Żurawina właściwości i zastosowanie.

żurawinaŻurawina właściwości i zastosowanie.

Żurawina od dawna uważana za ważny składnik diety poprawiający stan zdrowia. W składzie żurawiny można wyróżnić: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas chinowy, kwas benzoesowy, flawonoidy, fruktozę, kwarcytynę, kemferol, antocyjany, cyjanidynę oraz witaminy C, A, B1, B2.

Zastosowania żurawiny w leczeniu:

  • infekcje dróg moczowych

  • choroby dziąseł i przyzębia

  • choroby układu krążenia

  • infekcje bakteryjne i grzybicze.

  • przemęczenie

  • brak witamin

  • osłabienie wiosenne

  • paradontoza

  • wyczerpanie

  • pomocna w rekonwalescencji po pobycie w szpitalu.

Infekcje dróg moczowych

Najczęstszą bakterią wywołującą infekcje dróg moczowych są bakterie E. Coli które wywołują stany zapalne dróg moczowych. Żurawina dzięki swoim właściwościom zmniejsza możliwości bakterii do osadzania się w przewodach moczowych. Dzięki temu zmniejsza się ilość bakterii będących w przewodach moczowych organizmu. Spożywanie żurawiny zalecane jest mężczyznom mającym problemy z przerostem gruczołu krokowego (prostata). Osoby po operacjach urologicznych narażone są w większym stopniu na infekcje dróg moczowych, które skutecznie chronione są przez żurawinę. Żurawinę powinno pić się również profilaktycznie po przebytych infekcjach aby nie było nawrotów choroby. Dodatkowo żurawina niwelizuje przykry zapach moczu.

Żurawina a choroby serca.

Żurawina ma zbawienny wpływ na układ krążenia zmniejsza ona możliwości tworzenia się zakrzepów oraz wpływa korzystnie na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Żurawina zapobiega utlenianiu się cholesterolu co w wielkim stopniu zapobiega tworzeniu się zmian miażdżycowych. Spożywanie żurawiny poprawia poziom dobrego cholesterolu w niektórych przypadkach nawet o 10% co oznacza że ryzyko chorób serca spada o 40%.

Żurawina w leczeniu i profilaktyce chorób dziąseł i przyzębia.

Żurawina dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym ma bardzo korzystny wpływ na florę i higienę jamy ustnej. Płukanie ust sokiem z żurawiny oraz picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko powstawania chorób dziąseł i przyzębia nawet o 60%.

Żurawina a choroby wrzodowe żołądka.

Żurawina powstrzymuje bakterie przyczyniające się do powstawania wrzodów i nadżerek w żołądku. Dodatkowo żurawina korzystnie wpływa na pożądane bakterie bytujące w układzie trawiennym organizmu człowieka.  

żurawina

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium