5 zdrowych produktów w diecie człowieka

5 zdrowych produktów w diecie człowieka

Moda na zdrowie i zdrowe żywienie zdobywa co raz więcej zwolenników. W gąszczu ofert czasem trudno wychwycić naprawdę cenne propozycje, dlatego przedstawiamy zestawienie 5 zdrowych produktów, które z pewnością wzbogacą nasz codzienny jadłospis.

Mąka gryczana

Osoby interesujące się zdrowym sposobem żywienia co raz chętniej wprowadzają do diety różne rodzaje mąki. Jedną z bardziej wartościowych i ciekawych w smaku jest mąka gryczana wytwarzana z ziaren rośliny, która przywędrowała do Europy z obszarów Azji. Ziarna gryki charakteryzują się wyjątkowo dużą zawartością białka, witamin z grupy B oraz błonnika. Ich niewątpliwym atutem jest to, że nie zawierają glutenu, dlatego mąka gryczana jest, zaraz obok mąki kukurydzianej, jedną z bardziej lubianych przez osoby na diecie bezglutenowej. Dzięki swojemu charakterystycznemu, goryczkowatemu smakowi mąka gryczana potrawom nadaje ciekawego aromatu, dzięki czemu urozmaica codzienną dietę i pozwala odkryć znane już potrawy na nowo.

Cukier kokosowy

Rosnąca świadomość szkodliwego wpływu nadmiaru cukru na organizm sprawiła, że konsumenci zaczęli poszukiwać nowych sposobów dosładzania potraw. Po modzie na ksylitol, stewię czy sok z agawy proponujemy cukier kokosowy, zwany też palmowym. Produkowany z żywicy drzewa palmowego, należy do cukrów nierafinowanych, dzięki czemu zachował wyjątkowe wartości odżywcze. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, który przyczynia się do wypłukiwania witamin i soli mineralnych z organizmu, cukier kokosowy dostarcza je organizmowi. Zawiera przy tym witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także inne składniki odżywcze. Co więcej, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów, a dzięki swojemu charakterystycznemu karmelowemu posmakowi nadaje słodkościom ciekawego aromatu.

Nasiona Chia

Ciekawym dodatkiem, o którym nie można zapomnieć we współczesnej zdrowej kuchni, są nasiona Chia. Do niedawna popularne tylko w Ameryce Południowej, z powodzeniem zawojowały i europejskie stoły. Co ciekawe nazwa Chia w języku nahuatl oznacza oleisty, co ma swoje uzasadnienie w rzeczywistości. Poza tym, że nasiona mają dużą zawartość białka, to wytwarzany z nich olej zawiera łącznie ok 70% kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 a same ziarna są też obfitym ich źródłem. Ze względu na swoje właściwości nasiona Szałwii Hiszpańskiej znalazły szerokie zastosowanie w kuchni – dzięki swoim właściwościom zagęszczającym są świetnym dodatkiem do jogurtów, deserów owsianki czy ciast. Charakterystyczna zawiesina, którą wytwarzają nasiona Chia, po namoczeniu zbliża ich właściwości do siemienia lnianego i sprawia, że mogą one z powodzeniem być stosowane jako alternatywa dla tego dobrze znanego w polskiej kuchni ziarna.

Daktyle

Któż z nas od czasu do czasu nie ma ochoty na słodkie „małe co nieco”? Jako konsumenci stajemy się co raz bardziej świadomi, że przetworzone słodycze dostarczające dużej porcji cukru na raz nie są najlepszą przekąską na co dzień. Dlatego jednym z produktów, które włączyliśmy do naszego zestawienia są daktyle. Zawierają bardzo dużo szybko przyswajalnych cukrów prostych – dlatego stanowią świetną alternatywę dla wysokokalorycznych przetworzonych przekąsek – a przy tym są bogate w błonnik i witaminy. Daktyle to prawdziwa „bomba energetyczna”, bo już niewielka ich porcja dostarcza prawdziwy zastrzyk energii -  dlatego są tak lubiane przez sportowców. Daktyle stanowią główny powód uprawy palm daktylowych, na których rosną, a w krajach pochodzenia są wykorzystywane do produkcji chleba zwanego chlebem pustyni i chleba daktylowego, natomiast w naszej kuchni to świetny dodatek do deserów.

 

Płatki orkiszowe

Wiele osób na stałe wprowadziło do swojej diety płatki owsiane – czas, by ją nieco bardziej urozmaicić i pomyśleć o alternatywie – płatkach orkiszowych. Wytwarzany ze zgniecionych ziaren pszenicy, orkisz – dawnej odmiany, która odkrywana jest na nowo. W Starożytnym Rzymie orkisz stanowił podstawę posiłku gladiatorów i uczestników igrzysk, co sugeruje, że jest dobrym źródłem energii. Co więcej, choć płatki orkiszowe to nie alternatywa dla bezglutenowców, to należy podkreślić, że zawierają bardziej łatwostrawny gluten niż ziarna zwykłej pszenicy. Płatki orkiszowe to świetna propozycja na śniadanie - pomieszane z dowolnymi bakaliami stanowią ciekawy dodatek do pożywnej zupy mlecznej lub jogurtu z owocami. Ich delikatny smak pozwoli szybko rozpocząć nowy dzień.

Warto rozejrzeć się w bogatej ofercie zdrowej żywności – wprowadzenie do codziennej diety choćby 5, proponowanych przez nas produktów, nie tylko urozmaici codzienne posiłki, ale i wzbogaci naszą dietę o niezbędne składniki odżywcze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium