
Kategorie
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Herbata Czarna Yunnan oryginalna 300g Natura Wita

Czarna herbata Oryginalna Chińska yunnan 100%
Dostępność: brak
HERBATA BIAŁA CEJLOŃSKA BIO (25 x 1,5 g) 37,5 g - DARY NATURY

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA BIAŁA DLA ZMYSŁÓW NATURALNA ENERGIA Z ZIOŁAMI, OLEJKIEM Z CYTRYNY I Z BERGAMOTKI (FOR THE SENSES NATURAL ENERGY) BIO (17 x 2 g) 34 g - YOGI TE

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA BIAŁA LIŚCIASTA PAI MU TAN BIO 100 g - ECOBLIK

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA BIAŁA POMARAŃCZOWA BIO (20 x 1,7 g) 34 g - CLIPPER

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA BIAŁA Z ALOESEM (WHITE TEA WITH ALOE VERA) BIO (17 x 1,8 g) 30,6 g - YOGI TEA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA BIAŁA Z MALINĄ BIO (20 x 1,7 g) 34 g - CLIPPER

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA ASSAM BIO (20 x 2 g) 40 g - LEBENSBAUM

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA BAJECZNA BIO 100 g - DARY NATURY

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA BEZTEINOWA FAIR TRADE BIO (20 x 2,5 g) 50 g - CLIPPER

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA BIO (25 x 1,5 g) 37,5 g - DARY NATURY

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA CEJLOŃSKA FAIR TRADE BIO (20 x 2 g) 40 g - LEBENSBAUM

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA CHAI Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI FAIR TRADE BIO (20 x 2,5 g) 50 g - CLIPPER

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA EARL GREY BIO (20 x 2 g) 40 g - DIET-FOOD

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA EARL GREY BIO (20 x 2 g) 40 g - LEBENSBAUM

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA EARL GREY BIO 100 g - ECOBLIK

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA EARL GREY FAIR TRADE BIO (20 x 1,8 g) 36 g - OXFAM

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
HERBATA CZARNA EARL GREY FAIR TRADE BIO (20 x 2 g) 40 g - CLIPPER

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Herbata czarna, zielona, czerwona
Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Pije się ją na każdym kontynencie. Najbardziej popularną herbatą jest herbata czarna, jednak herbata zielona i czerwona zyskują na popularności.
Herbata jest uważana za narodowy napój Chin. Początkowo stosowano ją jak lekarstwo, doceniano jej własności prozdrowotne, potem służyła mnichom do medytacji. Dopiero później trafiła do domów. Robotnicy zyskiwali po niej więcej siły, dzięki czemu zaobserwowano ich efektywniejszą pracę na polach ryżu.
Obecnie najwięcej herbaty spożywa się w Ameryce Południowej oraz w Europie. Na rynku możemy spotkać wiele rodzajów herbat - białą, czarną, czerwoną, zieloną.
Właściwości herbaty
Herbatę warto pić ze względu liczne bioaktywne składniki w niej zawarte. Herbata posiada bogactwo polifenoli i jest doskonałym antyoksydantem, który działa na wolne rodniki. Wykazuje również działanie opóźniające procesy starzenia organizmu, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
Herbata czarna, zielona czy czerwona - którą wybrać?
Najbardziej popularną herbata jest herbata czarna. Na popularności coraz bardziej zyskuje herbata zielona oraz herbata czerwona. Co wyróżnia każdą z nich i którą wybrać?
- Herbata czarna
Czarną herbatę pozyskuje się z młodych liści i pączków krzewu Camellia sinensis. Kiedy liście zwiędną poddaje się je skręceniu oraz procesowi fermentacji oraz w późniejszym etapie - suszeniu. W skład czarnej herbaty wchodzi około 300 różnych substancji nie tylko witamin (A, B1, B2, C, K, PP), ale także garbników, alkaloidów purynowych, olejków eterycznych, związków białkowych, kwasów organicznych (kwas jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy). Dzięki dużej zawartości polifenoli czarna herbata wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a ze względu na zawartość teiny działa pobudzająco - wpływa pozytywnie na procesy myślowe, redukuje zmęczenie, zmniejsza senność.
-
Herbata zielona
Herbatę zieloną pozyskuje się z tego samego krzewu co herbatę czarną. Jednak różnica polega na poddawaniu jej późniejszym procesom. Podobnie jak herbata czarna - poddawana jest procesowi fermentacji, jednak w innym stopniu. Przy obróbce liście herbaty poddawane są w mniejszym stopniu fermentacji. Dzięki temu zabiegowi herbata zielona zachowuje większość składników aktywnych. Herbata zielona ma działanie detoksykujące, pomaga przyspieszyć przemianę materii, więc sprawdzi się świetnie w menu osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Zielona herbata posiada niezwykle silny przeciwutleniacz (3-galusan epigalokatechiny (EGCG)), który jest 100 razy silniejszy od witaminy C.
- Herbata czerwona
Istnieją trzy rodzaje czerwonej herbaty: oolong, puszong i najpopularniejsza - pu-erh. Wszystkie rodzaje są herbatami pół fermentowanymi, a rodzaj zależy od długości fermentacji. Fermentacja liści herbaty kończy się w momencie pojawienia się czerwonych brzegów liści. Herbata czerwona po procesie fermentacji dojrzewa w odpowiednich warunkach nawet kilkadziesiąt lat. To najwyższe jakościowo herbaty tego rodzaju. Czerwona herbata wykazuje działanie detoksujące, wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza przemianę materii i ma działanie uspokajające. Najbardziej popularnym rodzajem herbaty czerwonej jest pu-erh. Wykazuje ona silne działanie na układ pokarmowy - przyspiesza przemianę materii oraz perystaltykę jelit. Polecana jest przy odchudzaniu - tłuszcze podlegają rozpadowi na prostsze związki i są lepiej przyswajane przez organizm.