Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
Kategorie
Promocja

Powidła

Powidła to tradycyjne sposób na przetwarzanie owoców. Długotrwałe powolne ogrzewanie owoców, pozwala na odparowanie nadmiaru wody co powoduje że smak owocu intensywnieje i wytwarza się swego rodzaju koncentrat owocowy. Powidła należy gotować przez długi czas, nie są to godziny a dni. Najbardziej znanymi powidłami są powidła śliwkowe, powidła ze śliwki węgierki, gotuje się przez kilka dni po kilka godzin dziennie, na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły, jest to żmudny proces ale daje niesamowite efekty.

Powidła oprócz ze śliwek można z powodzeniem wykonywać z: jabłek, gruszek, dyni, wiśni, aronii, moreli, agrestu, a także z buraków cukrowych. Powidła można wykonywać również z mieszanki owoców, np powidła jabłkowo - gruszkowe.

Tradycyjne powidła to zagęszczone owoce długo smażone na wolnym ogniu, bez dodatku cukru. Powidła wykonywane przemysłowo często mają w swoim składzie dodatek cukru od 10-30%. Nadal są to powidła.

Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe - Najbardziej popularne i znane powidła w świecie kuchni. Tradycyjne powidła śliwkowe są bez dodatku cukru. Na terenie Polski powidła znane są od wieków, nazwa natomiast została określona w XV wieku, nazwa pochodzi prawdopodobnie od narzędzia którym mieszało się smażone owoce "Wić" - powić ( mieszać ciągle).

Na terenie całego kraju wiele rodzajów powideł zostało zarejestrowanych jako produkty regionalne, dlatego możemy spotkać wiele przepisów oraz nazw powideł w zależności od regionu z którego pochodzą albo od rodzaju użytej odmiany śliwki.

Tradycyjne Powidła śliwkowe bez cukru wykonuje się smażąc śliwki przez trzy dni, każdego dnia od 1,5 - 2 godzin. Należy również pamiętać iż śliwki bardzo odparowują i z aż 2kg owoców uzyskamy zaledwie około 400g powideł.

Składniki: 2kg śliwek węgierek

Przygotowanie powideł śliwkowych zaczynamy od umycia owoców i oczyszczenia z pestek. Owoce na powidła śliwkowe mogą być bardzo dojrzałe nawet pomarszczone, byle nie zepsute. Owoce można pokroić na mniejsze kawałki. Całość owoców wkładamy do szerokiego garnka najlepiej rondla. W pierwszym dniu smażymy 2 godziny cały czas mieszając. Po zagotowaniu zestawiamy garnek z ognia przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. W drugim dniu smażymy nadal na małym ogniu cały czas mieszając czas smażenia 1,5 - 2 godzin. w trzecim dniu powtarzamy czynność z dnia drugiego, natomiast jeśli powidła są już wystarczająco gęste czas smażenia można skrócić. Gotowe powidła śliwkowe nakładamy do czystych suchych słoiczków zakręcamy nakrętką i dodatkowo pasteryzujemy, ustawiając słoiki w garnku z wodą, zanurzając słoiki w wodzie nie zakrywając nakrętki. Zagotowujemy wodę ze słoikami i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10minut, woda nie może wrzeć ma bulgotać. Po 10 minutach można wyjąć słoiczki z wody i odstawić na bo odwracając do góry dnem.

Powidła śliwkowe do czego wykorzystać

Powidła śliwkowe to bardzo esencjonalna potrawa, można je wykorzystać do wielu dań w kuchni. Najprostsza potrawa to oczywiście świeża bułka z masełkiem posmarowana powidłami a do tego gorące kakao. Powidła bardzo często wykorzystuje się jako nadzienie. Popularne są rogaliki kruche z nadzieniem z powideł i posypką cukrową. Piernik przekładany powidłami to kolejna propozycja. Powidła śliwkowe można wykorzystać do nadziewania naleśników. Ciasto czekoladowe z powidłami, tarta z powidłami, pączki, ciasto francuskie z powidłami. Przepisów i pomysłów jest wiele.

Powidła, a dżem.

Powidła to przetwór owocowy niesłodzony, wykonuje się go z owoców smażąc długi okres czasu, przeważnie jest to 3 dni po kilka godzin dziennie. Powidła wykonuje się z samych owoców bez dodatku cukru. Dżem natomiast jest produktem wykonanym z owoców z dodatkiem dużej ilości cukru, dżem nie jest tak bardzo skoncentrowanym przetworem owocowym i do jego zagęszczania często używa się pektynę lub rzadziej żelatynę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl