Liście Gronowe nadziewane Quinoa


QuinoaZmieniamy troszkę tematykę naszych artykułów z czysto informacyjnych na bardziej praktyczne, kulinarne. Ostatnimi czasy wielu ludzi których spotykamy na targach i kiermaszach ekologicznych pyta nas jakie potrawy przyrządzać z tak magicznie brzmiących składników. Dzisiaj propozycja dla Pana, który o quinoa czytał w "kobiecych czasopismach" :)


Liście Winogrona nadziewane Quinoa. 


Składniki:

0,5 kg liści z winogron.
3/4 Szklanki oleju z oliwek z pierwszego tłoczenia. 
3 Cebule średniej wielkości.
1 i 3/4 szklanki nasion quinoa.
1 cytryna (wyciśnięty sok z jednej cytryny).
1 i 3/4 szklanki wrzątku.
3/4 łyżeczki soli morskiej.
1/4 łyżeczki pieprzu.
1/2 łyżki stołowej tymianku (najlepiej świeżo siekanego).
1 łyżka stołowa masła.

Przygotowanie:

Roztopić masło na średnim ogniu dodać nasiona quinoa i tymianek, zapiekać mieszając od czasu do czasu. Kiedy quinoa nabierze lekko brązowego koloru (ok 5 minut) zalać nasiona wodą i doprowadzić do wrzenia. przykryć całość i gotować około 15-20 minut do czasu aż nasiona quinoa zmiękną i naciągną wywaru. Następnie całość odstawić na 3 minuty. Z liści winogron powycinać żyłki i twarde elementy łodyg. Za pomocą ostrego noża powycinać niewielkie części liści i zawijać w nie farsz sporządzony z quinoa. Zawijać podobnie jak gołąbki upychając farsz. Następnie zawinięte liście winogron z farszem układać ciasno na żaroodpornym półmisku. Ułożyć kilka warstw "gołąbków", skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość zalać półtorej szklanki wrzątkiem. Przykryć tak aby podczas podgotowywania liście nie rozwijały się. Podgotowywać lub zapiekać przez 8 minut do momentu aż woda częściowo odparuje. Pozostawić do wystygnięcia. Podawać na zimno z sosem Tzatziki. SMACZNEGO!

Komosa Ryżowa
 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium