Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

KSYLITOL FIŃSKI [HURT] 25kg [cena]

KSYLITOL FIŃSKI [HURT] 25kg [cena]
KSYLITOL FIŃSKI [HURT] 25kg [cena]

Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. 
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 814,16 zł
szt.

ERYTROL 25KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

ERYTROL 25KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK
ERYTROL 25KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 302,86 zł
szt.

KSYLITOL cukier brzozowy 5Kg FIŃSKI DANISCO

KSYLITOL cukier brzozowy 5Kg FIŃSKI DANISCO
KSYLITOL cukier brzozowy 5Kg FIŃSKI DANISCO

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 158,02 zł
szt.

SYROP KLONOWY C BIO 950 ml - HORIZON

SYROP KLONOWY C BIO 950 ml - HORIZON
SYROP KLONOWY C BIO 950 ml - HORIZON
SKŁADNIKI ekologiczny zagęszczony sok z klonu 100 %, klasa C OPISIdealnie nadaje się jako polewa do deserów, ciast, naleśników. W zależności od temperatury odparowania uzyskuje się różne rodzaje syropu.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 109,70 zł
szt

CUKIER KOKOSOWY 5Kg [HURT] [Cena]

CUKIER KOKOSOWY 5Kg [HURT] [Cena]
CUKIER KOKOSOWY 5Kg [HURT] [Cena]

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 90,00 zł
szt.

SYROP KLONOWY C BIO 500 ml - HORIZON

SYROP KLONOWY C BIO 500 ml - HORIZON
SYROP KLONOWY C BIO 500 ml - HORIZON
SKŁADNIKI ekologiczny zagęszczony sok z klonu 100 %, klasa COPIS W zależności od temperatury odparowania uzyskuje się różne rodzaje syropu. Różnią się kolorem i smakiem, jakość pozostaje bez zmian.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 63,38 zł
szt

ERYTROL 5KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

ERYTROL 5KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK
ERYTROL 5KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 60,57 zł
szt.

CUKIER TRZCINOWY MASCOBADO FILIPINY FAIR TRADE BIO 1 kg - OXFAM

CUKIER TRZCINOWY MASCOBADO FILIPINY FAIR TRADE BIO 1 kg - OXFAM
CUKIER TRZCINOWY MASCOBADO FILIPINY FAIR TRADE BIO 1 kg - OXFAM
SKŁADNIKI nierafinowany cukier trzcinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1758 kJ / 414 kcalTłuszcz: 0 gw tym kwasy nasycone: 0 gWęglowodany: 99 gw tym cukry: 99 gBiałko: 0,4 gSól: 0,015 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.BEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 5400164167031Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 60Kraj pochodzenia składników: ParagwajProducent - nazwa i adres: OXFAM FAIR TRADE, VERVERIJSTRAAT 15, 9000 GENTWegański: TAKWegetariański: TAK.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 49,85 zł
szt

CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 5Kg Swojska Piwniczka

CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 5Kg Swojska Piwniczka
CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 5Kg Swojska Piwniczka

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 43,90 zł
szt.

KSYLITOL cukier brzozowy 1kg FIŃSKI DANISCO

KSYLITOL cukier brzozowy 1kg FIŃSKI DANISCO
KSYLITOL cukier brzozowy 1kg FIŃSKI DANISCO

Ksylitol jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. 
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 31,99 zł
szt.

CUKIER KOKOSOWY (PALMOWY) BIO 1 kg - BIO PLANET

CUKIER KOKOSOWY (PALMOWY) BIO 1 kg - BIO PLANET
CUKIER KOKOSOWY (PALMOWY) BIO 1 kg - BIO PLANET
SKŁADNIKIcukier kokosowy (palmowy)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISEkologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 29,47 zł
szt

DAKTYLE SPROSZKOWANE BIO 800 g - BIO PLANET

DAKTYLE SPROSZKOWANE BIO 800 g - BIO PLANET
DAKTYLE SPROSZKOWANE BIO 800 g - BIO PLANET
SKŁADNIKIdaktyle sproszkowane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISEkologiczne daktyle w formie sproszkowanej charakteryzują się lekko słodkim smakiem z nutką toffi. Nadają słodyczy każdej potrawie, dzięki temu stanowią idealny dodatek do wypieków, deserów, jogurtów, musli, a także dań orientalnych.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 26,79 zł
szt

CUKIER TRZCINOWY PANELA BEZGLUTENOWY BIO 1 kg - ALTERNATIVA

CUKIER TRZCINOWY PANELA BEZGLUTENOWY BIO 1 kg - ALTERNATIVA
CUKIER TRZCINOWY PANELA BEZGLUTENOWY BIO 1 kg - ALTERNATIVA
SKŁADNIKI surowy cukier trzcinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1680 kJ / 401 kcal Tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g Węglowodany: 96 g w tym cukry: 96 g Białko: 0 g Sól: 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu.BEZ GLUTENU (deklaracja): TAKBEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 8435030533020Kraj pochodzenia składników: EkwadorProducent - nazwa i adres: ALTERNATIVA S.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 25,55 zł
szt

ERYTRYTOL 1 kg - NATURAVENA

ERYTRYTOL 1 kg - NATURAVENA
ERYTRYTOL 1 kg - NATURAVENA
SKŁADNIKI substancja słodząca: erytrytol 100 %. OPIS Idealny do słodzenia wypieków, deserów, potraw, ciepłych i zimnych napojów.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 24,50 zł
szt

SYROP BURACZANY BIO 450 g - HORIZON

SYROP BURACZANY BIO 450 g - HORIZON
SYROP BURACZANY BIO 450 g - HORIZON
SKŁADNIKIburak cukrowy*, woda. (*certyfikowany składnik ekologiczny)WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 mlWarość energetyczna: 858 kJ/203 kcal Tłuszcz: 0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 47 g w tym cukry: 43 g Białko: 1,0 g Sól: 0,02 gINFORMACJA ALERGENNA Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE i inne ORZECHY oraz SEZAM.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 23,60 zł
szt

INULINA BIO 250 g - BIO PLANET

INULINA BIO 250 g - BIO PLANET
INULINA BIO 250 g - BIO PLANET
SKŁADNIKIinulina* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISInulina pozyskana jest wyłącznie z ekologicznej agawy (Blue Agave Tequilana Webber). Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 20,82 zł
szt

Zdrowy cukier.

Cukier trzcinowy.

Cukier kokosowy.

Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Klasyczny cukier spożywczy.

Ile cukru dziennie spożywać?

Jaki cukier do wypieków?

Zdrowy cukier

Cukier często kojarzy nam się z czymś niezdrowym, kalorycznym i o niskich właściwościach odżywczych. Skojarzenie to najprawdopodobniej wynika z faktu, że przeważnie myślimy o zwykłym, białym cukrze. W swojej ofercie posiadamy różnego rodzaju cukry, które są zdrowszymi zamiennikami popularnej sacharozy. Oferujemy cukier z kokosa (cukier palmowy), cukier z prawdziwą wanilią, cukier trzcinowy, cukier brzozowy - ksylitol, erytrol (erytrytol), czy glukozę krystaliczną (dekstrozę), która powszechnie używana jest w przemyśle spożywczym, winiarskim czy piwowarskim.

Tak szeroki wybór udowadnia, że słodkie desery, przystawki i przekąski mogą być nie tylko pyszne, ale także zdrowe i wartościowe pod kątem odżywczym. Nowoczesny przemysł spożywczy udowadnia bowiem, że słodkości nadal mogą być smaczne i słodkie, a jednocześnie - mogą być zdrowsze i mniej kaloryczne. Zobacz już teraz zdrowe zamienniki cukru od Swojskiej Piwniczki.

Cukier trzcinowy

Pierwszą, niezwykle popularną propozycją jest zdrowy cukier nierafinowany, otrzymywany z trzciny cukrowej. Jego charakterystyczny kolor przyjmuje barwę brązową lub beżową - w zależności od odmiany i obróbki. Obok cukru buraczanego jest niezwykłe popularnym słodzidłem, spotykanym nie tylko w przepisach i naszej kuchni, ale także w kawiarniach, które oferują zdrowsze alternatywy. Ten zamiennik cukru jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej (zwłaszcza indyjskiej) oraz meksykańskiej - dlatego też śmiało można nazwać go uniwersalnym. Ponadto lekko orzechowy posmak, oprócz słodyczy, niesie za sobą głębszy i bardziej wyrazisty aromat.

Historia odkrycia cukru trzcinowego jest bardzo długa i imponująca. Pierwsze udokumentowane odkrycia miały miejsce w 8 000 p.n.e., na terenie Nowej Gwinei. Kilka lat później cukier brązowy stał się popularny na kontynencie azjatyckim - głównie w Chinach i Indii. Aż do XIX wieku był niezwykle popularnym i zachwalanym dodatkiem. Niestety, kilka lat później jego pierwsze miejsce zajął cukier buraczany, który okazał się być tańszy w produkcji.  Na początku XX wieku produkcja cukru osiągnęła poziom 11 milionów ton, z czego połową był właśnie biały cukier spożywczy drobny.

Cukier brązowy, w porównaniu do cukru białego, niesie za sobą wartości odżywcze. Wszystko dzięki trzcinie, która posiada żelazo, wapno, fosfor, mangan, cynk i inne, śladowe ilości wartościowych pierwiastków.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy pozyskuje się z kwiatostanu palmy kokosowej, która wyrasta z orzecha kokosowego. Nacinając jej łodygi wyciska się sok, który spływa do podstawionego naczynia. W ten sposób zyskuje się słodki nektar, który następnie należy odparować i zamienić w gęsty syrop o charakterystycznym, brązowym odcieniu. Gdy syrop zgęstnieje zamienia się go w bloczki lub proszek, przypominający cukier.

Słodzidło z kokosa wyróżnia się delikatnym, kokosowym posmakiem, a swoim wyglądem przypomina wspomniany cukier brązowy. Kokosowo-karmelowy posmak idealnie sprawdza się zwłaszcza w kuchni indonezyjskiej i filipińskiej.

Jego skład w około 80% to sacharoza oraz glukoza. W niewielkich ilościach znajdziemy w nim cenne pierwiastki, takie jak np. żelazo, wapń, cynk i potas. Jeśli więc zlecono Ci ograniczenie cukru "klasycznego", to właśnie cukier z kokosa może być smaczną i nieco zdrowszą propozycją.

Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Dietetycy i lekarze wskazują, że ten cukier z kokosa jest zdecydowanie zdrowszą propozycją, niż "biała śmierć", wyrabiana z buraków. Ten pierwszy wyrabiany jest nie tylko w zdrowszy sposób, ale przede wszystkim - niesie za sobą wartości odżywcze, których zupełnie brakuje klasycznemu słodzidłowi. Warto dodać, że oba cukry mają sporo węglowodanów i kalorii, dlatego nie zaleca się ich spożywania w przypadku dużych zaburzeń glikemicznych - np. w przypadku stwierdzonej cukrzycy.

Klasyczny cukier spożywczy

Zamienniki cukru to odpowiedź na nowe restrykcje żywieniowe. Te wykazały bowiem, że "biała śmierć" może być głównym winowajcą epidemii otyłości, którą nazwano chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Cukier, oprócz chwilowego "zastrzyku" energii niesie za sobą wiele, negatywnych skutków dla całego organizmu. Udowodniono bowiem, że regularne spożywanie cukru może przyczynić się do zwiększania masy ciała, do nadciśnienia, zaburzeń glikemicznych, cukrzycy, problemów w obrębie układu pokarmowego, problemów dermatologicznych i licznych chorób sercowo-naczyniowych. Badania wskazują również, że cukier zwiększa ryzyko zaburzeń neuroprzekaźnikowych, wywołując depresje i ogólne pogorszenie samopoczucia.

Ponadto cukier ma indeks glikemiczny 100 i prawie 400 kcal w 100 gramach.

Ile cukru dziennie spożywać?

WHO od lat zmienia dysproporcje i wytyczne, które miałyby narzucić maksymalną, dopuszczalną ilość cukru w dziennym jadłospisie. Przyjęło się obecnie, że ten powinien stanowić maksymalnie 10% wszystkich, zjadanych kalorii. Jeśli więc Twoje dziennie zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 1500 kcal - to maksymalnie 150 kcal powinno pochodzić z cukru. Wydawać by się mogło, że to dużo, ale wiele słodzików znajdziesz w produktach, których byś nie posądzał o ten słodki dodatek - np. w ketchupach, sosach, daniach instant i oczywiście - owocach i sokach.

Powyższe normy dotyczą oczywiście wyłącznie osób z poprawną glikemią (tj. do 150mg/dl po 2 godzinach od zjedzenia cukru).

Jaki cukier do wypieków?

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przekąsek i klasycznych ciast - warto rozważyć zdrowsze zamienniki, które nie zmieniają drastycznie smaku potraw, a zamiast tego - niosą za sobą nieco więcej wartości odżywczych.

Zdrowsze alternatywy doskonale sprawdzą się w kuchni. Stosować je więc możesz do serników, mazurków, gofrów, owsianek, naleśników, babeczek, ciasteczek, domowej granoli, a także do herbaty i kawy. Jeśli zależy ci na lekko kokosowym posmaku - wybierz cukier palmowy. Gdy preferujesz głęboki, karmelowo-palony posmak zdecydowanie lepszą opcją będzie cukier brązowy. Warto sięgnąć także po słodziki, które zaleca się diabetykom lub osobom z zaburzoną glikemią. Szczególnie popularny jest ksylitol czy erytrol, gdy dostaną Państwo w ofercie Swojskiej Piwniczki.

Naszym celem jest nieść nie tylko wyjątkowy smak, ale także zdrowie. Dlatego też oferujemy wyłącznie sprawdzone produkty, które wypełnione są po brzegi cennymi witaminami i składnikami odżywczymi. Zapoznaj się z wszystkimi, zdrowymi alternatywami dla cukru i ciesz się ulubionymi deserami i ciastami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium