Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

Płatki owsiane bezglutenowe.

Czy owies zawiera gluten?

Skąd może się wziąć gluten w płatkach owsianych?

Czy płatki owsiane bezglutenowe są zdrowe?

Do czego można wykorzystać w kuchni płatki owsiane bezglutenowe?

Ile kalorii mają bezglutenowe płatki owsiane?

Bezglutenowe płatki (i nie tylko!) w Swojskiej Piwniczce.

Jak powszechnie wiadomo - śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinno się zjeść przed wyjściem z domu, Jeśli nieustannie brakuje Ci czasu na przygotowanie kanapek, doskonałą alternatywą będą zdrowe płatki bezglutenowe.

Przygotujesz je dużo szybciej i nadasz niepowtarzalny smak za pomocą ulubionych owoców. Wystarczy, że zagotujesz je w niewielkiej ilości wody lub mleka sojowego czy ryżowego, po 2-3 minutach Twoje śniadanie będzie gotowe. Jeśli wizja na takie śniadanie wydaje Ci się wyjątkowo smakowita – zapraszamy do zapoznania się z wszystkimi propozycjami w tej kategorii.

Czy owies zawiera gluten?

Owies należy do zbóż bezglutenowych. Jednak osoby, które muszą być na diecie bezglutenowej, nie mogą spożywać zwykłego owsa ani produktów owsianych, np. płatków, mąk albo kasz. W jadłospisie takich ludzi może się znaleźć jedynie certyfikowany owies bezglutenowy.

Skąd może się wziąć gluten w płatkach owsianych?

Skoro owies sam w sobie nie zawiera glutenu (podobnie jak kukurydza, komosa ryżowa czy ryż), to skąd potrzeba uzyskiwania certyfikatów i oznaczania płatków owsianych jako bezglutenowe? Ponieważ zwyczajny owies jest silnie zanieczyszczony glutenem już na polu (z powodu samosiejek innych zbóż) oraz w procesie produkcji. Płatki owsiane bezglutenowe muszą być więc produkowane z owsa, którego uprawa, przechowywanie i transport podlegają ścisłej kontroli. 

Poza tym producenci bezglutenowych płatków owsianych mają obowiązek zapewnić odpowiednie (czyli nie niosące ryzyka zanieczyszczenia glutenem) warunki produkcyjne. Bezglutenowe płatki owsiane, które znajdziesz w naszej ofercie, spełniają najwyższe standardy jakości, o czym świadczy charakterystyczny znak przekreślonego kłosa.

Czy płatki owsiane bezglutenowe są zdrowe?

Płatki owsiane bezglutenowe są bardzo zdrowe! Owies odznacza się niezwykle korzystnymi dla organizmu człowieka proporcjami składników odżywczych (czyli białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych). Wśród najcenniejszych substancji warto wymienić:

  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), np. kwas oleinowy, linolowy i α-linolenowy,
  • globulinę (najbardziej wartościowe białko w zbożach), i to w bardzo dużej ilości (50-80% frakcji białkowej),
  • aminokwasy egzogenne,
  • rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy (a dzięki temu - regulują przemianę materii),
  • witaminy z grupy B (bezglutenowe płatki owsiane charakteryzuje wysoka zawartość witamin B1, B2, B3 i B6) oraz rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K),
  • sole mineralne (magnez, żelazo, mangan, potas, wapń, miedź, cynk, fosfor, krzem).

Poza tym naturalne płatki owsiane bez glutenu odznaczają się niską zawartością sodu i zawierają ok. 10% węglowodanów (m.in. skrobi) w porównaniu z innymi płatkami zbożowymi. 

Osoby na diecie bezglutenowej powinny pamiętać, że nie każdy dobrze toleruje owies bezglutenowy (nie może go spożywać ok. 5% chorych). Poza tym bezglutenowe płatki owsiane należy wprowadzać do diety stopniowo i dopiero wtedy, gdy kosmki jelitowe ulegną już regeneracji. Zgodnie z zaleceniami Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na początek najlepiej ograniczyć dobową porcję do 50 g u dorosłych i 25 g u dzieci.

Do czego można wykorzystać w kuchni płatki owsiane bezglutenowe?

Płatki owsiane bezglutenowe to bardzo cenny składnik w kuchni. Ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika, pozwalają zaspokoić głód na długi czas. Owsianka z płatków bezglutenowych to jedno z najbardziej sycących i odżywczych śniadań!

Poza tym bezglutenowe płatki owsiane mogą być składnikiem smacznej panierki (np. do filetów z kurczaka). Jeśli chcesz, zmiel je na mąkę, które doskonale zastąpi mąkę pszenną czy żytnią. Z mąki uzyskanej z bezglutenowych płatków owsianych przygotujesz chleb, bułki, naleśniki czy ciasto albo zagęścisz zupy i sosy.

Ile kalorii mają bezglutenowe płatki owsiane?

Bezglutenowe płatki owsiane ugotowane na wodzie mają ok. 63 kcal w 100 g, a „suche” – ok. 365 kcal w 100 g.

Produkty bezglutenowe, które spełniają wymagania diety pozbawionej glutenu znajdziesz w szerokiej ofercie Swojskiej Piwniczki. Wybierz swój idealny, smaczny i zdrowy produkt bezglutenowy i ciesz się przepysznymi daniami - zarówno na słono, jak i na słodko.

Bezglutenowe płatki (i nie tylko!) w Swojskiej Piwniczce

Oprócz płatków owsianych oferujemy również kasze bezglutenowe, na przykład kukurydzianą, która zawiera wiele cennych substancji odżywczych, a jednocześnie daje uczucie sytości. W naszym asortymencie dostępny jest również amarantus będący bogatym źródłem magnezu i potasu, doskonale nadaje się do jedzenia w czystej postaci, ale również jako dodatek do musli czy sałatki.

Oferujemy jeszcze inne ziarna bez glutenu, a także kasze, które doskonale sprawdzą się jako pożywny posiłek dla osób cierpiących na celiakię. Doskonale zastąpią tradycyjne kanapki, co więcej uczucie sytości po zjedzeniu takiej kaszy lub płatków będzie trwało dłużej, niż po zjedzeniu kanapki.

Dostępne w naszej ofercie produkty są w pełni zdrowe i naturalne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolacje. Co więcej można przygotować je na wiele różnych sposobów. W zależności od preferencji zalać mlekiem ryżowym lub wodą, a także wzbogacić o ulubione owoce lub ziarna.

Sprawdź oferowane przez nas produkty i ciesz się pysznym śniadaniem każdego dnia!

Płatki owsiane bezglutenowe to bardzo cenny produkt w codziennym jadłospisie osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub celiakię albo po prostu tych, które chcą cieszyć się płatkami najwyższej jakości – ściśle kontrolowanych na każdym etapie produkcji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium