Opinie o Nas

Produkt dnia

795 816 067 | 533 232 691
0
2124, 1980, 2078, 2228, 2019,
Zdrowa żywność

Zdrowa Żywność – Swojska Piwniczka – Wadowice,  lub www.swojskapiwniczka.pl

 

Pożywienie będzie waszym lekarstwem – Hipokrates.

 

To co spożywamy ma wpływ na nasze samopoczucie i oczywiście zdrowie. Starajmy się spożywać zdrową żywność. Uchroni nas to przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi między innymi chorobami nowotworowymi, chorobami układu trawienia czy krwionośnego.

Pamiętajmy o tym że wielu producentów żywności stara się zarobić szybko pieniądze, obniżając koszty produkcji i skracając czas wegetacji roślin oraz hodowli zwierząt przy pomocy różnych chemicznych substancji oraz metod nie naturalnych.

Starajmy się spożywać żywność z ekologicznymi certyfikatami pochodzenia, które nie są poddawane intensywnemu chemicznemu nawożeniu, i nie są pryskane chemicznymi preparatami ochrony roślin. Nad certyfikacją takowych produktów spożywczych czuwają odpowiednie urzędy i organizacje gwarantujące ekologiczne pochodzenie tejże żywności.


Zbiory z takich upraw są niższe, czyli jabłka mogą być mniejsze niż ich niechlubna konkurencja z chemicznym uzdatnieniem, ale za to nie zawierają szkodliwych chemicznych dodatków. Żywność ekologiczna, ze względu na „specyficzne” warunki produkcji jest droższa od żywności produkowanej metodami przemysłowymi. Z tych względów niejednokrotnie uważana jest w Polsce za zbyt drogą.


Od dawna znane powiedzenie „Lepiej zapobiegać niż leczyć” stawia tutaj żywność ekologiczną na pierwszym miejscu. Wydajmy więcej na zdrową żywność niż na leczenie, które kosztować nas będzie nie tylko nasz budżet ale i czas i co najważniejsze zdrowie.

 


 

Większość ludzi nie ma świadomości spożywania codziennie produktów spożywczych złej jakości. Nie zdają sobie również sprawy z tego że stan ich zdrowia jest odzwierciedleniem tego czym posilają swój organizm. Czym że jesteśmy jak nie po części sałatką, którą zjedliśmy parę chwil temu, albo kilkoma łykami wody którą popiliśmy zjadając kanapkę z szynką.

 

Przecież żywność rozkładana jest przez nasz organizm i to z niej zbudowany jest nasze ciało, część pokarmów oczywiście przeznaczona jest na energię, która pozwala nam funkcjonować. Każdy kęs ma wpływ na nasze samopoczucie, kondycję organizmu, oraz zdrowie.

 

Dobrym przykładem może być tutaj tankowanie samochodu, kiedy wlejemy złej jakości paliwo samochód nie pojedzie, wtedy czyścimy filtry paliwa, gaźniki, wtryski i już staramy się tankować tylko paliwo wysokiej jakości, bo wtedy mamy większe prawdopodobieństwo że nasz samochód będzie sprawny. Z pożywieniem jest dokładnie tak samo, tylko czy po pierwszych oznakach nadciśnienia, złego samopoczucia, lub zawału, człowiek przesiada się na znacznie lepsze paliwo? W większości przypadków niestety nie.

 

Wiele produktów roślinnych lub zwierzęcych sprzedawanych w sklepach nie jest zdrowa dla człowieka, i to nie tylko dlatego że są wzbogacane chemicznymi ulepszaczami, chronione pestycydami ale również dlatego iż organizm ludzki w ogóle nie jest przystosowany do ich trawienia. Produkty wysokobiałkowe, już kilkudniowe są dla organizmu człowieka toksyczne.

 

Jakość wody którą codziennie spożywamy, która stanowi 80% naszego organizmu, jest uzdatniana chlorem, zawiera związki metali ciężkich, oszacowano iż 50% wody podziemnej jest niezdatnej do spożycia. Woda spożywcza powinna być filtrowana.

 

Kolejnym przecież tak bardzo zdrowym produktem spożywczym są owoce i warzywa, ich ogromnie pozytywny wpływ na organizm człowieka. Fakt, ale czy wszyscy wiedzą jakiej chemii używają wielcy plantolodzy do ich uprawy? Owoce bez oznaczeń ekologicznej żywności, bądź zdrowej żywnośći mogą być opryskiwane środkami ochrony roślin jak i intensywnie nawożone sztucznymi nawozami, a dodatkowo opryskiwane są środkami konserwującymi zapobiegającymi gniciu.

 

Nie jest żadną tajemnicą iż przemysłowa żywność szprycowana jest różnego rodzaju dodatkami chemicznymi, aby przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd, obniżając przede wszystkim straty związane z długotrwałym przechowywaniem. W Uni Europejskiej, tak dbającej o swoich obywateli, występuje około 4000 dodatków spożywczych. Oznaczenia od E100 do E903 i do tego mamy 18 kategorii.

 

Najbardziej popularnymi dodatkami są kwasy w tym siarkowy, solny octowy. Bardzo złym wpływem na organizm ludzki wykazuje się syrop z kukurydzy, który jest tanim odpadem otrzymywanym ze skrobi i oleju, syrop sluży dosładzaniu produktów spożywczych. Popularnymi słodzikami są również aspartm i sukraloza, które mają również niekorzystny wpływ na organizm człowieka.

 

Pytaniem nurtującym wszystkich jest, dlaczego? Dlaczego dopuszcza się do sprzedaży środki szkodliwe dla człowieka. Odpowiedźią na to pytanie jest to iż sztuczne dosładzacze poprawiają smak żywności, a ponieważ jest to sztuczny słodzik nie jest on przyswajalny przez ludzki organizm, dlatego pożywienie okazuje się jest mniej kaloryczne.

 

Samych dodatków do żywności w skali całego świata w ciągu roku sprzedaje się za 60-80 miliardów Dolarów rocznie. Więc ogromne sumy producentów rządów i biznesmenów okazują się ważniejsze niż zdrowie jednostki.

 

Warto również zwrócić uwagę na produkcję i hodowlę zwierząt gdzie powszechnie stosuje się hormony wzrostu i antybiotyki, które zalegają w mięsie zwierząt i ty samym dostają się również do ludzkiego organizmu. Powszechne stosowanie antybiotyków uodparnia nas na ich działanie, przez co wkrótce nie będziemy w stanie się nimi leczyć. Ostatnie badania wykazały iż w organizmie przeciętnego i nieświadomego człowieka występuje ponad 600 toksyn, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie były znane.

 

Kolejnym chwytem producentów masowej żywności są ulepszacze, oraz przyprawy, które przyspieszają trawienie, stumulują ślinianki do pracy, wzmagają apetyt, przez co nasz mózg reaguje na daną potrawę bardzo pozytywnie i łakomie, pragnie jej więcej niż potrzebuje przez co my sobie tyjemy a producent zarabia bo kupujemy tego więcej i jeszcze więcej.

 

Co jakiś czas wypływają afery związane z produkcją żywności to sól drogowa używana w przemyśle spożywczym, to znowu zdechłe krowy z których wyrabiano pyszne kiełbaski, to mączka rybna która była zamiennikiem żółtka w proszku. To tylko wierzchołek góry lodowej, który udaje się wykryć.

 

Skoro w większości dostępna żywność jest modyfikowana, konserwowana, ulepszana, poprawiana, ale tylko dla dobra producenta, nie dla dobra konsumenta, a konsument sprytnie oszukiwany farbami, konserwantami, środkami stymulującymi nasz mózg, które mówią iż padlina jest taka pyszna. Jk sobie radzić z takim problemem?

 

Przede wszystkim czytajmy etykiety ! ! ! Powtórzę raz jeszcze czytajmy skład produktów które kupujemy, producenci muszą na etykiecie umieszczać składniki użyte do produkcji danego produktu.

 

Kupując mięso mielone – ostatnio prubowałem kupić czyste mięso mielone – niestety w 4 różnych sieciowych sklepach nie spotkałem mięsa mielonego, które nie miało by w sobie białka modyfikowanego i soji. A jak zapytałem gdzie takie dostanę to odesłali mnie do rzeźnika.

 

Maślanka w kartoniku to również soja i białko modyfikowane.

 

Dlaczego nasz babcie kiedyś mogły robić kiełbase, uwędzić ją i spokojnie przechowywać w szafie na strychu (nie było lodówek, czy zamrażarek) Dlaczego nasi dziadkowie po uboju świnki wędzili szynkę owijali ją w szary papier i zakopywali do ziarna zboża, tak mogli przechowywać mięso przez okres kilku miesięcy. Dzisiaj taka produkcja jest niemożliwa, trzeba dowalić ulepszacza, konserwanty, sodę, i mnustwo wody aby zwiększyć objętoś produktu, przez co zarobić więcej.

 

Jabłka z domowego ogrodu można spokojnie zakopcować i przechowywać przez okres zimowy. Dlaczego jabłko, piękne i czerwone, kupione w super markecie po przyniesieniu do domu w ciągu kilku dni zaczyna gnić? ( bo jest wyjęte z chłodni ze specjalnego gazu, który opóźnia jego gnicie, a kiedy dostanie normalnego powietrza reakcja gnilna jest natychmiastowa.

 

Dlaczego marchew i zimniaki kupione w supermarkecie pozostawione nawet w lodówce po kilku dniach zaczynaja kiełkować i rosną z nich kilkunastocentymetrowe badyle i korzenie, a w sklepie wyglądały jakby były co dopiero wykopane? (to samo, gaz i chłodnia, powstrzymuje je przed naturalnym rozwojem). A jeszcze do tego prawdopodobnie mają jakiś hormon wzrostu aby w czasie uprwy były odporne na szkodniki i szybciutko rosły.

 

Jak w takim razie radzić sobie z tymi trudnościami? Jedynym ratunkiem są produkty z własnych upraw lub hodowli. Niestety nie każdy może sobie na to pozwolić, w większości jednak nie wiele osób może sobie na to pozwolić. Wyjściem są oczywiście znajomi gospodarze, którzy uprawiają i hodują w sposób naturalny. Lub dla większości jest to żywność certyfikowana, certyfikatami pochodzenia ekologicznego.

 

W Polsce przyjęło się na żywność ekologiczną mówić zdrowa żywność, jednakże są to dwa określenia różnych rodzajów żywności. Albo inaczej, żywność ekologiczna jest zdrową żywnością natomiast zdrowa żywność nie zawsze jest żywnością ekologiczną.

 

Żywność ekologiczna to żywność certyfikowana certyfikatami pochodzenia ekologicznego, Natomiast określenie zdrowa żywność to określenie żywności która powinna być zdrowa dla naszego organizmu. Czyli zdrowa żywność to ryby, owoce, warzywa, produkty zbożowe, nabiał itd... natomiast te produkty wcale nie muszą być zdrowe dla nas skoro zostały chemicznie uzdatnione czy też zakonserwowane i pozbyto się z nich istotnych elementów określających je jako zdrowe, czyli witamin, mikroelementów itd...

 

Żywność ekologiczna to żywność, która nie jest poddawana intensywnym nawożeniom, konserwacji, ulepszaniu, czy chemicznej ochronie. Uprawy czy też hodowle znajdują się na terenach czystych o nieskażonej wodzie i powietrzu. Do tego gospodarstwa hodowlane i rolnicze są bardzo restrykcyjnie i systematycznie kontrolowane przez jednostki nadzorujące i certyfikujące dane produkty.

 

Pamiętajmy iż odpowiednia dieta, oraz przyzwyczajenia żywieniowe to nie tylko ładna cera i sylwetka to również zdrowy duch i cały organizm. Liczne badania przeprowadzane na całym świecie dowodzą iż spożywanie, naturalnej, zdrowej ekologicznej, odpowiednio dobranej, i we właściwy sposób przygotowanej żywności ma uzdrawiający wpływ na organizm człowieka. Coraz częściej chociaż i tak za rzadko lekarze, zwolennicy jednak medycyny konwencjonalnej, zalecają diety i zmianę nawyków żywieniowych, pomijając przy tym chemiczne lekarstwa, które lecząc jedno przypadłość nie pozostają obojętne na inne organy naszego organizmu.

 

Zdrowa, ekologiczna żywność – wytwarzana jest przez certyfikowanych producentów, kontrolowanych przez urzędy certyfikacyjne. Wiele osób wypowiada się iż żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej, i w tej kwestii trzeba im przyznać rację ale należy również wziąć pod uwagę kilka czynników.

 

Produkcja zdrowej i ekologicznej żywności przy większych nakładach pracy i do tego bez użycia pestycydów i ulepszaczy czy też konserwantów, plony są uboższe więc producent ekologiczny za mniej wyprodukowanego towaru z większym nakładem pracy musi zażądać ciut więcej niż rolnik konwencjonalny.

 

Ekologiczna żywność z każdym rokiem jest tańsza jest to trend, który bardzo prosto wytłumaczyć. Ponieważ coraz więcej osób decyduje się na zdrową żywność i obrót zdrowej żywności wzrasta więc będzie ona coraz tańsza.

 

Kolejnym argumentem przemawiającym za tym ze zdrowa i ekologiczna żywność w sumie nie jest aż tak droga jest przedstawienie korzyści wynikających z jej spożywania. Czyż nie lepiej jest wydać kilka złotych więcej na naturalną zdrową żywność? Która dodatkowo sprawia przyjemność niż w okresie późniejszym płacić za leki które kosztują fortunę i do tego zmagać się z chorobami przewodu pokarmowego, serca, depresjami, nowotworami?

 

Podsumowanie całości być może niezbyt uszeregowanego artykułu pozostawiam każdemu z osobna kto na niego się natknoł.  



 Oferta naszego sklepu to min:zdrowa, ekologiczna żywność, mieszanka bakaliowa, dżem aroniowy, migdał siekany, migdał w łupinie, rodzynki sułtanki, pestka dyni, mak niebieski, słonecznik łuszczony, morele suszone bezsiarkowe, śliwka suszona, cukier trzcinowy, syrop daktylowy, syrop z agawy, czosnek marynowany, konfitura z płatków róży, dżem aroniowy, jagoda leśna, dżem truskawkowy, dżem wiśniowy, dżem truskawkowy, dżem morelowy, żurawina staropolska, konfitura borówka z gruszką, konfitura z wiśni, ekologiczna borówka, ekologiczna żurawina, ekologiczna dynia z żurawiną, ekologiczny mus z owocu czarnego bzu, masło migdałowe, masło orzechowe, ekologiczny podgrzybek suszony, ekologiczny borowik suszony, herbata czarna BIO, herbata czerwona pomarańcza BIO, herbata natura BIO, dzika róża herbata, herbata jagodowa, herbata na dobranoc, herbata witaminka, herbata polecana przy alergii, herbata bio-energia, herbata dla diabetyków, herbata dla nerwusów, herbata dla niejadka, 

herbata cholesterol, zbożowo ziołowa ekologiczna kawa, kasza gryczana białą BIO, kasza gryczana prażona BIO, kasza jęczmienna BIO, kasza krupiczka, kasza kuskus razowa, siemię lniane złote, siemię lniane mielone odtłuszczone, ryż brązowy basmati BIO, ryż okrągły BIO, ryż trójkolorowy BIO, mąka z kasztana BIO, mąka żytnia pełnoziarnista BIO, mąka pszenna razowa – młyny wodne, mąka pszenna razowa typ 2000 ekologiczna, ocet jabłkowy BIO, kapusta z grzybami BIO, ziarno pszenicy ozimej BIO, ziarno jęczmienia bezłuskowego, fasola jasiek BIO, soczewica żółta, soczewica czerwona, ciecierzyca.  

Copyright © 2017
Wszystkie znajdujące się w serwisie znaki towarowe i nazwy firm, zostały użyte jedynie w celu informacyjnym i są wyłączną własnością tychże firm. Cennik nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego.
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl