Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Substancje żelujące i zagęszczające

AGAR AGAR 100G Substancja żelująca żelatyna SWOJSKA PIWNICZKA

AGAR AGAR 100G Substancja żelująca żelatyna SWOJSKA PIWNICZKA
AGAR AGAR 100G Substancja żelująca żelatyna SWOJSKA PIWNICZKA

Agar Agar jest to środek żelujący otrzymywany z wodorostów morskich,

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 10,86 zł
szt

AGAR AGAR 20G BATOM

AGAR AGAR 20G BATOM
AGAR AGAR 20G BATOM

Agar Agar jest to środek żelujący otrzymywany z wodorostów morskich,

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 8,94 zł
szt.

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 100g Na 6 kg OWOCÓW amidowana

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 100g Na 6 kg OWOCÓW amidowana
PEKTYNA BEZ DODATKÓW 100g Na 6 kg OWOCÓW amidowana

Pektyna Cytrusowo - jabłkowa - amidowana

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 13,11 zł
szt

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 500G amidowana

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 500G amidowana
PEKTYNA BEZ DODATKÓW 500G amidowana

Pektyna Cytrusowo - jabłkowa - amidowana

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 56,26 zł 74,10 zł
szt
  • promocja - %

Agar Agar Substancja żelująca 150g BATOM

Agar Agar Substancja żelująca 150g BATOM
Agar Agar Substancja żelująca 150g BATOM

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 32,44 zł 37,88 zł
szt.
  • promocja - %

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 1KG amidowana

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 1KG amidowana
PEKTYNA BEZ DODATKÓW 1KG amidowana

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 101,40 zł 123,52 zł
szt
  • promocja - %

PEKTYNA OWOCOWA 25g Na 2 kg OWOCÓW amidowana RADIX

PEKTYNA OWOCOWA 25g Na 2 kg OWOCÓW amidowana RADIX
PEKTYNA OWOCOWA 25g Na 2 kg OWOCÓW amidowana RADIX

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 9,34 zł
szt

Coś dla tych, którzy lubią sami przygotowywać przetwory w domu. Substancje zagęszczające takie jak: agar agar, pektyna, czy cukry żelujące pomogą Wam w przygotowaniu idealnego dżemu. 

Czym jest pektyna? 

Sama nazwa może i brzmi sztucznie, jednak pektyny to naturalne substancje żelujące. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa “pectos” czyli “krzepnąć”, “twardnieć” i wskazuje na ich właściwości fizykochemiczne. Rola pektyny w kuchni opiera się na jej trzech podstawowych właściwościach:

  • emulgujących,
  • zagęszczających,
  • żelujących.

Pektyna pozyskiwana jest głównie z owoców cytrusowych (cytryny, pomarańcze, grejpfruty) i jabłek. Występuje również w bananach, brzoskwiniach, śliwkach, jeżynach, porzeczkach, ale też w niektórych warzywach i nasionach. Jakie pełni funkcje? Utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia, dzięki temu roślina pozostaje w optymalnej kondycji. Pektyna odpowiedzialna jest też za układ immunologiczny rośliny oraz chroni ją przed chorobotwórczymi patogenami, takimi jak bakterie czy grzyby.

Przepis na dżem (na 1 kg owoców)

- 1kg owoców

- 15g pektyny*

- 1/2 szklanki wody

- 1/4 szklanki gorącej wody

- max. 0,5kg cukru (w zależności od słodkości owoców)

- łyżeczka kwasku cytrynowego

Owoce umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Pektynę dodać do 1/2 szklanki cukru, wymieszać i dodać do gotujących się owoców. Gotować 3-5 minut, po czym wsypać resztę cukru i gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Kwasek cytrynowy rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i dodać do owoców. Pianę zebrać łyżką i rozlewać do słoiczków. Tak przygotowany dżem należy pasteryzować 20 minut. Gotowe!

* ilość dodanej pektyny zależy od owoców i tego ile posiadają w sobie pektyn. - 15g pektyny na 1 kg owoców: wiśnie, czereśnie, truskawki, gruszki, rabarbar, dziki bez, borówka amerykańska;

- 10g pektyny na 1 kg owoców: maliny, jeżyny, dojrzałe jabłka, morele;

- niewielka ilość pektyn lub żelują się same: czerwone i czarne porzeczki, śliwki, żurawina, pigwa, agrest, mirabelki.



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl