
Kategorie
OLIWKI HISZPAŃSKIE BEZ PESTEK NADZIEWANE PASTĄ PAPRYKOWĄ 350G FRUYPER

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
OLIWKI ZIELONE HOJIBLANCA HISZPAŃSKIE NADZIEWANE PASTĄ PAPRYKOWĄ 350g GUILLEN

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Oliwki
Jaki pierwszy produkt przychodzi Ci na myśl, gdy mówi się o sałatce greckiej? Oczywiście oliwki. Cena oliwek jest bardzo przystępna, dlatego często dodaje się je także do pizzy i podaje w formie antipasti, czyli przekąski komponowanej na desce razem z różnego typu serami, wędlinami i pastami. W tych małych, niepozornych owocach kryje się wiele wartości odżywczych! Jakich?
Oliwki zielone, czarne, hiszpańskie czy z anchois?
Wiele osób nie wie, że kolor oliwek zależy od stopnia ich dojrzałości. Oliwki czarne to ta sama odmiana oliwek, co oliwki zielone - z tym, że te czarne dojrzewają dłużej i co za tym idzie, zmieniają kolor. Oliwki hiszpańskie są starannie wyselekcjonowane - w Hiszpanii uprawia się wiele gatunków oliwek, są bardzo ważnym elementem hiszpańskiej kultury. Hiszpańskie oliwki zawierają odpowiednio dużo tłuszczu, mają cienką skórkę i bardzo smaczny miąższ. Oliwki nadziewane, na przykład oliwki z anchois, są świetną przekąską. Sprawdzą się zarówno jako jeden ze składników imprezowych koreczków, jak i wtedy, gdy będą podane na desce serów - owczych, krowich, kozich. Doskonale uzupełniają ich smak i tworzą pełnowartościowy posiłek!
Oliwki zielone czy czarne - jakie właściwości kryją te niepozorne owoce?
Oliwki jada się głównie w rejonach Morza Śródziemnego i na Bałkanach. Zawierają dużo zdrowych tłuszczy, z których potem wytłacza się oliwę z oliwek. Oliwki to przede wszystkim kwas oleinowy, który chroni serce, a także witaminy z grupy B. Oliwki są również źródłem cennych minerałów, takich jak miedź, błonnik, potas, fosfor i żelazo.