Mąka bananowa - alternatywa dla mąki glutenowej
Mąka bananowa - alternatywa dla mąki glutenowej

Mąka z bananów to świetna alternatywa dla osób zmagających się z celiakią oraz cukrzycą. Warto rozważyć włączenie jej do swojej diety również ze względu na bogactwo potasu, błonnika i skrobi. Ma neutralny smak, dlatego śmiało może być stosowana zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnie.

Pozyskiwanie
Mąka bananowa pozyskiwana jest z bananów warzywnych tzw. platanów (plantanów). Platany należą do tej samej rodziny co banany, jednak klasyfikuje się je w kategorii warzyw. Są nieco większę od bananów i posiadają charakterystyczny zielony kolor. Zależnie od stopnia dojrzałości platan zmienia swoją barwę - może być zielony, żółty lub ciemnobrązowy. Co ciekawe, różne stopnie dojrzałości przekładają się na inne składniki odżywcze. My skupimy się na zielonych - bo to właśnie z nich pozyskuje się mąkę.

Zielone banany
Platany o intensywnym zielonym kolorze są niesłodkie i pod względem ilości skrobi przypominają ziemniaka. Jest to skrobia oporna, co oznacza, że w układzie pokarmowym człowieka nie ulega rozkładowi. Niestrawiona przemieszcza się przez jelita, gdzie ulega częściowej fermentacji. Dzięki temu przyczynia się do powstawania prebiotyków - związków, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszej mikroflory. Dodatkowo, platany to także źródło cennego potasu (400mg w 100g produktu), błonnika, magnezu i wapnia. Polecane są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem - wpływają na ciśnienie tętnicze we krwi, puls oraz działają na kurczliwość mięśni.

Mąka z bananów - do czego?
Mąka bananowa może być śmiało stosowana jako alternatywa dla każdego rodzaju mąki. Co ważne, jest to produkt bezglutenowy, więc stanowi świetną alternatywę dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu i celiakią. Ma neutralny smak, więc może być stosowana zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Mąkę można śmiało wykorzystać do wypieków, placków, pierogów, klusek, naleśników, czy zagęszczenia zup i sosów.

Przepis na bezglutenowe placuszki z mąki bananowej
szklanka mąki bananowej
1 dojrzały banan
1 szklanki mleka (kokosowego lub krowiego)
szczypta soli
odrobina tłuszczu do smażenia

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, tłuszcz rozgrzać na patelni i smażyć placuszki na małym ogniu z obydwu stron. Polecamy podawać je ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy podwieczorek.

Mąka z Platanów, zielonych Bananów z naszej oferty: 

Mąka Bananowa z Zielonych bananów platanów
MĄKA Z ZIELONYCH BANANÓW MĄKA BANANOWA 500g SWOJSKA PIWNICZKA

 

Mąka z Zielonych bananów

MĄKA BANANOWA BIO 500G BATOM

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium