Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 1Kg Swojska Piwniczka

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 1Kg Swojska Piwniczka
ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 1Kg Swojska Piwniczka

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 106,94 zł
szt

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 500G SWOJSKA PIWNICZKA

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 500G SWOJSKA PIWNICZKA
ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 500G SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 58,33 zł
szt

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 250g Swojska Piwniczka

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 250g Swojska Piwniczka
ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 250g Swojska Piwniczka

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 29,62 zł
szt

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 150g SWOJSKA PIWNICZKA

ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 150g SWOJSKA PIWNICZKA
ORZECHY MACADAMIA MAKADAMIA 150g SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 18,63 zł
szt

ORZECHY MACADAMIA 75g BIO BATOM

ORZECHY MACADAMIA 75g BIO BATOM
ORZECHY MACADAMIA 75g BIO BATOM

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 23,33 zł

Orzechy macadamia

Orzechy makadamia - skąd pochodzą?

Orzechy makadamia to owoce drzewa makadamia, które należy do rodziny srebrnikowatych. Drzewa zostały odkryte przez botanika - Waltera Hilla. Miało to miejsce w Australii w 1857 roku, a nazwę zawdzięczają przyjacielowi botanika - niejakiemu Johnowi Macadama. Naturalnie porastają wcześniej wspomnianą Australię, a także Nową Kaledonię, Afrykę Południową, Sulawesi oraz Hawaje.
Drzewa makadamia owocują dopiero od 7 lat od posadzenia, jednak obradzają w owoce nawet 100 lat. Dorastają do 12 metrów, a skorupki ich owoców są pięciokrotnie twardsze od orzechów laskowych.

Jak smakują orzechy makadamia?

Smak orzechów makadamia przypomina najbardziej smak orzechów nerkowca, jest nieco maślany, jednak makadamia mają bardziej wyczuwalne tony słodko-słone. Określając ich zapach można stwierdzić, że wyczuwalne są nuty waniliowe, ale także mleczno - maślane. Można także poczuć delikatny zapach soli, który sprawia, że owoce drzewa makadamia pachną niczym słony karmel.

Wartości odżywcze orzechów makadamia

Kremowy i delikatny smak orzechów makadamia sprawia, że trudno zachować umiar w jedzeniu. Warto jednak pamiętać, że orzeszki są bardzo kaloryczne - zaledwie 100 gram produktu to 718 kcal. Mimo tak wysokiej kaloryczności orzechy są bardzo odżywcze. Z czego to wynika?
Orzechy składają się głównie z tłuszczu, bo aż 75,77 g na 100g orzechów to tłuszcz. Jednak są to bardzo zdrowe jednonienasycone tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także obniżają zły cholesterol. Dodatkowo, orzechy makadamia mają 8/100g białka oraz również tyle samo błonnika, przy czym zawierają bardzo mało węglowodanów.

Witaminy i minerały w orzechach makadamia

Orzechy makadamia to bogactwo witamin z grupy B - przede wszystkim witaminy B1, B2, B3 oraz B6. To także źródło witaminy E, która znana jest jako witamina młodości i płodności. Wpływa pozytywnie na skórę i na naszą witalność. Warto także sięgnąć po orzeszki z uwagi na ich bogatą zawartość manganu, fosforu, potasu, miedzi czy magnezu. Dodatkowo, orzechy makadamia mają w sobie antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i utlenianiem się komórek.

Orzechy makadamia - dla kogo?

Ze względu na duża zawartość tłuszczów niejednonasyconych, orzechy makadamia wpływają na dobry cholesterol, tym samym obniżając poziom złego cholesterolu. Dlatego polecane są osobom otyłym i osobom zmagającym się z podwyższonym cholesterolem.
Zawarty w orzechach fosfor, wapń i żelazo mają korzystny wpływ na układ krwionośny i szkieletowy. Dodatkowo, cynk - którego też są źródłem - wpływa pozytywnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Orzechy makadamia polecane są także w przypadku niedożywienia, osłabienia, czy anemii. To za sprawą bogactwa ich składników odżywczych.
Chronią także przed mnożeniem się wolnych rodników i utlenianiem komórek, a także przed oznakami starzenia.

Zastosowanie orzechów makadamia w kuchni

Orzechy makadamia to idealna zdrowa i pożywna przekąska. Aby wydobyć wiekszą głębie smaku można podprażyć chwilę orzeszki na patelni lub w piekarniku. Taką przekąskę można zajadać do ulubionego serialu lub udekorować nimi deskę serów. Delikatne orzeszki makadamia będą wspaniale kontrastować z intensywnym smakiem dojrzewających serów.
Po zmieleniu lub posiekaniu można śmiało potraktować je jako dodatek do porannej owsianki, jaglanki czy granoli. Orzechy nadadzą chrupkości, smaku, ale także sprawią, że śniadanie będzie bardziej pożywne.
Posiekane czy zmielone orzechy makadamia będą świetnym dodatkiem do ciast, ciastek, deserów, lodów, chleba (np. bananowego), a nawet… zup! Świetnie sprawdzą się na przykład do kremu z cukinii, kremu brokułowego czy kremu z dyni.
Doskonale współgrają z letnimi sałatkami na bazie owoców - podkreślają smak ananasa, gruszki, banana, sprawdzą się także do sałatki z grillowaną brzoskwinią czy arbuzem.

Skąd taka cena orzechów makadamia?

Na cenę orzechów makadamia składa się wiele czynników. Począwszy od uprawy - drzewo makadamia jest bardzo wrażliwe na mrozy, przymrozki, a także na szkodniki. Lubi za to dużą wilgotność, dlatego uprawiane są na terenach, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy. Drzewo żeby zaoowocować musi rosnąć już 7 a nawet 10 lat. Oprócz wymagającej uprawy, zbiory tych owoców też są specyficzne, bowiem zbierane są dopiero po upadku na ziemię - uzyskuje się to poprzez potrząsanie drzewem, czego skutkiem mogą być strącone niedojrzałe owoce. Aby określić dojrzałość owoców orzechy zbiera się ręcznie, co jest bardzo pracochłonne i kosztowne. Zbiory odbywają się od 5 do 6 razy w roku, czyli stosunkowo rzadko. Do tego dochodzi długi proces suszenia owoców, który trwa kilka tygodni i wreszcie koszt transportu, który jest drogi, z uwagi na daleką drogę, którą muszą przebyć do naszego kraju. Wszystko to sprawia, że cena orzechów makadamia jest tak wygórowana.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl