Daktyle Suszone [HURT] - 10kg - Swojska Piwniczka
Opis
Daktyle suszone znane od wieków w diecie człowieka ich nazwa wywodzi się z języka greckiego „daktulos” co oznacza palec, daktyle rosną w kiściach, które mogą przypominać swego rodzaju palce.
Daktyle pochodzą z rejonu Bliskiego Wschodu, czyli klimatu bardzo gorącego i suchego co wbrew pozorom wpływa korzystnie na owoc. Daktyle są ważnym elementem diety i kuchni tamtych terenów. Zbiór daktyli rozpoczyna się późną jesienią lub wczesną zimą, wówczas są one najbardziej świeże i odżywcze. Daktyl jest owoce bardzo łatwym w przechowywaniu ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych co sprawia iż naturalnie dochodzi do konserwacji podczas suszenia daktyla, aby na długo zachowywały swoje pyszne właściwości odżywcze jak i słodycz smaku. Coraz częściej praktykowane jest suszenie daktyla bezpośrednio na palmie daktylowej co jeszcze bardziej wzbogaca owoc w związki odżywcze i witaminy. Proces suszenia daktyla to nic innego jak pozbycie się wody z owoca daktyla, istnieją jednak chemiczne metody przyśpieszające suszenie daktyla, ten produkt jednak radzimy omijać szerokim łukiem. Daktyle zamknięte w szczelnym słoiku lub puszcze przechowywane w lodówce z powodzeniem możemy przechowywać przez naprawdę dłuższy czas.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Daktyle są owocem pełnym dobroci natury jest to jak najbardziej pożądany produkt, który powinniśmy bez zastanowienia włączyć do naszej diety. Źródło potasu oraz drogocennego błonnika pokarmowego powodują regulację pracy jelit, jak również wzmagają uczucie sytości po spożyciu. Daktyl jest bardzo słodką przekąską, jednak cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi, nie wymagającymi trawienia, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek energetyczny ceniony przez sportowców. W naturalny sposób dodają energii nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego trawieniem cukrów. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest zastąpienie daktylem słodkich przekąsek szkolnych.
Do czego wykorzystać daktyle suszone?
Daktyle suszone najbardziej pożywne są zjadane na surowo jako zamiennik
słodkich cukierków czy batoników. Mięsiste suszone owoce daktyla szybko
spowodują uczucie sytości. Świetnie sprawdzają się zarówno jako baza do past
kanapkowych czy też kremów do tortów czy ciast. Daktyle sprawdzają się również w
kompozycji z daniami serwowanymi na słodko jak makaronowe wariacje dla niejadków
naszych dzieciaków, coraz więcej zwolenników daktyla wykorzystuje je
również do faszerowania dań mięsnych jak również lądują w sosach deserach
koktajlach czy zupach.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto: 10Kg |
SKŁDNIKI: | Suszone daktyle drylowane ( mogą zawierać pestki lub ich częśćci) |
KRAJ POCHODZENIA: | IRAN |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem: 12.2023 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energetyczna:1244kJ/294kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze: 0,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany: 67g w tym cukry: 63g |
BIAŁKO: | Białko: 2,4g |
SÓL: | Sól: 0,0g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |
Justyna
Fajny jakościowo produkt w atrakcyjnej cenie.