Poziomka znana była już przez naszych pra pra dziadów, tych z początków istnienia rasy ludzkiej czyli ludzi pierwotnych, którzy w dużej mierze żywili się dobrodziejstwami runa leśnego. Badania wykazują że również małpy człekokształtne zajadały poziomki. Poziomka zaczęła być rośliną uprawną dopiero w XVIw we Francji gdzie zaczęto uprawiać ją ze względów dekoracyjnych. W Polsce poziomkę można spotkać praktycznie na terenie całego kraju z naciskiem na północny – wschód i południe.
Poziomka jest rośliną zielarską, oprócz walorów smakowych i zapachowych zawiera ona w sobie liczne składniki odżywcze i prozdrowotne. Owoce poziomki są bogate w cukry proste, sole mineralne, witaminy. Poziomka zawiera kwasy cytrynowe, jabłkowe, salicylowe, ponadto antocyjany, garbniki, pektyny. Owoce poziomki mają niebagatelne ilości witaminy C, B1, B2,K a także Karotenu.
Sok z poziomki ma właściwości odtruwające, regulujące ciśnienie krwi, oraz przemianę materii. Wykorzystywany jest jako środek zapobiegawczy przy nadciśnieniu krwi, miażdżycy, oraz przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
Przetwory z poziomek mają tę fajną zaletę że zachowują one właściwości świeżych owoców.