Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

KSYLITOL cukier brzozowy 1kg FIŃSKI DANISCO

KSYLITOL cukier brzozowy 1kg FIŃSKI DANISCO
KSYLITOL cukier brzozowy 1kg FIŃSKI DANISCO

Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. 
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 41,39 zł 58,15 zł
szt
  • promocja - %

KSYLITOL cukier brzozowy 500g FIŃSKI DANISCO

KSYLITOL cukier brzozowy 500g FIŃSKI DANISCO
KSYLITOL cukier brzozowy 500g FIŃSKI DANISCO

Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. 
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 21,27 zł
szt

KSYLITOL FIŃSKI [HURT] 25kg [cena]

KSYLITOL FIŃSKI [HURT] 25kg [cena]
KSYLITOL FIŃSKI [HURT] 25kg [cena]

Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. 
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 1 041,29 zł 1 274,18 zł
szt
  • promocja - %

KSYLITOL cukier brzozowy 250g FIŃSKI DANISCO

KSYLITOL cukier brzozowy 250g FIŃSKI DANISCO
KSYLITOL cukier brzozowy 250g FIŃSKI DANISCO

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 14,61 zł
szt

KSYLITOL cukier brzozowy 5Kg FIŃSKI DANISCO

KSYLITOL cukier brzozowy 5Kg FIŃSKI DANISCO
KSYLITOL cukier brzozowy 5Kg FIŃSKI DANISCO

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 208,26 zł 248,46 zł
szt
  • promocja - %

Ksylitol.

Ksylitol fiński a ksylitol chiński

Ksylitol cukier brzozowy właściwości

Słodzik ksylitol - dla kogo?

Cukier brzozowy cena.

Ksylitol

Coraz częściej mówi się o negatywnych skutkach nadmiernego spożywania produktów, wzbogaconych o klasyczny, biały cukier. Powszechnie nazywa się go "białą śmiercią", co jedynie podkreśla jego złą sławę na rynku spożywczym. Przyjęło się bowiem, że to właśnie cukier jest jednym z winowajców otyłości – choroby cywilizacyjnej XXI wieku.

W odpowiedzi na te wnioski producenci sięgają po nowe rozwiązania, proponując nam zdrowsze i bardziej wartościowe alternatywy. Taką rolę pełni ksylitol - naturalny słodzik, nazywany również cukrem brzozowym. Jego popularność to zasługa między innymi diety ketogenicznej, która bardzo chętnie traktuje go jako najlepszego zastępcę dla klasycznego, białego cukru.

Ksylitol fiński a ksylitol chiński

Przede wszystkim ksylitol jest prawie o połowę mniej kaloryczny od zwykłego cukru i co więcej - jest od niego słodszy. Oznacza to, że do słodzenia potrzebujemy mniej ksylitolu niż zwykłego cukru, dzięki temu spożywamy jeszcze mniej kalorii. Ksylitol to też dobra alternatywa dla osób zmagających się z insulioopornością czy cukrzycą, bowiem posiada indeks glikemiczny równy 8 (zwykły biały cukier - dla porównania - posiada indeks glikemiczny: 70). Dodatkowo, ksylitol to cukier, który nie fermentuje w jamie ustnej, dzięki temu nie przyczynia się do tworzenia szkodliwych kwasów, które są niebezpieczne dla szkliwa. Z uwagi na to, stanowi składnik produktów do higieny jamy ustnej.

Oryginalny fiński ksylitol pozyskuje się z brzozy, dlatego nazywany jest także cukrem brzozowym. Obecnie na rynku znany jest również ksylitol chiński, który na masową skalę pozyskuje się z kukurydzy. Pomimo konkurencyjnej ceny oraz powszechności ksylitolu chińskiego, nie udało mu się wyprzeć największego konkurenta - ksylitolu fińskiego produkowanego metodą tradycyjną.

Ksylitol cukier brzozowy właściwości

Właściwości ksylitolu udowadniają, że możliwe jest połączenie słodkiego smaku ze zdrowiem i bezpieczeństwem dla naszej glikemii. Ksylitol bowiem wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka (ok 15g dziennie) - zwykle w procesach trawienia. Badania udowodniły, że jego spożycie może m.in. zlikwidować płytkę nazębną. Co więcej – jego nawet niewielka ilość wspiera walkę z zakażeniami jamy ustnej, której winowajcami są drożdżowce (z grupy Candida). Jest to szczególnie ciekawe odkrycie, bowiem za ich powstawanie obwinia się głównie... sacharozę i glukozę właśnie.

Ksylitol stosowany jest jako jeden z najwierniejszych (pod kątem smaku) zamienników cukru. Pomimo tego, że należy do grupy słodzików, nie posiada charakterystycznego dla nich posmaku. Co ważne - nie wywołuje także próchnicy, która jest efektem nadmiernego spożywania słodkich cukierków, żelków i gum. Ze względu na niższy indeks zalecany jest diabetykom – m.in. dlatego, że metabolizowany jest z niewielkim udziałem insuliny. Indeks ten jest niemalże 10-krotnie niższy niż indeks glukozy (100) czy sacharozy (70). W 1996 roku stwierdzono również, że nie ma górnej granicy w ilości spożywania ksylitolu, co oznacza, że ten ma miano całkowicie bezpiecznego.

Co więcej - ksylitol fiński dostarcza o 40% mniej kalorii, niż klasyczny cukier biały, dzięki czemu wspiera odchudzanie i prowadzenie diet redukcyjnych. Zaleca się więc go zarówno w leczeniu otyłości, jak i rekomenduje się go we wsparciu pacjentów, walczących z jednostkami wymagającymi starannego dobierania węglowodanów. Udowodniono również, że ksylitol - nazywany cukrem brzozowym - to forma prebiotyku, który wspomaga rozwój "dobrej" flory bakteryjnej jelit.

Na koniec warto przytoczyć najnowsze badania, które orzekły, że ksylitol zapobiega alergiom, zmniejsza infekcje zatok i gardła oraz przeciwdziała rozwojowy bakterii Helicobater Pylori. Ksylitol fiński może więc zmniejszać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, co obala mit, jakoby wszystkie słodziki miały właściwości przeczyszczające lub wzdymające.

Słodzik ksylitol - dla kogo?

Ksylitol, a właściwie cukier brzozowy, to doskonała propozycja dla osób na diecie redukcyjnej. Mniejsza ilość kalorii wpływa pozytywnie na redukcję dziennego spożycia kcal, przez co dużo łatwiej jest zgubić kilka, nadprogramowych kilogramów. Stosowanie ksylitolu w kuchni nie wpływa negatywnie na smak potraw, dlatego poleca się go miłośnikom słodkich wypieków i drinków. Dzięki niemu nie musisz rezygnować z ulubionych naleśników, sernika, babeczek, gofrów i czekoladowych sosów, które nadal urzekają smakiem, a przy tym - są dużo zdrowsze. Ksylitol to także obowiązkowy zamiennik w diecie diabetyków, którzy ze względu na zaburzenia glikemiczne nie powinni spożywać klasycznego cukru białego. Ksylitol - cukier brzozowy - mogą spożywać także dzieci, które uwielbiają domowe wypieki i słodkie przekąski. Ten najsłynniejszy zamiennik cukru jest niezwykle uniwersalny i bezpieczny, dlatego też z powodzeniem można go codziennie spożywać, dodając do ulubionych dań i popisowych przepisów.

Cukier brzozowy cena

Ksylitol cena uzależniona jest od wagi, producenta i formuły słodzika. W sklepie Swojska Piwniczka oferujemy wyjątkowo atrakcyjną ofertę, w której wyróżnikiem jest nie tylko jakość, ale także niska cena. Tak oto w naszym sklepie cukier brzozowy o wadze 1kg kosztuje poniżej 40 zł, co stanowi za jedną z atrakcyjniejszych i niższych ofert na rynku zdrowej żywności. Sprzedajemy również wielokilogramowe woreczki, które doskonale sprawdzą się w gastronomii lub branży cateringowej. W naszej ofercie prezentujemy wyłącznie sprawdzone, wysokiej jakości produkty, które oprócz atrakcyjnej ceny i wyjątkowego smaku, oferują również prozdrowotne właściwości. Wypróbuj więc ten naturalny słodzik i zafunduj sobie kilka zdrowszych i mniej kalorycznych deserów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl