Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

JARZĘBINA DO HERBATY 200G FUNGOPOL

JARZĘBINA DO HERBATY 200G FUNGOPOL
JARZĘBINA DO HERBATY 200G FUNGOPOL

JARZĘBINA DO HERBATY



Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 14,50 zł
szt.

JARZĘBINA DO MIĘSA 200G FUNGOPOL

JARZĘBINA DO MIĘSA 200G FUNGOPOL
JARZĘBINA DO MIĘSA 200G FUNGOPOL

Jarzębina do mięsa

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 11,14 zł
szt.

KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY 200G FUNGOPOL

KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY 200G FUNGOPOL
KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY 200G FUNGOPOL

KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 12,72 zł
szt.

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 220 g - POLSKA RÓŻA

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 220 g - POLSKA RÓŻA
KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 220 g - POLSKA RÓŻA
SKŁADNIKI cukier, płatki róży fałdzistolistnej 19 %, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.OPIS Konfitura z płatków róży jest produktem unikalnym na skalę europejską – to prawdziwa polska specjalność.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 41,38 zł
szt

MUS Z OWOCU CZARNEGO BZU 200G FUNGOPOL

MUS Z OWOCU CZARNEGO BZU 200G FUNGOPOL
MUS Z OWOCU CZARNEGO BZU 200G FUNGOPOL

Mus z owocu bzu czarnego, Czarny bez. 

Dostępność: brak

Cena: 13,35 zł

PŁATKI RÓŻY W CUKRZE 320 g - POLSKA RÓŻA

PŁATKI RÓŻY W CUKRZE 320 g - POLSKA RÓŻA
PŁATKI RÓŻY W CUKRZE 320 g - POLSKA RÓŻA
SKŁADNIKIcukier, płatki róży fałdzistolistnej (30 %), regulator kwasowości: kwas cytrynowy. OPISPłatki róży w cukrze maja długą tradycję.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 39,02 zł
szt

ŻURAWINA BŁOTNA Z CUKREM 200 g - SKWIERAWSKI STEFAN

ŻURAWINA BŁOTNA Z CUKREM 200 g - SKWIERAWSKI STEFAN
ŻURAWINA BŁOTNA Z CUKREM 200 g - SKWIERAWSKI STEFAN
SKŁADNIKIżurawina błotna 70 %, cukier 30 %.OPISProdukt pasteryzowany.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 9,95 zł
szt

ŻURAWINA Z JABŁKIEM 200G FUNGOPOL

ŻURAWINA Z JABŁKIEM 200G FUNGOPOL
ŻURAWINA Z JABŁKIEM 200G FUNGOPOL

Żurawina z Jabłkiem



Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 17,55 zł
szt.

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 330 g - POLSKA RÓŻA

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 330 g - POLSKA RÓŻA
KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 330 g - POLSKA RÓŻA
SKŁADNIKIcukier, płatki róży fałdzistolistnej (19 %), regulator kwasowości: kwas cytrynowy. OPISKonfitura z płatków róży jest produktem unikalnym na skalę europejską – to prawdziwa polska specjalność.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 45,76 zł
szt

MARMOLADA Z CYTRYN SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z CYTRYN SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z CYTRYN SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKIcukier trzcinowy*, cytryny "Limone di Siracusa I.G.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MARMOLADA Z CYTRYN Z IMBIREM BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z CYTRYN Z IMBIREM BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z CYTRYN Z IMBIREM BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKIcukier trzcinowy*, cytryny ze skórką*, imbir* (1,3 %), substancja żelująca: pektyny (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISProdukt pasteryzowanyWARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1062 kJ / 250 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 60 g w tym cukry: 59 g Białko: 0,3 g Sól: 0 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPo otwarciu przechowywać w temperaturze + 4 stopni Celsjusza i spożyć w ciągu 14 dni.BEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 8034034860714Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 360Kraj pochodzenia składników: WłochyPRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES: AGRISICILIA S.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MARMOLADA Z CZERWONYCH POMARAŃCZY BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z CZERWONYCH POMARAŃCZY BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z CZERWONYCH POMARAŃCZY BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKIcukier trzcinowy*, czerwone pomarańcze "Arancia Rossa di Sicilia I.G.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MARMOLADA Z MANDARYNEK SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z MANDARYNEK SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z MANDARYNEK SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKIcukier trzcinowy*, manadarynki ze skórką*, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISProdukt pasteryzowanyWARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1075 kJ / 253 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 60 g w tym cukry: 57 g Białko: 0,6 g Sól: 0 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPo otwarciu przechowywać w temperaturze + 4 stopnie Celsjusza i spożyć w ciągu 14 dni.BEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 8034034860059Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 360Kraj pochodzenia składników: WłochyPRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES: AGRISICILIA S.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MARMOLADA Z POMARAŃCZY SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z POMARAŃCZY SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z POMARAŃCZY SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKI cukier trzcinowy*, pomarańcze "Arancia di Ribera D.O.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MARMOLADA Z POMARAŃCZY Z IMBIREM BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z POMARAŃCZY Z IMBIREM BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z POMARAŃCZY Z IMBIREM BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKIcukier trzcinowy*, pomarańcze ze skórką*, imbir* (1,3 %), substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISProdukt pasteryzowanyWARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1036 kJ / 244 kcal Tłuszcz: 0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 60 g w tym cukry: 58 g Białko: 0,3 g Sól: 0 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPo otwarciu przechowywać w temperaturze + 4 stopni Celsjusza i spożyć w ciągu 14 dni.BEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 8034034861704Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 360Kraj pochodzenia składników: WłochyPRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES: AGRISICILIA S.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MARMOLADA Z RÓŻOWYCH GREJPFRUTÓW SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA

MARMOLADA Z RÓŻOWYCH GREJPFRUTÓW SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
MARMOLADA Z RÓŻOWYCH GREJPFRUTÓW SYCYLIJSKICH BIO 360 g - AGRISICILIA
SKŁADNIKIcukier trzcinowy*, różowe grejpfruty ze skórką*, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISZnakomity dodatek do porannych tostów, rogalików czy ulubionych gofrów, naleśników, placków a nawet biszkoptu.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 19,69 zł
szt

MUS BORÓWKOWY BIO 270 g - ALCE NERO

MUS BORÓWKOWY BIO 270 g - ALCE NERO
MUS BORÓWKOWY BIO 270 g - ALCE NERO
SKŁADNIKIborówka*, cukier winogronowy*, sok cytrynowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISSporządzono ze 105 g owoców na 100 g produktu. Bez dodatku pektyny.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 23,42 zł
szt

MUS CZARNA PORZECZKA Z CHIA BIO 200 g - BIOGOL

MUS CZARNA PORZECZKA Z CHIA BIO 200 g - BIOGOL
MUS CZARNA PORZECZKA Z CHIA BIO 200 g - BIOGOL
SKŁADNIKIczarna porzeczka*, zagęszczony sok jabłkowy*, nasiona chia - nasiona szałwii hiszpańskiej* (Salvia hispanica) (1 %), substancja zagęszczająca: pektyny, sok z cytryny* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISProdukt sporządzony ze 100 g owoców na 100 g wyrobu gotowego.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 466 kJ / 111 kcal Tłuszcz - 1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g Węglowodany - 28 g w tym cukry - 3,4 g Błonnik - 8,8 g Białko - 1,7 g Sól - 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 12,08 zł
szt

Konfitury

Konfitury to produkty spożywcze uzyskiwane poprzez gotowanie całych owoców lub ich części w syropie cukrowym lub w syropie zagęszczonym z jabłek czy winogron. Konfitury charakteryzują się tym że do ich przygotowania używa się całych owoców, zdrowych i wyselekcjonowanych najlepszej jakości. Owoce powinny być jak najbardziej dojrzałe, nie powinno się używać owoców niedojrzałych lub wybrakowanych. W konfiturach nie stosuje się żadnych substancji konserwujących, rolę konserwantu stanowi tutaj cukier. Przepis na konfiturę: na 1kg owoców stosuje się 2 kg cukru. Najpierw cukier należy rozpuścić w wodzie, a następnie odparować nadmiar wody do uzyskania gęstego syropu cukrowego. Podobnie można zagęszczać sok z jabłek lub sok z winogron, tworząc zagęszczone syropy z tych owoców. Kolejnym etapem jest zalanie i podgotowanie owoców, następnie w większości przepisów na konfitury, zagotowane owoce studzimy i gotujemy następnego dnia, ostatni etap to przełożenie do słoiczków i zakręcenie produktu. Studzimy zawsze do góry nogami, żeby konfitury się za pasteryzowały.

Konfitury do herbaty

Konfitury, oprócz zastosowań typowo na kanapkę na przykład z twarożkiem, nadaje się do słodzenia ciepłej herbaty, nadając jej aromatu i słodkości i kwaskowości owoców z których zostały wykonane. Herbata z konfiturą jak pić? Różne są sposoby i metody picia herbaty z konfiturą, każdy może delektować się tym smakołykiem wg własnego uznania. Jednym ze sposobów jest spożywanie konfitury w towarzystwie herbaty, mianowicie konfiturę nakładamy na mały podstawek, następnie nabierając ją na koniuszek łyżeczki resztę pozostałego miejsca uzupełniamy ciepła herbatą nabierając ją ze szklanki czy filiżanki. Całość pięknie łączy się na łyżeczce i dostarcza niesamowitych przeżyć smakowych. Najbardziej znaną i pyszną konfiturą jest konfitura malinowa lub konfitura z dzikiej róży. Herbata z konfiturą malinową uznawana jest za pyszny środek rozgrzewający na zimne wieczory, lub na rozgrzanie organizmu po spędzonym dniu na nartach.

Konfitury z wiśni

Wiśnie małe owoce o kwaskowatym smaku, idealnym sposobem na przechowywanie ich jest zrobienie z nich pysznych konfitur, które w okresie jesienno - zimowym sprawdzą się jako dodatek do herbaty, ale także jako wypełnienie do ciast czekoladowych lub pierników. Jak zrobić konfiturę wiśniową? Składniki potrzebne do wykonania konfitury wiśniowej:

Składniki:

  • 1kg - wiśni bez pestek - obranych oczyszczonych
  • 1 kg cukru - może to być cukier biały lub cukier trzcinowy ( brązowy)
  • 250ml wody

Do garnka wsypać cukier i zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i rozpuszczenia się cukru, powstanie gęsty syrop cukrowy, do syropu dodać oczyszczone wiśnie bez łodyg i pestek, delikatnie zamieszać lub potrząsając garnek mieszać całą zawartość. Należy robić to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić owoców, najlepsza konfitura wiśniowa to całe pełne owoce. Po zagotowaniu całość odstawić do ostygnięcia, można delikatnie przykryć ściereczką ale nie pokrywką, żeby nadmiar wody odparował. Po ostygnięciu i odczekaniu najlepiej 12 godzin, konfiturę ponownie zagotować i trzymać na delikatnym ogniu do momentu lekkiej karmelizacji syropu. Następnie przełożyć do czystych słoiczków zakręcić zakrętką i postawić słoik do góry dnem.

Alternatywą konfitur wiśniowych mogą być powidła wiśniowe. Sposób ich przygotowania :

Składniki:

  • 2 kg wiśni oczyszczonych z ogonków i pestek
  • 2kg cukru

Wiśnie zasypujemy 1kg cukru, gotujemy do wrzenia, następnie odstawiamy do ostygnięcia na 12h, po tym czasie (najlepiej następnego dnia) sok który powstał należy zlać do innego naczynia najlepiej użyć do tego celu sitka i po prostu przecedzić zawartość. Do przecedzonej zawartości dosypujemy 1kg cukru i smażymy na wolnym ogniu, powstającą przy gotowaniu piankę, należy ściągać łyżeczką. Wiśnie zagotowujemy przez kolejne trzy dni, najlepiej rano i wieczorem, ściągając powstającą piankę, aż do uzyskania gęstej masy - o konsystencji powideł. Gorące powidła przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Konfitury z truskawek

Truskawki najlepiej smakują prosto z krzaczka, dojrzałe w słonecznych promieniach, soczyste lekko wilgotne poranną rosą. Jak najlepiej przechować ten smak do czasów kiedy nie będzie ich w pobliżu? Proponujemy słoneczne promienie oraz słodkie owoce zamknąć w słoiczku w postaci konfitury i przechować do czasów jesiennej pluchy. A jak to zrobić?

Przepis na konfiturę z truskawek:

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru

Truskawki oczyścić - umyć pod bieżącą wodą, następnie oczyścić z szypułek i jeszcze raz przelać wodą, następnie pozostawić do wyschnięcia na sitku. W kolejnym kroku do garnka w którym będziemy gotować truskawki wsyp je i zasyp cukrem. Dobrze jest pozostawić tak truskawki na jakiś czas, do momentu aż owoce pod wpływem cukru puszczą sok. Po odczekaniu należy na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 30-35 minut w tym czasie nie należy mieszać owoców, a jedynie potrząsać całym garnkiem, nie chcemy by owoce się rozpadły. Powstającą podczas gotowania piankę należy delikatnie zebrać łyżką. Po upływie 30 minut odstaw gotujące się truskawki do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia. W kolejnym dniu ponownie zagotuj na małym ogniu, i gotuj do mementu aż owoce staną się lekko szkliste, a syrop zacznie się karmelizować. Tak powstałe konfitury przełóż do czystych słoiczków zakręć czystą wyparzoną zakrętką i postaw do góry dnem do momentu aż konfitura ostygnie.

Pyszną alternatywą dla konfitur, lub bardziej pysznym uzupełnieniem truskawkowych konfitur może być dżem truskawkowy bez cukru - bardziej chodzi tutaj o dodatek białego cukru, a niżeli brak cukru w tym produkcie. Całkowicie nie można się pozbyć cukru z przetworów owocowych, ponieważ owoce truskawek same w sobie mają cukier, niemniej jednak jest to cukier z owoców - fruktoza łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu i mający mniejszy indeks glikemiczny. Na rynku można spotkać dżemy truskawkowe bez dodatku białego cukru, słodzone ksylitolem, erytrolem, lub słodzone zagęszczonym sokiem jabłkowym. Swojska Piwniczka oferuje taki dżem truskawkowy bez dodatku cukru , oraz konfiturę truskawkową słodzoną zagęszczonym sokiem jabłkowym. Zapraszamy do spróbowania.

Konfitury z malin

Do produkcji konfitury, najlepiej wybierać duże dojrzałe i najpiękniejsze owoce spośród tych które posiadamy. Zaleca się aby owoce malin były z pełnego lub z końcówki sezonu, wówczas są najbardziej słodkie i soczyste, duże owoce również łatwiej oczyścić.

Składniki konfitury z malin:

  • 1 kg dużych soczystych i słodkich malin
  • 500g cukru ( może być cukier brązowy)
  • 250 ml wody

Maliny należy oczyścić, bardzo ostrożnie ponieważ są to dość delikatne owoce, dlatego należy lekkim strumieniem lub prysznicowym strumieniem, opłukać je na sitku. Pozostawiamy je do lekkiego ocieknięcia. Następnie 500g cukru wsypujemy do garnka i zalewamy 250ml wody, grzejemy to na średnim ogniu do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, kolejnym krokiem jest dołożenie do syropu wcześniej oczyszczonych malin, całość gotujemy około 30 minut. Pamiętaj żeby nie mieszać konfitury łyżką a starać się to robić bardzo delikatnie, lub po prostu potrząsając garnkiem. Po upływie 30 minut gotowania, pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej na cała noc, delikatnie przykrywając całość ściereczką. Na następny dzień, ogrzewamy konfiturę i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do mementu aż owoce, staną się lekko szkliste a syrop zacznie karmelizować. Konfiturę przekładamy do słoiczków zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia. - smacznego.

Konfitura z płatków róży - do czego?

Konfitura z płatków róży jest wyjątkową w smaku konfiturą, najczęściej stosowaną jako nadzienie do pączków karnawałowych i ostatkowych. Tłusty czwartek nie może się obyć bez pączków z nadzieniem różanym. Konfiturę różaną można dodawać również do słodzenia herbaty.

Do wykonania wykorzystujemy płatki dzikiej róży zwanej różą fałdzistolistną. Płatki należy zbierać z dala od zabudowań, dróg czy autostrad, aby były wolne od zanieczyszczeń emitowanych przez pojazdy. Płatki najlepiej zbierać o poranku, kiedy mają w sobie dużą zawartość wody. W upalne dni dojrzałe kwiatostany lekko więdną w ciągu dnia.

Składniki do wykonania konfitury:

  • 0,5 kg płatków róż
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki wody

W pierwszym kroku należy oczyścić płatki róż z ewentualnych zanieczyszczeń, oraz najbardziej pracochłonna czynność, odkroić białe części płatków, te które przyrastają do kwiatostanu (są one twardsze od reszty płatka oraz mają gorzkawy posmak). Następnie obrane płatki włóż do miski z zimną wodą i delikatnie umyj, łyżką cedzakową wyjmij ostrożnie płatki i rozłóż na ściereczce lub papierowym ręczniku aby obeschły, dopiero teraz odważ odpowiednią ilość. W dość szerokim garnku ( rondlu) zagotuj wodę i wsyp do niego płatki. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie wyciśnij i przecedź sok z dwóch cytryn, tak aby nie było w nim pestek. Do gotującej się konfitury dodaj sok z cytryny i cukier. Całość należy gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Podczas gotowania powstanie delikatna pianka, można ją zbierać, aby konfitura była bardziej klarowna. Kiedy nadmiar wody odparuje a syrop zgęstnieje konfitura będzie gotowa do nakładania do słoiczków. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy konfitura jest już dobra jest nabranie na koniuszek łyżeczki odrobiny konfitury i wylanie jej na zimny talerzyk. Jeśli po ostygnięciu konfitura gęstnieje a na syropie robi się skórka, oznacza to że produkt gotowy do nakładania do słoiczków. Po nałożeniu konfitury zakręć nakrętki i odwróć słoiczki do góry dnem.

Jeśli nie masz dostępu do konfitury z płatków róż, Sklep Swojska Piwniczka oferuje produkt wysokiej jakości konfitura z róży do pączków .

Konfitura z czarnej porzeczki

Konfitura z czarnej porzeczki - jest jedną z bardziej pracochłonnych do przygotowania konfitur. Pracochłonność polega na tym że każdy owoc czarnej porzeczki należy oczyścić z szypułki oraz ogonka pozostałego po kwiatostanie. Nie należy się tym przejmować, praca ta jest relaksująca a efekt smakowy konfitury niepowtarzalny.

Składniki:

  • 1kg owoców czarnej porzeczki
  • 1kg cukru
  • 2 szklanki wody

Oczyszczamy owoce z łodyg, szypułek i innych zanieczyszczeń, przepłukujemy pod zimną wodą, osuszamy. Następnie do garnka wlewamy dwie szklanki wody i cukier, zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy owoce i doprowadzamy do wrzenia, po czym natychmiast zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Czynność tą powtarzamy w odstępach kilkugodzinnych, nie należy długo gotować owoców czarnej porzeczki, ponieważ uwolnią one swój sok i się rozgotują. Podczas do prowadzenia do wrzenia konfitury, należy zbierać tworzącą się na powierzchni piankę. Konfitura jest gotowa do nakładania do słoiczków kiedy owoce nabiorą szklistego koloru a syrop cukrowy lekko się skarmelizuje i zgęstnieje.

Alternatywą do konfitury porzeczkowej jest dżem z czarnej porzeczki bez cukru, dostępny w naszym sklepie tutaj.

Konfitura z żurawiny

Żurawina jest zdrowa a konfitura z niej wyśmienicie komponuje się z mięsem np kaczki, a także kultowymi serami z polskich gór, jak również z twarożkiem czy jako dodatek do owsianki.

składniki:

  • 0,5kg świeżej żurawiny
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/ szklanki cukru
  • skórka oraz sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Owoce żurawiny oczyścić i przebrać, wybieramy tylko najładniejsze. Zagotuj wodę i dodaj do niej cukier , gotuj do momentu aż cukier się rozpuści a syrop zgęstnieje. Następnie dołóż owoce żurawiny gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Konfiturę z żurawiny należy lekko poddusić owoce będą pękać i puszczać sok, w tym momencie dodaj skórkę z cytryny oraz sok cytrynowy. Konfiturę należy gotować d mementu aż dość mocno zgęstnieje, większość wody odparuje a cukier zacznie się delikatnie karmelizować. Gorącą przekładaj do słoiczków, zakręcaj i odstaw do ostygnięcia obracając słoiczki do góry dnem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium