Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 1Kg Swojska Piwniczka

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 1Kg Swojska Piwniczka
ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 1Kg Swojska Piwniczka

Orzechy włoskie 150g

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 36,85 zł 50,13 zł
szt.
  • promocja - %

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 500g Swojska Piwniczka

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 500g Swojska Piwniczka
ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 500g Swojska Piwniczka

Orzechy włoskie 150g

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 18,27 zł
szt.

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 250g Swojska Piwniczka

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 250g Swojska Piwniczka
ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 250g Swojska Piwniczka

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 16,18 zł
szt.

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 150g Swojska Piwniczka

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 150g Swojska Piwniczka
ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 150g Swojska Piwniczka

Orzechy włoskie 150g

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 12,28 zł
szt.

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 10Kg Swojska Piwniczka

ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 10Kg Swojska Piwniczka
ORZECHY WŁOSKIE ŁUSZCZONE 10Kg Swojska Piwniczka

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 360,93 zł
szt.

ORZECHY WŁOSKIE BIO 125g BATOM

ORZECHY WŁOSKIE BIO 125g BATOM
ORZECHY WŁOSKIE BIO 125g BATOM

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 18,83 zł
szt.

Pochodzenie orzechów włoskich

Orzechy włoskie choć kojarzyć się mogą z Włochami, ich nazwa pochodzi od krainy historycznej Rumunii - Wołoszczyzny, skąd przywędrował do nas ten gatunek. Orzechy włoskie to owoc drzewa z rodziny orzechowatych - liściastego, wysokiego drzewa o niskim pniu i rozłożystej, dużej koronie. Drzewo orzechowe (Juglans regia) dziko porasta głównie Bałkany, powszechnie występuje w południowo-wschodniej Europie, Azji oraz w Himalajach. W okresie początkowej ekspansji uznawane za gatunek inwazyjny. Owoce orzecha włoskiego to jasnozielone kule, które w miarę oddziaływania promieni słonecznych, wysuszają się, pękają i odpadają, odkrywając zdrewniałą skorupę orzecha włoskiego.

Orzechy włoskie - Wartości odżywcze 

Orzechy włoskie to przede wszystkim źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3, na 100 gram produktu, to właśnie tłuszcz stanowi aż 65 gram. Dlatego orzechy włoskie są dobrym produktem do pozyskiwania oleju. Oprócz wymienionych tłuszczy nienasyconych, orzechy włoskie na tle innych orzechów wyróżnia największa ilość antyoksydantów. Zawierają także cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, aminokwasy oraz minerały. Szczególnie korzystny wpływ mają zgromadzone w orzechach włoskich: potas, fosfor, cynk, magnez, jod, mangan. Dodatkowo, orzechy są dobrym źródłem witaminy E, która doskonale wpływa na układ krwionośny.

Właściwości prozdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie głównie kojarzą się ze smaczną przekąską, ale wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym i medycznym - z uwagi na ich prozdrowotne właściwości. Orzechy włoskie wpływają pozytywnie na:

  • serce i układ krążenia - wielonienasycone tłuszcze obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz mają właściwości przeciwzapalne;
  • układ nerwowy - magnez i kwas foliowy oraz lanolinowy korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego;
  • pracę mózgu - na procesy myślowe wpływa przede wszystkim fosfor zgromadzony w orzechach;
  • dolegliwości żołądkowe - orzechy włoskie wykazują właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego są pomocne przy biegunkach i zatruciach;
  • wygląd cery - substancje przeciwbakteryjne oraz cynk zawarte w orzechach włoskich wpływają na dobry stan cery;
  • pielęgnują włosy - wyciągi z orzechów są stosowane do pielęgnacji włosów, szczególnie do włosów przetłuszczających się;

Zastosowanie orzechów włoskich

Szerokie właściwości prozdrowotne sprawiły, że orzechy włoskie znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz medycznym.

W przemyśle spożywczym orzechy włoskie mogą być stosowane:

  • Zmielone jako mąka z orzechów - idealnie sprawdzi się do ciast i deserów;
  • Do wypieków - do mas, dekoracji ciasteczek i ciast;
  • Jako nalewka z orzechów włoskich - doskonale sprawdzi się przy biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach; (napar można wykonywać także z liści orzechów);
  • Jako panierka - surowe lub prażone rozdrobnione orzechy można wykorzystać jako panierka do kotletów, sznycli, kulek serowych;
  • Jako masło orzechowe - zblendowane orzechy można przechowywać w formie masła, smarować na kanapki, naleśniki, dodawać do ciast;

Orzechy włoskie znalazły swoje zastosowanie również w kosmetyce:

  • Kremy - olejki i wyciągi z orzechów włoskich szeroko stosowane są do różnego rodzaju kremów; główne przeznaczenie ich to natłuszczanie i przeciwdziałanie starzeniu się skóry; liście oraz zielone łupiny natomiast wykorzystuje się do kremów brązujących;
  • Peelingi - pokruszone łupiny orzecha włoskiego stanowią także składnik peelingów i mają działanie złuszczające martwy naskórek;
  • Maseczka na twarz - sprawia, że skóra jest odżywiona, jędrna i wygładzona;
  • Maseczka na włosy - olejek z orzecha włoskiego może wygładzić końce i odżywić skalp;

Jak przechowywać Orzechy włoskie? - Przechowywanie orzechów włoskich. 

Najlepszym sposobem na przechowywanie orzechów włoskich jest umieszczenie ich w zamykanym słoiku, dzięki temu nie będą chłonąć zapachów z zewnątrz, a także ochroni to przed ewentualnymi szkodnikami jak na przykład mole spożywcze, dla których orzechy stanowią najlepszy przysmak. Warto także pamiętać, żeby orzechy trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl