FASOLKA MUNG FASOLA BIO 400G BIOEDEN
Opis
Fasolka Mung, małe ziarenka fasoli, rośliny z rodziny bobowatych. Smaczna Egzotyczna i do tego bardzo zdrowa fasolka, Świetnie nadaje się do przygotowania z niej dań kuchni azjatyckiej, ale również można ja wykorzystać jako dodatek do sałatek, czy polskich mięs.
Fasolkę mung gotujemy całkiem podobnie jak jej większych europejskich braci z tym iż uda nam się to zrobić nieco szybciej, ponieważ fasolka mung jest niewielkich rozmiarów. Przed gotowaniem należy fasolkę namaczać przez 6-8 godzin, można namaczać ją krócej ale należy zalać ją wrzątkiem wówczas czas parzenia - namaczania możemy skrócić do 4 godzin.
Fasolkę gotujemy od 30 - 45 minut - najpierw należy gotować ją na wysokim wrzeniu przez około 10 minut zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Następnie należy zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować do momentu aż fasolka będzie miękka.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa netto: 400g |
SKŁDNIKI: | ziarna fasoli mung |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość energetyczna: 1146kJ/274kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze: 1,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,27g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany: 41,5g w tym cukry 1,4g |
BIAŁKO: | Białko: 23,1g |
SÓL: | Sól: 0,023g |
BŁONNIK: | Błonnik: 17,3g |