Przyprawy bez soli.

Przyprawy bez chemiiJak wiadomo sól poprawia smak potraw, jednakże nie pozostaje ona obojętna na ludzki organizm. Zalecane dawki spożycia soli to jedna łyżeczka dziennie jest to około 5-6 gram. Ilość spożywanej soli tyczy się wszystkich produktów zjadanych każdego dnia. Powinniśmy sprawdzać zawartość soli w poszczególnych potrawach. Najlepiej czytać etykiety produktów spożywczych. Pamiętajmy że zbyt duże ilości soli mogą doprowadzać do zatrzymywania wody w organizmie co skutkuje podniesieniem ciśnienia tętniczego, uszkodzeniem nerek oraz powstawaniem obrzęków. Ostatnimi czasy trwają badania nad wpływem soli, która to może mieć wpływ na powstawanie raka żołądka i udarów mózgu. Nadmierne spożywanie soli ma negatywny wpływ na nasz organizm jednakże z umiarem jest ona w pewnych momentach pomocna np. podczas biegunek i wymiotów można użyć roztworu soli aby powstrzymać odwodnienie organizmu.

Świetną alternatywą dla soli są przyprawy ziołowe, które skutecznie potrafią zastąpić sól i po kilkunastodniowym stosowaniu skutecznie wyeliminują spożywanie soli w domowej kuchni. Takimi przyprawami są bazylia, oregano, tymianek, estragon, majeranek, pietruszka. Zioła odkryją przed nami prawdziwy smak mięsa, który bardzo często zabijany jest poprzez przesalanie. W dodatku na rynku można zakupić gotowe mieszanki do potraw, które nie zawierają soli.

Nasza propozycja to przyprawy bez chemii nie zawierające soli, ani żadnych innych środków konserwujących. Są to przyprawy, których skład został opracowany na podstawie staropolskich receptur.

Podlaska przyprawa do mięs i sosówJedną z wielu proponowanych jest przyprawa do mięs pieczonych i sosów. Mieszanka przypraw nadająca tradycyjny, niepowtarzalny smak pieczeniom i potrawom duszonym z mięsa, zawierająca w swoim składzie: pieprz czarny, paprykę zieloną i czerwoną, kminek, pieprz biały, czosnek, kolendrę, gorczycę białą. 

 







Podlaska przyprawa do drobiuPodlaska przyprawa do drobiu  - to idealna kompozycja naturalnych przypraw bez chemicznych ulepszaczy, która nada smak każdej potrawie z drobiu. Tradycyjny kurczak nabierze wyjątkowego smaku. Przyprawę można stosować do kotletów drobiowych, do kotletów devolay, do kurczaka w postaci pieczonej, smażonej, duszonej. Przyprawa poprawi również smak mięsa z indyka, kaczki, przepiórki. W składzie mieszanki można wyróżnić: warzywa, kurkuma, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek, papryka, bylica, gałka muszkatołowa, mięta, cząber.





Podlaska przyprawa do sałatekPodlaska przyprawa do sałatek -
mieszanka przypraw skomponowana w ten sposób aby była świetną przyprawą do stosowania w przyprawianiu wszelkiego rodzaju sałatek. Począwszy od sałatek z dodatkiem mięsa, drobiu, warzyw, owoców, ryb, serów. Nada wyjątkowego aromatu każdej sałatce. W skład mieszanki wchodzą:  warzywa, czaber, gałka muszkatołowa, lubczyk, szałwia, papryka, pieprz czarny, tymianek, majeranek, macierzanka, ziele angielskie.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium