Laska Wanilii – pochodzi z rośliny z rodzaju
jednoliściennych z rodziny storczykowatych, a dokładnie z owoców wanilii
płaskolistnej. Rośliny te naturalnie występują w strefie tropikalnej.
Największym producentem lasek wanilii niegdyś był Meksyk, ponieważ tam
naturalnie występują kolibry oraz pszczoły bez żądłowe zdolne naturalnie zapylać
kwiaty rośliny, które owocują torebkami strąkokształtnymi zamieniane w procesie
fermentacji i suszenia zmieniają się w znaną nam laskę wanilii. Obecnie,
kiedy znana jest metoda ręcznego zapylania kwiatów storczyka płaskolistnego
uprawy wanilii rozprzestrzeniły się na cały tropikalny świat. Wanilia
produkowana jest obecnie w największych ilościach na Madagaskarze, Indonezji,
Chinach, Papui Nowej Gwinei.
Jak powstaje laska wanilii? Laska
wanilii powstaje poprzez zebranie niedojrzałego jeszcze strąka nasiennego
storczyka płaskolistnego, następnie strąki poddawane są fermentacji, przez co
przybierają czarny i ciemnobrązowy kolor, następnie strąki są suszone,
selekcjonowane, ze względu na wielkość i jakość i dystrybuowane do sprzedaży.
Wanilia w laskach jak używać?
Laska Wanilii używana jest przede wszystkim jako przyprawa, aromatyczna w
cukiernictwie, perfumerii. Na rynku można dostać olejek z wanilii, mieloną
wanilię, oraz najmniej przetworzoną formę Laskę wanilii. Najczęstszym
wykorzystaniem i sposobem użycia lasek waniliowych jest używanie ich do
aromatyzowania potraw. Laskę wanilii należy delikatnie rozciąć i nożem
wyskrobać, miąższ i nasionka wanilii które znajdują się wewnątrz, po użyciu
wcale nie trzeba wyrzucać skórki, która również zawiera w sobie mnóstwo aromatu.
Skórkę można zmielić i pomieszać z cukrem, dzięki czemu otrzymamy cukier
waniliowy z naturalnym aromatem. Jeśli nie mamy możliwości mielenia skórki
waniliowej, taką wyskrobaną laskę wanilii w całości możemy zanurzyć w
cukierniczce, lub zamkniętym pojemniczku z cukrem ( np. w słoiku) cukier również
naciągnie aromatu waniliowego.
Dane techniczne
MASA NETTO:
Masa netto:1 - 2g
SKŁDNIKI:
Składniki: Laska Wnilii długości minimum 14cm Vanilla Tahitian
KRAJ POCHODZENIA:
MADAGASKAR
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM:
Najlepiej spożyć przed końcem:08.2028
ALERGENY:
platforma_B2b
Opinie o produkcie (0)
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.