Kategorie
MĄKA OWSIANA PRAŻONA WYSOKOBŁONNIKOWA BIO 400 g - BIO PLANET
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
MĄKA OWSIANA PRAŻONA WYSOKOBŁONNIKOWA BIO 800 g - BIO PLANET
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
OKAZJA MĄKA OWSIANA PRAŻONA WYSOKOBŁONNIKOWA BIO 400 g - BIO PLANET
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka owsiana
Wśród wielu dostępnych na rynku mąk, dużą popularność zdobyła mąka owsiana. Gdzie kupić opakowanie mąki owsianej? Oczywiście na Swojskapiwniczka.pl - mamy w ofercie najwyższej jakości mąki owsiane, które bez wątpienia znajdą zastosowanie w Twojej kuchni. Mąka owsiana - do czego ją wykorzystać?
Mąka owsiana - do czego ją wykorzystać?
Mąka owsiana może zastąpić mąkę pszenną nawet w 20% i dotyczy to każdego przepisu, w którym oryginalnie występuje właśnie mąka pszenna. Z mąki owsianej można również upiec pyszne ciasta, ciasteczka, muffinki i pierniczki, a nawet chlebek bananowy. Nadaje się także do przygotowywania klusek, naleśników i blin - podobnie jak mąka migdałowa. Mąka owsiana może, ale nie musi być bezglutenowa. W przypadku innych rodzajów mąk, odpowiedź jest zazwyczaj oczywista, ale mąka owsiana to wyjątek. Skład czystego ziarna owsa jest pozbawiony kontrowersyjnego białka. Zawiera jednak inne związki proteinowe, czyli aweniny - mogą one być niebezpiecznie dla osób cierpiących na alergię na gluten.
Mąka owsiana do chleba - to możliwe?
Mąka owsiana jak najbardziej nadaje się do pieczenia chleba. Jeśli jednak nie jesteś wielkim przeciwnikiem mąki pszennej, warto pomieszać ze sobą obie mąki - dzięki temu chleb pięknie wyrośnie, a będzie zdrowszy niż tradycyjny chleb pszenny.
Chociaż mąka owsiana jest powszechnie dostępna w regularnej sprzedaży już od kilku lat, to wciąż niewiele mówi się o jej wartościowym składzie i wpływie na zdrowie człowieka. Dietetycy określają ją produktem o dużej gęstości odżywczej. Wskaźnik ten służy do wyróżniania produktów, które przy stosunkowo niedużej kaloryczności dostarczają dużo ważnych składników, w dodatku w proporcjach dobrze przyswajanych przez organizm.
Mąka owsiana właściwości
Chociaż mąka owsiana jest powszechnie dostępna w regularnej sprzedaży już od kilku lat, to wciąż niewiele mówi się o jej wartościowym składzie i wpływie na zdrowie człowieka. Dietetycy określają ją produktem o dużej gęstości odżywczej. Wskaźnik ten służy do wyróżniania produktów, które przy stosunkowo niedużej kaloryczności dostarczają dużo ważnych składników, w dodatku w proporcjach dobrze przyswajanych przez organizm.
W przypadku owsa, a więc i produkowanej z niego mąki, uwagę zwraca duża zawartość tłuszczu. Sprzyja on występującym w tej mące witaminom D, E oraz K – rozpuszczalnym właśnie w tłuszczach. Ich obecność zostaje uzupełniona przez część witamin z grupy B. Przygotowane z takiej mąki ciasteczka czy naleśniki będą zatem nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym przysmakiem. Co więcej, dzięki ograniczonej ilości sodu, mąka owsiana jest dobrze tolerowana przez osoby walczące z nadciśnieniem czy też mające problemy natury krążeniowej.
Mąka owsiana ma działanie prozdrowotne także w przypadku cukrzyków oraz osób narażonych na zachorowanie na cukrzycę – i to z dwóch względów. Przede wszystkim należy podkreślić, że mąka z owsa ma dość niski indeks glikemiczny (IG 40), co przyczynia się do wolniejszego, mniej gwałtownego podnoszenia poziomu cukru. Drugą ważną kwestią jest obecność błonnika, również ograniczającego wchłanianie węglowodanów, jak i zbawiennego dla naturalnej mikroflory jelitowej.
Mąka owsiana bezglutenowa – nie tylko dla osób z celiakią?
Chociaż mąka owsiana jest zaliczana do wyrobów bezglutenowych, w jej składzie znajduje się inny rodzaj białka wykazującego możliwe działanie uczulające – jest nim awenina. W przypadku nietolerancji pokarmowych warto wcześniej skonsultować możliwość spożywania mąki owsianej.
W przypadku owsa, a więc i produkowanej z niego mąki, uwagę zwraca duża zawartość tłuszczu. Sprzyja on występującym w tej mące witaminom D, E oraz K – rozpuszczalnym właśnie w tłuszczach. Ich obecność zostaje uzupełniona przez część witamin z grupy B. Przygotowane z takiej mąki ciasteczka czy naleśniki będą zatem nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym przysmakiem. Co więcej, dzięki ograniczonej ilości sodu, mąka owsiana jest dobrze tolerowana przez osoby walczące z nadciśnieniem czy też mające problemy natury krążeniowej.
Mąka owsiana ma działanie prozdrowotne także w przypadku cukrzyków oraz osób narażonych na zachorowanie na cukrzycę – i to z dwóch względów. Przede wszystkim należy podkreślić, że mąka z owsa ma dość niski indeks glikemiczny (IG 40), co przyczynia się do wolniejszego, mniej gwałtownego podnoszenia poziomu cukru. Drugą ważną kwestią jest obecność błonnika, również ograniczającego wchłanianie węglowodanów, jak i zbawiennego dla naturalnej mikroflory jelitowej.
Chociaż mąka owsiana jest zaliczana do wyrobów bezglutenowych, w jej składzie znajduje się inny rodzaj białka wykazującego możliwe działanie uczulające – jest nim awenina. W przypadku nietolerancji pokarmowych warto wcześniej skonsultować możliwość spożywania mąki owsianej. Inne mąki bezglutenowe, które są bezpieczne i zalecane przy celiakii to np. mąka kukurydziana czy mąka z amarantusa.
Zrezygnuj z klasycznej mąki pszennej na poczet mąki owsianej, w produkcji, której wykorzystuje się ziarno owsa.
Mąka owsiana ile kosztuje?
Mąka owsiana sklep online to połączenie jakości, zdrowia i niskiej ceny. Dlatego też 1kg woreczek kupisz już za mniej niż 10 zł!