Maca jest roślina adaptogenną – co oznacza tyle iż jej działanie dostosowuje się do indywidualnych potrzeb organizmu, w zależności od wieku i płci. Czyli organizm sam wie co i w jakich ilościach czerpać z właściwości maki. Jak wykazują badania, działanie macy czy też maki bo tak również się ją nazywa, ma wpływ na choroby powodujące osłabienia organów, czy to wzroku, słuchu. Maca skuteczna jest w przeciwdziałaniu bezsenności, osteoporozie. Generalnie maca ma bardzo korzystny wpływ na odżywienie organizmu.
Maca przez wieki rosła w Andach, obecnie w stanie dzikim można ją spotkać tylko w niektórych częściach Peru. Maca rośnie w wysokich partiach gór na wysokości ponad 3500 m n.p.m. spotyka się ją również w strefie ponad 4450 m n.m.p. rośnie w strefie bardzo trudnych warunków atmosferycznych co wpływa na jej właściwości odżywcze i prozdrowotne. Maca w formie wysuszonej i w warunkach odpowiedniego przechowywania, zachowuje swoje właściwości przez 7 lat.
Do produkcji wysokiej jakości ekstraktów macy wykorzystuje się rośliny z plantacji wysokogórskich z wysokości 4000 m n.p.m. w tych warunkach roślina wytwarza dużo więcej substancji ochronnych, co sprawia że w jej składzie znajduje się dużo więcej skoncentrowanych substancji, korzystnych dla ludzkiego organizmu.
Maca to bogactwo składników odżywczych i mineralnych. W skład świeżego korzenia wchodzi około 80% wody po wysuszeniu pozostaje jej około 10%, reszta to białka wraz z cennymi aminokwasami, sole mineralne, witaminy oraz sterole. ( sitosterol, kampesterol, ergosterol). Z pośród mikro i makro elementów ekstrakt z maki bogaty jest w wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas, sód oraz jod. W 100ramach suchej masy jest 2050mg potasu, 150mg wapnia, 16,6mg żelaza, 16,6mg cynku, 5,9mg miedzi.
Ekstrakt z korzenia maki zalecany jest dla sportowców po intensywnych treningach. Dla osób po zabiegach operacyjnych.
Maca wykazuje działanie wzmacniające organizm, w okresach osłabienia, niedożywienia, rekonwalescencji, oraz w okresie wzrostu. Maca ma również bardzo korzystny wpływ na koncentrację, oraz zdolności myślowe i pamięciowe.