła kupisz na https://swojskapiwniczka.pl/ziarna-nasiona/brokul-na-kielki-bio-20g--batom!

Kiełki dyni

Kolejny polecany rodzaj wzrastających nasion to kiełki dyni. Te z kolei posiadają bardzo dużą ilość żelaza, magnezu, steroli roślinnych, białka czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecane są zatem niemalże każdemu, zaczynając od osób zmagających się z anemią, a kończąc na tych, którym doskwiera wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. To jednak nie koniec dobrych wieści! Regularne spożywanie kiełków dyni może wspomóc pamięć, koncentrację oraz ogólną pracę mózgu. Jak jednak smakują takie nasiona? W odróżnieniu od wcześniej wymienionych, kiełki dyni są bardzo delikatne i lekko orzechowe lub maślane.

Kiełki fasoli mung

Zbawieniem dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu we krwi, mogą okazać się również kiełki fasoli mung. Oprócz zadbania o ten lipid, wzrastające nasiona dostarczą nam także spore ilości witaminy A, B czy E oraz magnezu, manganu i potasu. Nic zatem dziwnego, że stanowią one podstawę medycyny chińskiej oraz kuchni azjatyckiej. Kiełki fasoli oraz wszelkich roślin strączkowych najlepiej sparzyć lub poddusić przed spożyciem. A co z ich smakiem? Wzrastające nasiona fasoli mung są delikatnie chrupiące i lekko słodkie. 

Kiełki soczewicy

Osoby, które lubią produkty spożywcze o delikatnym smaku i aromacie, powinny spróbować kiełków soczewicy. Oprócz walorów smakowych cechują się one oczywiście również dużą zawartością substancji odżywczych. Nie brak w nich bowiem witaminy A, C i K, a także krzemu, boru czy sodu. Potrafią zatem wzmocnić nasz organizm, a przy okazji są lekkostrawne i idealne dla osób będących na diecie redukcyjnej. 

Kiełki rzodkiewki

Zdecydowanym smakowym przeciwnikiem kiełków soczewicy są wzrastające nasiona rzodkiewki. Te z kolei są bowiem pieprzne i ostre. Po ich spożyciu możemy odczuwać w ustach lekkie pieczenie czy mrowienie. Najczęściej smakują bardzo podobnie do klasycznej dojrzałej rzodkiewki. Kryją w sobie jednak więcej witaminy A, B, C i E oraz licznych minerałów. Co ciekawe, regularnie je spożywając, możemy liczyć na poprawę metabolizmu, kondycji włosów, skóry i paznokci, a także na zmniejszenie apetytu. 

jak hodować kiełki

Pyszne kiełki rzodkiewki wyhodujesz dzięki https://swojskapiwniczka.pl/ziarna-nasiona/rzodkiewka-na-kielki-80g--diet-food!

Inne rodzaje kiełków

Oczywiście wyżej wymienione rodzaje kiełków to nie koniec! Tak jak już wcześniej wspominaliśmy, aktualnie znajdziemy na rynku wiele różnych wersji tych mini warzyw. Należą do nich m.in. kiełki buraka, lnu, lucerny, soi, rzeżuchy, słonecznika czy wiesiołka. Każdy z nich posiada oczywiście nieco inne walory smakowe oraz zdrowotne. Można jednak stwierdzić, że wszystkie działają niezwykle dobrze na cały nasz organizm. 

Czym się różnią nasiona na kiełki od zwykłych?

Mamy nadzieję, że teraz już nikogo nie trzeba przekonywać do regularnego spożywania kiełków oraz hodowania ich w domu. Zanim jednak zabierzemy się za uprawę, warto wiedzieć, że nie każde nasiona się do tego nadają. Udając się do sklepu po ziarna, czy kupując je przez Internet, zawsze sprawdźmy, czy są to nasiona na kiełki! Dlaczego? Zwykłe nasiona przeznaczone do uprawy gruntowej, pryskane są niestety dużą ilością substancji chemicznych, np. środkiem przeciwgrzybicznym. Ziarna, z których wykiełkuje mini warzywo, muszą być wolne od tych substancji. 

Gdzie kupić nasiona na kiełki?

Skoro nasiona, które znajdziemy np. w sklepach budowlanych, nie nadają się do domowych kiełków, warto wiedzieć, gdzie udać się po zdrowe ziarna wolne od pestycydów. Oczywiście najlepszy będzie sklep z naturalną żywnością, taki jak nasz! W naszej ofercie nie brak nasion na kiełki, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak sadzić kiełki w domu?

Nasiona wybrane, a więc najwyższy czas dowiedzieć się, jak zrobić kiełki w domu. Zaczynamy oczywiście od ich posadzenia. Najlepiej zatem przygotować naczynie (np. słoik) oraz lniany woreczek lub specjalną kiełkownicę. Gdy mamy już pojemnik, wsypujemy do niego ok. 1-2 łyżki nasion. Naczynie zalewamy do połowy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano nakrywamy słoik lnianym woreczkiem i zabezpieczamy np. gumką recepturką bądź sznurkiem. Następnie wylewamy całą wodę, dolewamy nową, płuczemy i ponownie wylewamy. Gdy wykonamy już te czynności, warto pochylić naczynie tak, aby ewentualne resztki cieczy całkowicie z niego wyciekły. Na koniec kładziemy słoik pionowo i nasze kiełki są już posadzone!

hodowla kiełków w domu

Chcesz zacząć hodować kiełki lnu w domu? Wejdź na https://swojskapiwniczka.pl/ziarna-nasiona/nasiona-len-na-kielki-80g-bio--batom!

Jak hodować kiełki w domu?

Samo posadzenie nasion oczywiście nie wystarczy. Teraz należy o nie odpowiednio zadbać. Jak wyhodować kiełki w domu, aby były zdrowe i smaczne. Przede wszystkim szklany słoik z przygotowanymi ziarenkami należy odstawić w miejsce, które nie jest ani zbyt mocno nasłonecznione, ani też za bardzo zacienione. Najlepszy będzie zatem półcień. Następnie dwa razy dziennie płuczemy kiełki w wodzie i dokładnie je odsączamy. Po kilku dniach nasze mini warzywa będą już gotowe! Najczęściej będziemy musieli poczekać 3-4 doby, jednak wszystko zależy od rodzaju kiełków. 

Dlaczego warto hodować kiełki w domu?

Wiemy, jak uprawiać kiełki w domu, ale dlaczego w ogóle warto to robić? Oczywiście zaczniemy od tego, że takie mini warzywa są wspaniałą porcją zdrowia i dostarczają wiele cennych substancji odżywczych. Dodatkowo hodując je w domu, mamy cały czas dostęp do świeżej, ekologicznej i niczym niepryskanej żywności. Możemy zatem zadbać o dużą różnorodność posiłków, a także o naszą planetę. Kiełki gotowe, które znajdziemy w sklepach, niestety najczęściej hodowane są w gorszych warunkach i dodaje się do nich wiele składników źle wpływających na nasze środowisko naturalne. 

Kiełki – uprawa w domu czy sklepowe “gotowce”?

Nie da się ukryć, że zdecydowanie lepiej hodować kiełki w domu, niż kupować już gotowe w sklepie. Dlaczego? Przede wszystkim takie nasiona wzrastają najczęściej w całkowicie zaciemnionej hali produkcyjnej. Nie mają zatem dostępu do światła i są uboższe w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Dodatkowo mogą stracić swoją świeżość podczas transportu lub nawet stania na sklepowej półce. Chowa się je bowiem do plastikowego pudełka, które jest bardzo dobrym miejscem do rozwoju pleśni. Niektóre “sieciówki” nie dbają także o ich odpowiednie przechowywanie. Lepiej zatem zająć się domową uprawą. Nie jesteście jeszcze do końca przekonani? Spokojnie, na koniec zostawiliśmy najważniejszy argument – hodowla kiełków jest niezwykle opłacalna. Kilogram mini warzy wytworzymy bowiem nawet 8-krotnie taniej, niż gdybyśmy taką samą ilość gotowych kiełków kupili w sklepie spożywczym!

Jak spożywać kiełki?

Wszystkie kiełki, z wyjątkiem tych produkowanych z nasion roślin strączkowych, możemy spożywać na surowo. Wystarczy zatem położyć je na kanapce i gotowe! Warto pamiętać jednak, że większość mini warzyw wspaniale komponuje się z wszelkimi dodatkami obiadowymi. Ich smak podkreśli kasza gryczana, kasza jaglana czy chociażby makaron z pysznym sosem śmietanowym lub gulaszem. Dodatkowo kiełki możemy dodawać do różnego typu sałatek. Czasem wystarczy bowiem sama kasza kuskus, garść kiełków, kilka liści sałaty, pomidor i wyśmienity dip, by wyczarować zdrowe, pyszne i szybkie danie! 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl